Υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης η Μαλάλα Γιουσουφζάι

Το βραβείο διεκδικούν και οι ηγέτες της Κολομβίας και της Μιανμάρ
Η μικρή μαθήτρια από το Πακιστάν Μαλάλα Γιουσουφζάι, την οποία…

πυροβόλησαν στο κεφάλι οι Ταλιμπάν, επειδή υποστήριζε το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση, είναι υποψήφια μαζί με τους ηγέτες της Κολομβίας και της Μιανμάρ – οι οποίοι φέρονται ως επικρατέστεροι- για την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης.

Η 15χρονη Μαλάλα έγινε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης στην οπισθοδρομική αντίληψη των Ταλιμπάν να στερήσουν την εκπαίδευση και άλλα δικαιώματα στις γυναίκες.

«Όμως, η γενικότερη τάση είναι οι νεότεροι νικητές να είναι στα 30 τους και η περίπτωση μίας 15χρονης είναι δύσκολο να τη χειρισθούν», υποστηρίζει ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν του Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη του Όσλο (PRIO), που παρακολουθεί τις εργασίες της επιτροπής απονομών.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των υποψηφίων για τις προσπάθειές του να τερματιστεί η περίπου 50ετής σύρραξη με το αριστερό ανταρτικό κίνημα των FARC, μαζί με τον ομόλογό του της Μιανμάρ, Τέιν Σέιν, ο οποίος ηγήθηκε της ομαλής πολιτικής μετάβασης έπειτα από δεκαετίες δικτατορικής διακυβέρνησης στη χώρα, λένε πηγές προσκείμενες στη διαβούλευση της επιτροπής απονομών.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται επίσης να είναι εκ νέου υποψήφιος, λόγω του φιλανθρωπικού έργου του.
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, που θα ανακοινώσει την απόφασή της στις 12 Οκτωβρίου, έχει δεχθεί έναν άνευ προηγουμένου αριθμό προτάσεων για υποψηφίους.

«Το βραβείο συνεχίζει να προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον και (έχει μεγάλη) σημασία. Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, πρώην υποψήφιοι υποβάλλουν τις προτάσεις και έχουμε πολλά νέα ονόματα στον κατάλογο, πλάι στους ‘παλιούς’ », δήλωσε ο διευθυντής της Επιτροπής Γκέιρ Λούντεσταντ.

Η Επιτροπή, της οποίας προΐσταται ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, έχει προκαλέσει πολλές αντιφατικές αντιδράσεις με τις αποφάσεις της τα τελευταία χρόνια να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ή στην ΕΕ και ο Χαρπβίκεν εκτιμά πως λόγω των αντιδράσεων αυτών δεν πρόκειται τώρα να επιλέξουν έναν πιο συμβατικό υποψήφιο, όπως κάποιον προασπιστή της ειρήνης, ή της δημοκρατίας.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι ενδέχεται να είναι οι ρωσίδες αντιφρονούσες Λουντμίλα Αλεξέγεβα–ιδρύτρια της Ομάδας Ελσίνκι της Μόσχας, Σβιετλάνα Γανούσκαγια και Λίλια Σιμπάνοβα, επικεφαλής της επιτροπής των επιτηρητών των εκλογών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *