xOrisOria News

«Η καλλιέργεια του καπνού» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Σταυρούπολη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης ενός πολλαπλά σημαντικού έργου που είχε φιλοτεχνήσει ο χαράκτης Α. Τάσσος και η σύντροφός του, ζωγράφος και χαράκτρια, Λουκία Μαγγιώρου. Πέντε τμήματα αποτελούν την «Καλλιέργεια του καπνού» όπως είναι ο τίτλος του έργου και όλα μαζί συνθέτουν μια ζωφόρο, η οποία αποτελεί και φόρο τιμής στους αγρότες και τους εργάτες που ασχολούνταν με την καλλιέργεια και την επεξεργασία του καπνού…

«Το έργο είχε φιλοτεχνηθεί το 1960 από τον Τάσσο και τη Λουκία Μαγγιώρου, έπειτα από πρωτοβουλία της εταιρείας Παπαστράτος, για να κοσμήσει τους χώρους του εργοστασίου του Εθνικού Οργανισμού Καπνού Δυτικής Μακεδονίας, που στεγαζόταν στο επιβλητικό κόκκινο κτίριο που ακόμη υπάρχει στη Σταυρούπολη», λέει για την ιστορία του έργου ο Γιάννης Μπόλης, επιμελητής του ΚΜΣΤ. Παρέμεινε εκεί για μεγάλο διάστημα και πριν από μερικά χρόνια μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Εθνικής Πινακοθήκης για την αναγκαία συντήρησή του. Τώρα επέστρεψε στη Σταυρούπολη. Όχι βεβαίως στο κλειστό, όπως και τόσα άλλα, καπνομάγαζο για το οποίο προοριζόταν, αλλά στο Κρατικό Μουσείο.
«Με χρησιδάνειο μακράς διάρκειας και θα παρουσιαστεί στο Μουσείο μέχρι τις 17 Μαρτίου και στην συνέχεια θα εκτίθεται σε άλλο χώρο της Μονής Λαζαριστών».
Έχουν έτσι τη δυνατότητα, τόσο άνθρωποι που δούλεψαν στο εργοστάσιο και έζησαν κοντά όσο και αυτοί που θέλουν να μελετήσουν ένα σπουδαίο έργο από τον καιρό που μεγάλες εταιρείες είχαν τη διάθεση και τα μέσα για να συνεργασθούν με καλλιτέχνες που φιλοτεχνούσαν έργα για χώρους εργασίας.
«Ήταν πολύ πρωτοποριακή κίνηση να διακοσμηθεί ένας χώρος εργασίας. Αλλά και πάλι ο Τάσσος είχε φιλοτεχνήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μια άλλη τεράστια χαρακτική σύνθεση για τους χώρους μιας τράπεζας στην πλατεία Δημοκρατίας, ενώ ένα άλλο μεγάλο χαρακτικό του κοσμεί το δημαρχείο Βόλου», συμπληρώνει ο Γιάννης Μπόλης.

ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗΣ
«Η καλλιέργεια του καπνού» έχει διαστάσεις 2 μ.Χ12,40 μ. και συνοδεύεται από την προπαρασκευαστική μακέτα διαστάσεων 0,59 μ.Χ3,80 μ. Πάνω σε ξύλο έχει επικολληθεί ύφασμα όπου με μεικτή τεχνική, με αναφορές στη βυζαντινή τέχνη αλλά και την αγγειογραφία της αρχαιότητας, με γήινα χρώματα «οι δύο δημιουργοί φιλοτεχνούν ένα έργο πνοής και δύναμης, αμεσότητας και αλήθειας, που υμνεί τον ανθρώπινο μόχθο» όπως αναφέρουν οι επιμελητές σε σημείωμά τους και ο Γιάννης Μπόλης προσθέτει «οι αγρότες και οι εργάτες είναι ένα πολύ αγαπημένο θέμα για τον Τάσσο, την ίδια εποχή φιλοτεχνεί και μια σειρά από έγχρωμα τυπώματα με αγρότες της Μεσσηνίας, απ’ όπου καταγόταν».
Έργο που είναι σημαντικό και για έναν άλλο λόγο, αφού είναι προϊόν της συνεργασίας δύο καλλιτεχνών, του Τάσσου και της Λουκίας Μαγγιώρου, που είχαν γνωριστεί στη σχολή Καλών Τεχνών και έμειναν σύντροφοι σε όλη τη ζωή τους.
Περισσότερα για το έργο, την ιστορία του αλλά και τη θέση του στη νεοελληνική τέχνη θα παρουσιαστούν στην ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις 12 το μεσημέρι στο Κρατικό Μουσείο. Μετά τους χαιρετισμούς της Κατερίνας Κοσκινά, προέδρου του δ.σ. του Μουσείου, του Διαμαντή Παπαδόπουλου, δημάρχου Παύλου Μελά, της Λίνας Μενδώνη γ.γ. Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Αθανάσιου Τσαυτάρη, υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μιλήσουν ο ιστορικός Τέχνης Γιάννης Μπόλης με θέμα «Οι καλλιτέχνες Α. Τάσσος και Λουκία Μαγγιώρου» και η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Άννυ Μάλαμα με θέμα «Η καλλιέργεια του καπνού – η περίπτωση μιας μνημειακής ζωγραφικής σύνθεσης φιλοτεχνημένης στα 1960 από τον Τάσσο Αλεβίζο και τη Λουκία Μαγγιώρου».

Πηγή: makthes.gr

Use Facebook to Comment on this Post