xOrisOria News

Ο φόβος των τραπεζών για τις κατασχέσεις…

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΗΨΕΩΝ ΑΠΟ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥΣ

Η επιμονή της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων να «διαφημίζουν» τις κατασχέσεις καταθέσεων…

από τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και για οφειλές της τάξεως των… τριών ευρώ, φοβίζει ολοένα και περισσότερο τις τράπεζες. Και επειδή μάθανε πως κατάσχονται (οι καταθέσεις), πλακώσανε και οι… δήμοι. Εκατοντάδες είναι τα αιτήματα που δέχονται καθημερινά πλέον οι τράπεζες για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Τα κατασχετήρια περιλαμβάνουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ονόματα, δίπλα στα οποία εμφανίζονται πολλές φορές ποσά τα οποία δεν ξεπερνούν τα λίγα ευρώ.
Ποιος είναι ο φόβος των τραπεζών; Ότι θα προκληθεί κύμα αναλήψεων από ανθρώπους οι οποίοι θα προτιμήσουν να διασώσουν την όποια ρευστότητα τους έχει απομείνει, προχωρώντας σε αναλήψεις πριν το «μπλοκάρισμα» του τραπεζικού λογαριασμού. Για μία ακόμη φορά, μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προχειρότητα. Ενδεικτικές είναι οι επίσημες τοποθετήσεις των αρμοδίων τις τελευταίες ημέρες. Πρώτα, ήρθε η δήλωση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων στο twitter, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ευθύνη για το αν θα γίνουν κατασχέσεις από λογαριασμούς μισθοδοσίας, παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών στέλνει το κατασχετήριο στις τράπεζες και… όποιον πάρει ο Χάρος. Μετά, ήρθε η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στη Βουλή. Και αυτός παραδέχτηκε ότι οι τράπεζες δεν ξέρουν ποιος είναι ο μισθοδοτικός λογαριασμός και ποιος όχι και κάλεσε εκατομμύρια πολίτες να πάνε στις τράπεζες για να το δηλώσουν. Την ίδια στιγμή που από τις επίσημες δηλώσεις προκύπτει ότι το σύστημα είναι απροετοίμαστο (υπάρχει νόμος που προστατεύει μισθό, σύνταξη ή επίδομα αλλά, πρακτικά, για να εφαρμοστεί, πρέπει να κινητοποιηθεί ο πολίτης), το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να «αυτοματοποιήσει» τις κατασχέσεις μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Για τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις, ήδη, συνεργάζονται η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η ουσία είναι ότι η εντολή κατάσχεσης θα φεύγει αυτόματα από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει του ΑΦΜ του οφειλέτη, και θα εκτελείται το πολύ μέσα σε 15 ημέρες.

Η διαδικασία
Μέχρι τώρα είχε να κάνει με την εφορία, η οποία μπορεί να του κατάσχει ακόμα και τη σύνταξη ή το μισθό, αν δεν δηλώσει εγκαίρως στην τράπεζα ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός αφορά σύνταξη ή μισθοδοσία. Τώρα στο παιχνίδι μπήκαν και όλες οι υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες, προκειμένου να μαζέψουν έσοδα, πατάνε πάνω στο άρθρο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπει την κατάσχεση εις χείρας τραπεζών. Στέλνουν λοιπόν ομαδικά κατασχετήρια στις τράπεζες, στα οποία περιλαμβάνονται συνήθως 300-500 ονόματα οφειλετών. Δίπλα σε κάθε όνομα υπάρχει και το ποσό οφειλής. Η κάθε τράπεζα πρέπει να διασταυρώσει τα στοιχεία, να δει δηλαδή πόσοι από αυτούς που αναφέρονται στο κατασχετήριο είναι πελάτες της, αν έχουν λογαριασμό κατάθεσης και αν ο λογαριασμός αυτός έχει υπόλοιπο. Μόλις ταυτοποιήσει τους πελάτες της, η τράπεζα καταθέτει «δήλωση τρίτου» στο οικείο Ειρηνοδικείο, ότι προχώρησε στη δέσμευση του ποσού απαίτησης του τάδε δήμου ή της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης, του ασφαλιστικού ταμείου κ.λπ. Και μέσα σε 10 μέρες πρέπει να στείλει με επιταγή το ποσό οφειλής στην οικεία ΔΟΥ, που με τη σειρά της θα επιστρέψει το ποσό στον αιτούντα.

Για να ξέρετε
– Μισθός, σύνταξη ή επίδομα δεν κατάσχεται μέχρι το όριο των 1.000 ευρώ
– Σε κοινούς λογαριασμούς, το όριο προστασίας ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ όταν είναι δύο οι δικαιούχοι
– Οφείλετε να γνωστοποιήσετε στην τράπεζα ποιος είναι ο λογαριασμός μέσω του οποίου εισπράττετε το μισθό ή τη σύνταξή σας
– Αν σας έχουν ήδη κατασχέσει ποσό που «προστατεύεται» από το νόμο, θα πρέπει να το αναζητήσετε μέσω της εφορίας.

Του Νίκου Σαμοΐλη

tokarfi.gr

Use Facebook to Comment on this Post