Η συνέντευξη Αλαβάνου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ Π. ΚΟΤΡΩΤΣΟ

Ο Αλέκος Αλαβάνος μιλά για την ανάγκη εξόδου από την ευρωζώνη (με δημοψήφισμα) σε συνδυασμό με παύση πληρωμών. Τι λέει για τον…

Α. Τσίπρα, τον Π. Λαφαζάνη και το ΚΚΕ.

Με αφορμή την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα από τον κ. Αλέκο Αλαβάνο και τη γενικότερη συζήτηση που έχουν προκαλέσει η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη και οι εξελίξεις σε Ιταλία και Κύπρο, θέσαμε στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και εκφραστή του “Σχεδίου Β” (όπως και το όνομα του νέου κόμματος) ορισμένα ερωτήματα για την εναλλακτική του πρόταση και τις πολιτικές εξελίξεις. Το Opinion24 (που, ούτως ή άλλως, έχει ανοίξει το διάλογο για να διατυπωθούν όλες οι απόψεις στο φάσμα από την αναγκαία εφαρμογή του μνημονίου μέχρι και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα) δημοσιεύει τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις του κ. Αλαβάνου. Θα ακολουθήσουν, προφανώς, και άλλες τέτοιες συνεντεύξεις αλλά και σχετική αρθρογραφία.

Ερώτηση: Μετά την κυπριακή κρίση και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και αλλού αποσαφηνίζονται στο ελληνικό πολιτικό σύστημα τρεις τάσεις: η πρώτη υπέρ της αποτελεσματικής εφαρμογής του μνημονίου και μετά ενός “κουρέματος” του δημοσίου χρέους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημ.Αρ), η δεύτερη εκτός μνημονίου αλλά εντός ευρώ (ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Ελ) και μία τρίτη που μέχρι σήμερα εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά από το ΚΚΕ που θεωρεί πως ευρώ=μνημόνιο και, ως εκ τούτου, μόνη λύση είναι η έξοδος από την ευρωζώνη. Πως τοποθετείται η κίνησή σας για Σχέδιο Β έναντι αυτών των προτάσεων; Υπάρχει τέταρτη πρόταση;

Απάντηση: Νομίζω ότι οι δύο πρώτες τάσεις έχουν κοινό χαρακτηριστικό την κίνησή τους στα πλαίσια της Ευρωζώνης, εντάσσονται παρά τις διαφορές τους στο Σχέδιο Α. Η άλλη τάση, το Σχέδιο Β, δεν περιλαμβάνει μόνο το εθνικό νόμισμα. Το εθνικό νόμισμα, από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται η παύση πληρωμών στους ξένους δανειστές, η εθνικοποίηση των τραπεζών, ο οικονομικός σχεδιασμός, το κοινωνικό κράτος.

Ερώτηση: Πολλοί λένε πως στην Κύπρο, επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχει άλλη λύση και κατέρρευσε ο “μύθος” περί εναλλακτικής λύσης εντός ευρώ. Πιστεύετε κι εσείς κάτι τέτοιο;

Απάντηση: Τα γεγονότα στην Κύπρο, που ξεκίνησαν με την ομόφωνη απόρριψη των όρων της τρόικα, με τους καλύτερους δηλαδή όρους, κατέληξαν σε μια εξευτελιστική υποταγή, την κατεδάφιση της κυπριακής οικονομίας, με τους χειρότερους δηλαδή όρους. Η Ευρωζώνη κρατάει το όπλο της τραπεζικής ρευστότητας σε ευρώ κι αυτό χρησιμοποίησε στην Κύπρο. Το μάθημα της Κύπρου δείχνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό περιθώριο διαπραγμάτευσης εντός Ευρωζώνης.

Ερώτηση: Η δική σας πρωτοβουλία που στοχεύει; Και ως που θα φτάσει; Θα επιδιώξετε εκλογική σύμπραξη με μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα; Διατηρείτε διαύλους επικοινωνίας με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης που μιλούν για την εναλλακτική της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα; Θα επιδιώκατε συνεργασία και με το ΚΚΕ;

Απάντηση: Στοχεύει να συμβάλει στη έκφραση ενός μεγάλου ρεύματος της κοινωνίας που κατανοεί πολύ σωστά ότι για να ανοίξουν θέσεις εργασίας, για να οικοδομηθεί ένα κοινωνικό κράτος είναι απαραίτητο να φύγουμε από την Ευρωζώνη. Η Σουηδία είναι εκτός Ευρωζώνης κι έχει από τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι όμως μόνοι μας – κεντρική αντίληψη είναι οι συνεργασίες. Έχουμε ήδη εποικοδομητικές συζητήσεις με μια σειρά πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και κινήσεις. Όχι, δεν υπάρχουν συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε με όσους έχουμε κοινά σημεία. Τώρα για το ΚΚΕ ας ελπίσουμε ότι με το Συνέδριό του θα αφήσει πίσω τον δρόμο της αυτοαπομόνωσης και θα παρέμβει στην πολιτική ζωή του παρόντος κι όχι του μέλλοντος.

Ερώτηση: Αποφεύγετε να μιλάτε και ασκείτε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ (του οποίου υπήρξατε πρόεδρος) και στον Αλέξη Τσίπρα. Πως βλέπετε, όμως, να εξελίσσεται ως ενιαίο κόμμα και ως πολιτική πρόταση διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας;

Απάντηση: Έχουμε μεγάλη προγραμματική διαφορά σε σχέση με το καθοριστικό θέμα της Ευρωζώνης. Επίσης εμείς πιστεύουμε πως σε μια κοινωνία σε σύγχυση δεν επιτρέπεται να δίνεις συγκεχυμένο και αντιφατικό, αλλά απλό και σαφές μήνυμα.

Ερώτηση: Πως θα βλέπατε ένα δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες για την προοπτική της χώρας εντός ή εκτός ευρώ;

Απάντηση: Έχετε απόλυτο δίκιο. Ο ίδιος ο λαός πρέπει να πάρει την απόφαση για ένα καθοριστικό για το μέλλον του ζήτημα. Μετά μάλιστα από μια ουσιαστική δημόσια συζήτηση ανάμεσα στο Σχέδιο Α και το Σχέδιο Β.

Ερώτηση: Θα αντέξει, τελικά, η ευρωζώνη; Μήπως τελικά όλη αυτή η συζήτηση στην Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα πριν αποσαφηνιστεί τι θα γίνει στην Ευρώπη; Είναι σταθμός οι Γερμανικές εκλογές;

Απάντηση: Αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει χθες, όχι σήμερα ή αύριο. Για να μη έχουμε φτάσει στο 30% ανέργους και στο 70% νέους ανέργους. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη εδώ και τέσσερα χρόνια μας διαλύουν. Καιρός είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα να βοηθήσουν να πάρει η Ευρώπη άλλο δρόμο χωρίς τη δικτατορία της Ευρωζώνης. Οι γερμανικές εκλογές μπορεί να φέρουν την Τρίτη αναδιάρθρωση του χρέους μας με συνεχιζόμενη όμως επιδείνωση της κατάστασής μας. Το αποτέλεσμά τους όμως δεν πρόκειται να φέρει ουσιαστική μεταβολή, όπως δεν έφερε μεταβολή η αντικατάσταση του Σαρκοζί από τον Ολάντ. Περιμέναμε τις εκλογές στην Αμερική. Μετά περιμέναμε τις εκλογές στη Γαλλία. Να περιμένουμε τώρα τις γερμανικές; Καιρός είναι να δράσουμε, να κάνουμε τη στροφή, να εφαρμόσουμε το Σχέδιο Β.

Πηγή: opinion24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *