Δημιουργία μιας “μικρής ΔΕΗ”, στην οποία θα περάσει το 20% – 30% των ορυχείων, των μονάδων και των υπηρεσιών της σημερινής επιχείρησης, μαζί φυσικά με τμήμα του προσωπικού …
των 19.000 εργαζομένων, προκειμένου εν συνεχεία να πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.
Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, στη δεύτερη φάση, και αφού ο αγοραστής της “μικρής ΔΕΗ” έχοντας στα χέρια του το ίδιο φθηνό μείγμα καυσίμων, θα μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τη δημόσια Επιχείρηση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για το υπόλοιπο της ΔΕΗ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες εξετάζεται η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή πακέτου 17% των μετοχών της ΔΕΗ μαζί με το μάνατζμεντ.
Σε αυτήν την περίπτωση, το Δημόσιο θα μειώσει το ποσοστό του από το 51% που κατέχει σήμερα στο 34% διατηρώντας την καταστατική μειοψηφία, ώστε να μπορεί να έχει λόγο σε κρίσιμες αποφάσεις.
Έως το τέλος Ιανουαρίου, το τελικό μοντέλο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πρόκειται να έχει οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί στην τρόικα, καθώς έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία του Δεκεμβρίου του 2012 που είχε τεθεί από το Μνημόνιο για την ολοκλήρωση του σχεδίου.
Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας, πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που εξετάζει το ΥΠΕΚΑ μαζί με την HSBC (σύμβουλος της κυβέρνησης στην συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση).
Η πρώτη φάση μάλιστα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ αντιγράφει το ιταλικό μοντέλο αποκρατικοποίησης της ENEL το 2000 και τα έσοδα από αυτή την πώληση για το δημόσιο θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ.