Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Άνθρωποι που ζούσαν αξιοπρεπώς ή έβγαζαν αρκετά λεφτά και είχαν σημαντική κοινωνική αναγνώριση αντιμετωπίζουν ξαφνικά το φάσμα της ανεργίας, της φτώχειας, της περιθωριοποίησης. Πώς μπορεί να…
αντιμετωπίσει την κατάσταση κάποιος που χάνει την εργασία του;
Πρόκειται για το ερώτημα των καιρών. Ήδη απασχολεί πολύ κόσμο και θα απασχολήσει προσεχώς ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας.
Γιατί η κρίση βαθαίνει, η ανεργία διογκώνεται συνεχώς, οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται και η αξία των διαθέσιμων περιουσιακών μας στοιχείων υποχωρεί αφήνοντας συχνά πίσω της μόνον χρέη.
Το πρώτο πράγμα που δεν πρέπει, λοιπόν, να κάνετε είναι να πανικοβληθείτε. Βέβαια, αυτό εύκολα λέγεται και πιο δύσκολα γίνεται. αλλά η ξαφνική αύξηση της ανεργίας αποτελεί ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε όλη τη χώρα, σε όλο τον κόσμο. Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια και για όσους τα βιώνουν η έξοδος από το εργασιακό αδιέξοδο γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Επομένως έχει σημασία να διατηρήσετε το ψυχικό απόθεμα για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.
Η απώλεια εργασίας δεν είναι κάτι που πρέπει να το χρεώσετε στον εαυτό σας προσωπικά. Το ψυχολογικό σοκ είναι αναμφίβολα μεγάλο, ιδίως για ανθρώπους κάποιας ηλικίας που δεν μπορούν να επανενταχτούν εύκολα στην αγορά εργασίας ή για εργαζόμενους με περιορισμένη εξειδίκευση και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όμως, τα πράγματα αλλάζουν και η ζωή έχει συχνά δυσάρεστες εκπλήξεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σαν πρόκληση ανάδειξης των ικανοτήτων και του δυναμισμού που καθένας μας κρύβει μέσα του, όχι μοιρολατρικά. Ο φόβος φέρνει παθητικότητα και η απαισιοδοξία την αυτοεγκατάλειψη σχηματίζοντας έναν αδιέξοδο φαύλο κύκλο.
Για να ξεφύγετε από αυτόν πρέπει να αναγνωρίσετε κατ’ αρχάς την νέα πραγματικότητα που εισέβαλε στη ζωή όχι μόνον τη δική σας αλλά πάρα πολλών συνανθρώπων σας. Η αναγνώριση της νέας εξωτερικής πραγματικότητας και των όρων διαβίωσής σας αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να αντιδράσετε με βούληση και αποφασιστικότητα χαράζοντας νέα πορεία. Όσο ευκολότερα αποδεχθείτε τη νέα πραγματικότητα, τόσο αποτελεσματικότερα θα προσαρμοσθείτε σε αυτήν και τόσο ταχύτερα θα μπορέσετε να αναπληρώσετε την χαμένη σας απασχόληση. Απώλεια εργασίας σημαίνει δραματικές περικοπές δαπανών, πιθανή αλλαγή τόπου κατοικίας, συρρίκνωση περιττών εξόδων εντός και εκτός κατοικίας (μεταφορές, διασκέδαση, δίδακτρα παιδιών κλπ) και γενικότερη αλλαγή φιλοσοφίας και τρόπου ζωής. Με άλλα λόγια αποτελεί μία μεγάλη επανάσταση στην καθημερινότητά που όμως είναι απαραίτητη για την ψυχολογική και υλική (ατομική και οικογενειακή) σας επιβίωση.
Διεκδικήστε τα επιδόματα που δικαιούστε
Δεύτερο, είναι να εξετάσετε εάν και τι ακριβώς επίδομα ανεργίας δικαιούστε ώστε να ζητήσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον εργοδότη σας (διάστημα απασχόλησης, αμοιβή που λαμβάνατε, βεβαίωση απόλυσης) και να υποβάλετε επίσημη αίτηση χορήγησης επιδόματος ανεργίας. Μην καθυστερείτε τέτοια διαδικαστικά ζητήματα και κυρίως μην το αναβάλλετε στηριζόμενοι σε υποσχέσεις πιθανής συνέχισης της εργασίας σας στον ίδιο εργοδότη, αφού είναι πιθανόν αυτός να καθυστερεί σκοπίμως την απόλυσή σας – μολονότι έχει πάψει να σας πληρώνει – προκειμένου να μην σας καταβάλλει την οφειλόμενη αποζημίωση.
Βιογραφικά και προσωπικές επαφές
Τρίτο, είναι να αναλάβετε άμεση δράση για την εξεύρεση νέας απασχόλησης. Η χρήση του Η/Υ και του Διαδικτύου ασφαλώς είναι μία σύγχρονη και αρκετά αποτελεσματική μέθοδος που διευκολύνει συγκριτικά περισσότερο από τις μικρές αγγελίες των εφημερίδων. Όμως, η καθημερινή ηλεκτρονική απάντηση με αποστολή του βιογραφικού σας σε όλες τις σχετικές με ζήτηση εργασίας καταχωρίσεις δεν αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο ίσως τρόπο να κινηθείτε. Μην ξεχνάτε πως όπως και με τις τηλεφωνικές κλήσεις οι επαφές αυτού του τύπου είναι απρόσωπες, οι δε εταιρίες που μεσολαβούν στις προσλήψεις έχουν στοίβες με καλά βιογραφικά που περιμένουν να αξιολογηθούν.
Επιδιώξτε την απευθείας προσωπική επαφή όπου μπορείτε και προσπαθήστε να αξιοποιήσετε το Ιντερνέτ αναπτύσσοντας την δική σας ιστοσελίδα ακόμη και με όποιες άλλες κοινωνικές σας δραστηριότητες εκτός εργασίας μπορείτε. Προβληθείτε το μέγιστο δυνατόν όχι μόνον γύρω από το αντικείμενο δραστηριότητάς σας αλλά ευρύτερα ως προσωπικότητα με πολλά ενδιαφέροντα και ασχολίες. Δραστηριοποιηθείτε ποικιλοτρόπως (κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά) στο διαθέσιμο χρόνο σας και εργασθείτε χωρίς αμοιβή δοκιμαστικά εφόσον σας δοθεί ευκαιρία επενδύοντας στην ίδια την εργασία σας.
Κυρίως, όμως, μην εγκλωβιστείτε στο καθεαυτό αντικείμενο της μέχρι τούδε επαγγελματικής σας δραστηριότητας αποκλείοντας άλλες εργασιακές ευκαιρίες που ενδεχομένως σας παρουσιαστούν. Μην ξεχνάτε πως κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι. Όπως επίσης ότι θα σας είναι πολύ ευκολότερο μεθαύριο να βρείτε μία καλύτερη θέση απασχόλησης εάν στο μεταξύ έχετε ήδη εξασφαλίσει μία.
Δημιουργήστε τη δική σας δουλειά
Τέλος, στο βαθμό που παραμένετε άνεργος, διερευνήστε τι δυνατότητες υπάρχουν να συνεργαστείτε με άλλους ανέργους ή εργαζόμενους με συγγενείς ειδικότητες ή παρεμφερείς δραστηριότητες και ενδιαφέροντα ώστε να προσφέρετε ενδεχομένως μία δέσμη συμπληρωματικών υπηρεσιών στην αγορά σε πολύ χαμηλότερο κόστος.
Για παράδειγμα, η οργανωμένη παράλληλη προσφορά υπηρεσιών από διαφορετικούς τεχνίτες (βλ υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, ελαιοχρωματιστές κλπ), εμπόρους (βλ σε είδη ένδυσης-υπόδησης ή παιχνιδιών-ηλεκτρικών συσκευών κλπ) ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες (βλ διάφορες συγγενείς ειδικότητες δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών κλπ) θα μπορούσε να λάβει καθαρά επιχειρηματική μορφή και να είναι σε πολυμετοχική βάση αναλόγως της συμμετοχής ενός εκάστου.
Μία ομαδο-συνεργατική επιχειρηματική πρόταση που θα αντιμετωπίζει την ανάγκη κάλυψης πολλαπλών αναγκών με χαμηλότερα κόστη (οικονομίες κλίμακας) αποτελεί τη καλύτερη δυνατή προσαρμογή στη νέα σκληρή οικονομική πραγματικότητα του ανταγωνισμού και της απαίτησης για υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενη; αξίας. Μην ξεχνάτε πως η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σας συνιστά ένα πολύτιμο κεφάλαιο γνώσεων πάνω στο οποίο μπορείτε να στηριχθείτε και να αυτενεργήσετε. Το σύνθημα κάθε άνεργου σήμερα πρέπει να είναι ‘εάν δεν βρίσκεις δουλειά, δημιούργησέ τη’.
money-money