Όχι απλά εμπαιγμός αλλά πολιτική αλητεία είναι η νέα μίνι δέσμη ημίμετρων που ανακοίνωσε χθες μετά την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κος Τσαυτάρης.
1) De minimis μια κοροϊδία που διαρκεί μήνες, Βαρεθήκαμε πια να ακούμε τον υπουργό για τα περίφημα de minimis που τελικά όχι μόνο δεν…..
δόθηκαν στο 75% των Ελλήνων κτηνοτρόφων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αλλά και όταν δοθούν (κοντά στο πάσχα) θα είναι γύρο στα 0,20-030 λεπτά ανα ζώο, δηλαδή ένα κιλό καλαμπόκι τον χρόνο, όταν ένα πρόβατο τρώει 1 κιλό την ημέρα.
2) ΦΠΑ .Ενώ η τρικομματική κυβέρνηση μείωσε την επιστροφή του ΦΠΑ απο 11% στο 6% χρήματα τα οποία το Ελληνικό δημόσιο έχει παρακρατήσει απο αγρότες και κτηνοτρόφους, και ενώ τα αγροτικά εφόδια και οι ζωοτροφές έχουν ΦΠΑ 13%. Ακούσαμε σήμερα τον υπουργό να επικαλείται εικονικές επιστροφές, την πάταξη αυτών, όταν και εάν και τέλος την ωφέλεια των αγροτών χωρίς να μας πει ούτε ποσό ούτε και πότε θα τα πάρουμε.
3)Το αγροτικό πετρέλαιο, που αυτονόητα θα έπρεπε να είναι αφορολόγητο για τους αγρότες. έφτασε σήμερα σε σημείο να χρειάζεται για ένα φουλάρισμα ενός μεγάλου τρακτέρ(350 ευρώ) να πουλήσεις 4 στρέμματα ξερικής γης για να καλλιεργήσεις 14-15 στρέμματα. Σήμερα ο υπουργός τι μας είπε; απο το ποσό των 160 εκατ. που πήρανε οι αγρότες πέρυσι, θα δώσει τώρα τα 80 και τα υπόλοιπα όσα μπορέσει να συγκεντρώσει(και αν μπορέσει) τον Σεπτέμβριο.
4) Νυχτερινό ρεύμα, άλλη μια αοριστόλογη κοροϊδία, δώρων άδωρων για τους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να αρμέγουν τα ζώα τους όταν βολεύει τον Υπουργό. Εδώ μέρα νύχτα οι αγρότες μαλώνουν για την σειρά στο πότισμα, εαν είναι μόνο την νύχτα ποιος θα προλάβει να ποτίσει;
5) Στο αίτημα για καταβολή αποζημίωσης των καταστροφών από το πράσινο σκουλήκι σε βαμβακοκαλλιέργειες, με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης που έτσι κι αλλιώς θα τους δινόταν και μάλιστα φέτος μειωμένη, λόγω της λαιμητόμου του προστίμου συνυπευθυνότητας. Η αποζημίωση έπρεπε να καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, του οποίου τον δημόσιο χαρακτήρα κατάργησαν, ανεβάζοντας εξωφρενικά τα ασφάλιστρα χωρίς να καλύπτονται όλες οι ζημιές
6)H συνταξιοδότηση των αγροτών, ένα θέμα που αφορά χιλιάδες αγρότες που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης, το υπουργείο δεν δίνει καμία διευκρίνιση για το τι θα γίνει με όλους αυτούς που αξίωναν σύνταξη στα 65 το 2013.
7) Η εξασφάλιση της υποθηκευμένης γης στην ΑΤΕ είναι ακόμη μια πολιτική προσπάθεια εξαπάτησης των αγροτών, Η ΑΤΕ εδώ και χρόνια παρανομούσε με την ανοχή του κράτους με τις υπέρμετρες υποθήκες. Νόμιμο δικαίωμα λοιπόν του αγρότη όπως και κάθε πολίτη είναι με μια απλή αίτηση να ζητήσει απομείωση της υποθήκης του στο 120% άρα για το 80% των δανειοληπτών δεν έγινε απολύτως τίποτα το ιδιαίτερο. Όσο για το υπόλοιπο 20% που της BAD ΑΤΕ που βρίσκονται στον διαχειριστή θα πρέπει να δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν υπάρχει σήμερα.
8) Το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ το είχε εξαγγείλει ο χατζηγάκης, επι τόσα χρόνια οι αγρότες αποκλείσθηκαν απο αυτό το εργαλείο φθηνής δανειοδότησης με εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου, μετά απο τόσα χρόνια το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ παρέμεινε στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ και σήμερα ο κος Τσαυτάρης αντί για υποχρέωση ετών προς τους αγρότες, το παρουσιάζει ως μποναμά.
9)Η αποπληρωμή των ροδακινοπαραγωγών, μια αυτονόητη υποχρέωση των βιομηχάνων παρουσιάζεται απο τον κο Τσαυτάρη ως μεγάλη νίκη του υπουργείου.
Ο οποιοσδήποτε διαθέτει λίγα ψήγματα κοινής λογικής θα καταλάβει ότι το ΥΠΑΑΤ, ο κος Τσαυτάρης και η τρικομματική μεταχειρίζονται τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο ως ιθαγενή που θα τον θαμπώσουν και θα του ρίξουν στάχτη στα μάτια με χαντρούλες καθρεφτάκια και άλλα σκουπίδια…
Σήμερα στις Βρυξέλλες δίνεται η μητέρα των μαχών για το μέλλον της ΚΑΠ και για το μέλλον της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Όταν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον ποιο παραγωγικό της πληθυσμό με αυτόν τον τρόπο, ποιος Ευρωπαίος θα μας πάρει σοβαρά και θα στηρίξει τα συμφέροντα του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου;
Βαρεθήκαμε να ακούμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η βαριά ατμομηχανή που θα μας βγάλει απο την κρίση, αυτήν την ατμομηχανή φρόντισαν εντέχνως να την ξεχάσουν χωρίς καύσιμα.
2,3 δις έλλειμμα σε ζωοκομικά προϊόντα και άλλα τόσα σε αγροτικά…Αν μας αναγκάσετε να σταματήσουμε να παράγουμε θα γίνει η Ελλάδα ένα κράτος παροχής υπηρεσιών που θα επιβιώνει (εαν) μόνο απο τον εξωτερικό δανεισμό. Αυτό το κράτος επιθυμούμε; Αυτή την ανάπτυξη θέλουμε;
Βάκης Τσιομπανίδης
κτηνοτρόφος