Αν κάποιος αμφιβάλλει για το κατά πόσον η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα ήταν πραγματική, αξίζει να προσέξει τις αντιδράσεις από τις πυρηνικές δυνάμεις της Δύσης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες….
Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας που διεξήχθη την Τρίτη είχε ως αποτέλεσμα πολλές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία έδειξε την ανησυχία της από την νέα πρόκληση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τρίτη ότι η «πρόκληση» που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα απαιτεί μια άμεση διεθνή απάντηση “γρήγορη” και “αξιόπιστη” προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους συμμάχους” είπε σε μια δήλωση. Αν και αυτό είναι σαφής αναγνώριση ότι η δοκιμή ήταν πραγματική και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν γι ‘αυτό, είναι δύσκολο να θυμηθούμε μια τέτοια αδύναμη απάντηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Εκτός από την υποκίνηση συγκρούσεων, ο Ομπάμα δεν έχει ιδέα για το πώς να ασχοληθεί με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν ή οποιοδήποτε άλλο μη-ευθυγραμμισμένο έθνος.
Η Κίνα, ιστορική σύμμαχος της Πιονγιάνγκ, εξέφρασε «τη σθεναρή αντίθεσή» της για την πυρηνική δοκιμή. Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο προειδοποίησε το καθεστώς του Kim Jong-un, μέσα από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, ότι αν διεξαχθεί μια νέα δοκιμή η χώρα «θα πληρώσει τις συνέπειες», και μάλιστα κατάφερε να αρθρώσει την λέξη ταμπού “διάλειμμα” και ανέφερε μια πιθανή μείωση στη βοήθεια προς τη Βόρεια Κορέα. Η επιβίωση του έθνους της Βόρειας Κορέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη του γίγαντα της Ασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενέργεια. Παραδόξως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι εμπορικοί εταίροι και πολλά από τα αγαθά των ΗΠΑ που πωλούνται στην Κίνα, καταλήγουν στα χέρια των Βορειοκορεατών.
Ο πρωθυπουργός της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε, καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή που περιέγραψε ως «πολύ ατυχές γεγονός». Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το Τόκιο θα επανεξετάσει τις κυρώσεις που επιβάλλονται στην Πιονγκγιάνγκ. Εκτός από κατασταλτικά μέτρα που προωθούνται από τα Ηνωμένα Έθνη, η Ιαπωνία, η οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα από την πρώτη πυρηνική δοκιμή της το 2006, εφαρμόζει ένα πλήρες εμπορικό εμπάργκο σχετικά με το καθεστώς του Kim Jong-un, αρνείται να θεωρήσει Visa των Βορειοκορεάτών και περιορίζει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ της χώρας του και της γείτονος της.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon δήλωσε ότι είναι “σαφής και σοβαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Είπε επίσης ότι ήταν βέβαιος ότι τα 15 μέλη του θα λάβουν τα «κατάλληλα μέτρα» σε συνέλευση που συγκαλείται για την Τρίτη. Αλλά ο ΟΗΕ δεν έχει κάνει τίποτα για τις 2053 πυρηνικές εκρήξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη συνεχή διαρροή της πυρηνικής ακτινοβολίας στην Φουκουσίμα. Ούτε έπραξαν τίποτα για τους τόνους των πυρηνικών αποβλήτων που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στην Ιταλία ή τις χιλιάδες τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στην Αφρική.
Η Ρωσία επίσης καταδίκασε “σταθερά” την πυρηνική δοκιμή, λέγοντας ότι αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.«Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες και, μαζί με το λανσάρισμα ενός βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα (Δεκέμβριος), πιστεύουμε ότι αποτελούν παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας”, δήλωσε πηγή του Υπουργείοτ Εξωτερικών στο Πρακτορείο Ειδήσεων Interfax. Αυτό είναι το είδος της υποκρισίας που μετατρέπει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ξινή. Πρόκειται για μια παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, όταν η Βόρεια Κορέα το κάνει, αλλά όχι όταν η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες να το πράττουν.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, William Hague, δήλωσε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα “είναι μια απειλή για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια” και ότι “εμποδίζει τις προοπτικές για διαρκή ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο».