xOrisOria News

Τα δέκα “κλειδιά” της αισιοδοξίας

Η αισιοδοξία είναι μια κατάσταση απαραίτητη για τις εποχές που ζούμε…

Πρόκειται, όμως, για κάτι που, στην καθομιλουμένη, το’ χουμε-δεν το’ χουμε ή κάτι που μπορούμε να το αποκτήσουμε με την ανάλογη δουλειά με τον εαυτό μας;

Ο Ντέιβιντ Μετζσαπέλ υποστηρίζει με πάθος το….

δεύτερο. Συγγραφέας της σειράς βιβλίων «Contagious Optimism» (Μεταδοτική Αισιοδοξία), τα οποία έχουν γίνει μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ, ο απόφοιτος του κολλεγίου Φέρφιλντ δουλεύει χρόνια με φοιτητές του τις τεχνικές για να τους κάνει πιο αισιόδοξους και βλέπει μπροστά του τα αποτελέσματα.

Ποια είναι, λοιπόν, γι’ αυτόν τα δέκα κλειδιά της αισιοδοξίας;

Ευγνωμοσύνη.

Οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες για τα καλά πράγματα που μας συμβαίνουν, να μην τα θεωρούμε δεδομένα και να ευχαριστούμε με λόγια και πράξεις όσους μας βοηθούν. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και στις δυσκολίες, διότι αυτές μας προσθέτουν σοφία και εμπειρία.

Εξωστρέφεια.

Αν έχουμε μια καλή ιστορία, που προβάλει την καλή διάθεση ή δίνει ένα καλό παράδειγμα, δεν πρέπει να την κρατάμε κρυφή. Τη μοιραζόμαστε είτε δια ζώσης, είτε στο διαδίκτυο. Πολλές ιστορίες μαζί μας δίνουν μια διαφορετική άποψη για τον κόσμο.

Συγχώρεση.

Αν δεν μπορείς να συγχωρέσεις, δεν θα μπορέσεις ποτέ να αντιληφθείς το αίσθημα της μεγαλοθυμίας. Ούτε θα μπορείς να ζητήσεις μια ευκαιρία ακόμα, αν βρεθείς στη θέση αυτού που έκανε λάθος. Προφανώς υπάρχουν όρια και περιπτώσεις, αλλά το να συγχωρείς σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα.

Κατανόηση.

Μην νοιάζεσαι μόνο για τα δικά σου προβλήματα. Ακου τους άλλους. Προσεκτικά. Μην πιάνεσαι από τις λέξεις τους για να πεις το δικό σου ποίημα. Ακόμα κι αν δεν πεις τίποτα, αν ακούς μόνο, ο άλλος μπορεί να ανοιχτεί και να νιώσεις ότι τον βοηθάς πολύ στο να βρει λύσεις. Στη συνέχεια θα έλθει και η δική σου σειρά.

Εγωισμός.

Εννοείται ότι δεν πρέπει να είναι υπέρμετρος. Όμως προσπαθήστε να μετατρέψετε την γκρίνια, τη ζήλεια, ακόμα και τη μισαλλοδοξία σας σε θετική ενέργεια. Κανείς δεν είναι εξ ορισμού καλύτερος από σας, μπορείτε να τα καταφέρετε όλα με την αξία σας. Πάρτε παραδείγματα από τις πετυχημένες ιστορίες κάποιων γνωστών σας.

Χαμόγελο.

Χωρίς να γίνετε… χαζοχαρούμενοι, βρείτε αφορμές και αιτίες για να χαμογελάτε περισσότερο και να κατσουφιάζετε λιγότερο. Μια πετυχημένη διαφήμιση, μια φωτογραφία ενός μωρού ή μικρού ζώου που θα δείτε τυχαία, ένα ζευγάρι που φιλιέται στο δρόμο, είναι «αναπάντεχες» αιτίες για να φέρετε το χαμόγελο στα χείλη σας. Μη φοβάστε να χαμογελάσετε, κανείς δεν θα σας κατηγορήσει.

Ασκηση.

Οσο καλά νιώθετε το σώμα σας, το ίδιο καλά ή και περισσότερο νιώθετε το μυαλό σας. Δεν χρειάζεται να γίνετε τακτικοί θαμώνες των γυμναστηρίων ή και bodybuilders. Μόλις 15-20 λεπτά την ημέρα (κατά προτίμηση κάθε πρωί) μπορεί να σας δώσουν μεγάλη ευεξία και διαφορετική ματιά για τη ζωή.

Θετική σκέψη.

Αν είναι συνήθεια του μυαλού σας να πηγαίνει συνεχώς στο κακό, αλλάξτε την. Σκεφτείτε ό,τι πιο θετικό μπορείτε, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι απολύτως χειροπιαστό. Βάλτε στόχους, έστω και μακροπρόθεσμους, και σκεφτείτε τι θα κάνετε όταν τους πετύχετε. Προσπαθήστε να σκέφτεστε τα θετικά σενάρια μιας προοπτικής, έστω κι αν δεν ενθουσιάζεστε υπέρμετρα.

Αυτοκριτική.

Σταματήστε να κατηγορείτε τους άλλους γι’ αυτά που σας συμβαίνουν και στηριχθείτε στις δικές σας δυνάμεις. Σκεφτείτε ότι όποια επιλογή κάνετε από εδώ και στο εξής, ακόμα και λανθασμένη, τουλάχιστον θα την έχετε αποφασίσει με τον εαυτό σας. Κοντρολάρετε τον εαυτό σας και τις δικές σας δυνατότητες, μην αφήνεστε σε πρωτοβουλίες των άλλων, ακόμα κι αν τους εμπιστεύεστε απόλυτα.

Στροφή στο μέλλον.

Ο,τι κι αν σας έχει συμβεί στο παρελθόν, αφήστε το εκεί. Τα περασμένα δεν επηρεάζουν τα μελλοντικά, εκτός αν εμείς τους επιτρέψουμε να το κάνουν. Σκεφτείτε τα όσα έχετε περάσει σαν δυσκολίες που υπερβήκατε και τώρα ο δρόμος είναι πιο βατός.

flowmagazine – tampouloukia

Use Facebook to Comment on this Post