Στο ΝΒΑ δεν έκανε την καριέρα που όλοι περίμεναν. Στον Ολυμπιακό αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι. Ο Λίνας Κλέιζα επέστρεψε φέτος στην Ευρώπη για χάρη της Φενερμπαχτσέ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες των Τούρκων. …
Τον είδαμε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων της Θεσσαλονίκης, το 2003. Τότε, μαζί με τους Αντριου Μπόγκουτ, Τζέι Τζέι Μπαρέα, Ρόκο Λένι Ούκιτς, αλλά και τους δικούς μας Βασιλειάδη, Βασιλόπουλο, Σχορτσιανίτη που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο, ο Λίνας Κλέιζα ήταν σούπερ σταρ. Εχασε μεν στον Τελικό από την σαρωτική Αυστραλία, όμως τελείωσε το τουρνουά με 29.1 πόντους ανά παιχνίδι. Συνέχισε στις ΗΠΑ, έπαιξε στο ΝΒΑ, είχε τον ρόλο του αναπληρωματικού που προσέφερε instant scoring και το καλοκαίρι του 2009 αποφάσισε να αποχαιρετήσει τις ΗΠΑ για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Ηθελε να γίνει πρωταγωνιστής και οι φιλοδοξίες του συμβάδιζαν με εκείνες του Ολυμπιακού.
Την Παρασκευή ο 28χρονος φόργουορντ θα γιορτάσει τα γενέθλιά του. Θα τα γιορτάσει σε ένα γήπεδο που αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι. Ο Κλέιζα θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τους back-to-back Πρωταθλητές Ευρώπης στην πρεμιέρα του Top-16, όμως δεν είναι πλέον ο σταρ του παρελθόντος. Και γι’ αυτο φταίνε και οι σοβαροί τραυματισμοί που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που αποχαιρέτησε την Ελλάδα για να πάρει το καλό συμβόλαιο που του έδωσαν οι Ράπτορς.
Ηταν 7 Ιουλίου του 2010 όταν ο Λιθουανός ενημέρωσε τον Ολυμπιακό για την απόφασή του να μετακομίσει στο Τορόντο. Οι Καναδοί του προσέφεραν 20 εκατομμύρια δολάρια για συμφωνία διάρκειας τεσσάρων ετών και ο Κλέιζα που ούτως ή άλλως ήθελε να επιστρέψει στο ΝΒΑ, θεώρησε πως αυτή ήταν μια σπουδαία ευκαιρία. Μόνο που στην πορεία δεν ήταν και τόσο ευτυχισμένος. Στην πρώτη του σεζόν έπαιξε 39 ματς (11.2 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ ανά 26.5 λεπτά). Στη δεύτερη χρονιά είχε 49 συμμετοχές και μόλις τρεις στη βασική πεντάδα (9.7 πόντοι, 4.1 ριμπάουντ ανά 21.6 λεπτά). Την τρίτη και τελευταία, πέρυσι δηλαδή, έπαιξε σε μόλις 20 αγώνες και ήταν πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό (7.4 πόντοι με 33.3% στα συνολικά σουτ ανά 18.8 λεπτά). Από τις 28 Δεκεμβρίου του 2012 κι έπειτα, δεν πάτησε ποτέ ξανά παρκέ σε επίσημο ματς.
Ο Κλέιζα έκανε χρήση ενός όρου που υπήρχε στο συμβόλαιό του και ενεργοποίησε την τέταρτη σεζόν της συμφωνίας που είχε κάνει με τους Ράπτορς το 2010. Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει τα 4,6 εκατομμύρια δολάρια στο τραπέζι. Λίγες εβδομάδες αργότερα οι παράγοντες της ομάδας τον άφησαν ελεύθερο κάνοντας χρήση ενός δικού τους δικαιώματος, της αμνηστίας. Θα συνεχίσουν να τον πληρώνουν μέχρι το καλοκαίρι του 2014, όμως οι αποδοχές του του δεν συνυπολογίζονται στο μισθολόγιο της σεζόν. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Λιθουανός αναζήτησε καταφύγιο στην Ευρώπη. Λίγες ομάδες μπορούσαν να καλύψουν τις απαιτήσεις του και η Φενερμπαχτσέ ήταν μια από αυτές.
Οι Τούρκοι τον απέκτησαν με στόχο να γίνει ο απόλυτος ηγέτης τους. Οι εμφανίσεις του στο Eurobasket της Σλοβενίας άφησαν υποσχέσεις, όμως ο Κλέιζα δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά του και φαίνεται να δυσκολεύεται στον ρόλο που του έχει δώσει ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Δεν του αρέσει να είναι αναπληρωματικός (γι’ αυτό τον λόγο απογοητεύθηκε από την πορεία της καριέρας του στο ΝΒΑ) και δεν μπορεί να βρει ρυθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αριθμοί του να θυμίζουν στατιστικά ρολίστα, παρά σούπερ σταρ που αποκτήθηκε για να δώσει το κάτι παραπάνω.
Στους 10 αγώνες της πρώτης φάσης της Euroleague, απέναντι στις Μπουντιβέλνικ, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Παρτίζαν και Ναντέρ, ο Κλέιζα είχε 9 πόντους με 54.5% στα δίποντα, 25% στα τρίποντα, 85.7% στις βολές, 3 ριμπάουντ και περίπου μια ασίστ και ένα κλέψιμο σε κάτι λιγότερο από 20 λεπτά συμμετοχής. Αν εξαιρέσει κανείς τους 22 που έβαλε απέναντι στη Μπαρτσελόνα και ενδεχομένως τους 13 στο “διπλό” επί της ΤΣΣΚΑ, δεν έχει κάνει άλλη μεγάλη εμφάνιση.
Ο Κλέιζα είναι αυτή τη στιγμή μόλις ο πέμπτος σκόρερ της Φενερμπαχτσέ, πίσω από τους Μπογκντάνοβιτς, Πρέλτζιτς, ΜακΚάλεμπ, Μπιέλιτσα, αλλά και ο πέμπτος στο σύστημα αξιολόγησης με 9.5 μονάδες ανά παιχνίδι. Δεν έχει βρει τα πατήματά του, δεν τρομάζει όπως στο παρελθόν, αλλά παραμένει επικίνδυνος παίκτης με τρομερή έφεση στο σκοράρισμα. Ο Ομπράντοβιτς, βέβαια, εμπιστεύεται περισσότερο τους Πρέλτζιτς – Μπιέλιτσα στις θέσεις των φόργουορντ, καθώς εκείνοι μπορούν να κάνουν περισσότερες δουλειές. Κυνηγούν τα ριμπάουντ, δημιουργούν φάσεις για τους συμπαίκτες τους, είναι καλύτεροι αμυντικοί, πιο “εύκολοι” χαρακτήρες, παίκτες που αναδεικνύονται μέσα από τις επιτυχίες της ομάδας και όχι από το ατομικό τους ταλέντο.
Δεν πρέπει, πάντως, να ξεχνάμε ότι η φετινή είναι η δεύτερη σεζόν του Κλέιζα στην Euroleague και είναι πιθανότατα πιο “ζόρικη” από την rookie του, μιας και στον Ολυμπιακό ήταν το “βαρύ πυροβολικό” της ομάδας και όχι ένας ρολίστας πολυτελείας. Γενικά οι παίκτες που θεωρούνται σούπερ σκόρερς πρέπει να βρεθούν σε μια ιδανική -γι’ αυτούς- κατάσταση για να αισθανθούν άνετοι και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Μέχρι στιγμής η Φενερμπαχτσέ δεν έχει εμπνεύσει τον Λιθουανό, ο οποίος έχασε πολύ έδαφος με τους τραυματισμούς του στα γόνατα και προσπαθεί να επιστρέψει στην ελίτ. Προς το παρόν, η μόνη σίγουρη επιστροφή είναι αυτή της Παρασκευής, όταν θα μπει στο ΣΕΦ για να κερδίσει την πρώην ομάδα του. Αφού πρώτα γνωρίσει την αποθέωση.
Σεζόν 2009-2010 (Ολυμπιακός): 17.1 πόντοι με 54% στα δίποντα, 35% στα τρίποντα, 80% στις βολές, 6.5 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, ανά 30:22 σε σύνολο 22 αγώνων (21 συμμετοχές στην βασική πεντάδα).
Σεζόν 2013-2014 (Φενερμπαχτσέ): 9 πόντοι, 54.5% στα δίποντα, 25% στα τρίποντα, 85.7% στις βολές, 3 ριμπάουντ, 0.8 ασίστ ανά 19:53 σε σύνολο 10 αγώνων (3 συμμετοχές στην βασική πεντάδα).
Πηγή: Sport 24