«Φρένο» από το ΣτΕ στην εκτροπή του Αχελώου

Μια ακόμη νίκη για τον Αχελώο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση (26/2014) κάνει δεκτά όλα τα επιχειρήματα των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και τις αιτήσεις του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF) Ελλάς», της…

«Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» παγώνοντας τα έργα της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, στον θεσσαλικό κάμπο.

Πρόκειται για μια καθοριστική απόφαση για την τελική έκβαση της μάχης, του πολύπαθου έργου της εκτροπής του Αχελώου, που αποτελεί μόνιμη εξαγγελία των κυβερνήσεων και απασχολεί το ΣτΕ εδώ και 22 χρόνια.

Η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991, ενώ η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έχει συζητήσει κατ’ επανάληψη το θέμα και έχει εκδώσει σχετικές αποφάσεις (1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011). Επίσης, τον Οκτώβριο του 2009 στάλθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταγενέστερα μετονομάστηκε σε Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα οποία και απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2013 συζητήθηκε ξανά η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, και τον περασμένο Ιούνιο οι σύμβουλοι Επικρατείας συνήλθαν σε διάσκεψη, όπου και τελικά έκαναν δεκτό το αίτημα ακύρωσης του έργου.

Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει ο Δήμος Αγρινίου και φορείς του νομού κατά της εκτροπής του Αχελώου (είχε συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στις 15 Φεβρουαρίου 2013), ο Δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός, έκανε την εξής δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού προς τη Θεσσαλική πεδιάδα, δικαιώνει για μια ακόμη φορά τις θέσεις του Δήμου Αγρινίου και των Φορέων της περιοχής, που με συνέπεια και συνέχεια αντιτάχθηκαν στην κατασκευή ενός καταστροφικού για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία έργου.

Η κυβέρνηση, μετά και την πρόσφατη απόφαση, οφείλει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για την κατασκευή ενός κοστοβόρου, φαραωνικού έργου, που αντιστρατεύεται την βιώσιμη ανάπτυξη και δεν εξυπηρετεί τίποτε περισσότερο παρά μόνο την ικανοποίηση εργολαβικών συμφερόντων.

Το πρόβλημα άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με άλλους τρόπους και όχι με την εκτροπή του Αχελώου, που πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί ως εκτροπή της λογικής.

Τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για την κατασκευή ενός περιβαλλοντικά επιζήμιου και οικονομικά αντιπαραγωγικού έργου, ας κατευθυνθούν σε τομείς επωφελείς για την τοπική και εθνική οικονομία. Εμείς, δήμος και φορείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή: cityvoice.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *