«Βάλτε τους πλούσιους να πληρώσουν», γκραφίτι στην Ιρλανδία
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό της Ιρλανδίας είναι τρεις φορές σκληρότερο, όπως επισημαίνει σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο.
Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας κατά τη διετία 2010-2012 έφτασε το 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, ποσοστό τεράστιο σε σχέση με το 1,7% της Ιρλανδίας.
Την ίδια στιγμή που οι αγορές δίνουν πρόσβαση στην Ιρλανδία, η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από αυτές και μετρά αθροιστικές απώλειες: 20% στο ΑΕΠ της από το 2008 και ανεργία άνω του 26%, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο. Η έκθεση αναφέρει επίσης πως υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ η επιστροφή της χώρας στις αγορές είναι ακόμα πολύ μακριά.
Τέλος, καταλήγει πως η Ελλάδα παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει για τη διετία 2013-2014 δημοσιονομικά μέτρα ίσα με το 7,4% του ΑΕΠ.
Παρ’ όλα αυτά η Ιρλανδία πλησιάζει προς την επιστροφή της στις αγορές, μιας και κάλυψε σχεδόν το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της έως τα τέλη του 2014, αντλώντας 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω δημοπρασίας 10ετών ομολόγων. Η δημοπρασία δείχνει μεν την εμπιστοσύνη που τρέφουν οι επενδυτές προς το αξιόχρεο της Ιρλανδίας η οποία αναμένει μία ακόμα χρονιά ανάπτυξης το 2013, όμως αυτό θα προσφέρει μικρή ανακούφιση στους πολίτες. Ενώ το Δουβλίνο προσπαθεί να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους της Ε.Ε., η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από 14% και ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμος.