Αυξάνονται οι τραυματισμοί στα δόντια το καλοκαίρι

Τα κατάγματα και οι απώλειες δοντιών εξαιτίας κάποιου ατυχήματος αυξάνονται τη θερινή περίοδο, σύμφωνα με έρευνες.
Αμερικανικές οδοντιατρικές ενώσεις και μελέτες όπως εκείνη του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα επιβεβαιώνουν ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών αυξάνονται τα επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά. Η τάση είναι διεθνής. «Δεν είναι λίγες οι φορές που φεύγοντας για διακοπές ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο απρόοπτο οδοντιατρικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να υποστεί κάταγμα στο δόντι επειδή γλίστρησε στην πισίνα ή από ατύχημα ενώ έκανε θαλάσσιο σπορ. Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι η εμφάνιση ξαφνικού έντονου πόνου» τονίζει η χειρουργός-οδοντίατρος Μαρία Σκουλάτου, επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής Advanced Dental Clinics. Ειδικότερα:

Κάταγμα δοντιού

Κάποιο δόντι μπορεί να σπάσει είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω τερηδόνας είτε από κάτι σκληρό που μασήσαμε (παξιμάδι, κουκούτσι, παγάκι στο ποτό). Τι κάνουμε: «Στην περίπτωση κατάγματος αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διατηρηθεί το τμήμα του δοντιού που έσπασε μέσα σε φυσιολογικό ορό ή νερό και να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον οδοντίατρό μας, προκειμένου είτε να το κολλήσει εφόσον αυτό είναι εφικτό, είτε να το αποκαταστήσει με κάποια προσθετική αποκατάσταση, όπως θήκη, ανασύσταση με ρητίνη κ.ά» επισημαίνει η δρ. Σκουλάτου.
Εκγόμφωση δοντιού

Στην περίπτωση που το δόντι βγήκε ολόκληρο από τη θέση του μετά από τραυματισμό, πρέπει να γίνουν άμεσα τα εξής: «Βρίσκουμε το δόντι, το ξεπλένουμε με κρύο νερό κρατώντας το μόνο από τη μύλη, δηλαδή εκείνο το τμήμα που είναι ορατό στο στόμα. Δεν ακουμπάμε τη ρίζα του ούτε προσπαθούμε να την τρίψουμε. Τοποθετούμε το δόντι ξανά στο στόμα κρατώντας το σταθερά με μία γάζα ή το διατηρούμε μέσα σε κρύο γάλα ή φυσιολογικό ορό. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε το δόντι πρέπει να διατηρηθεί προστατευμένο με το σάλιο του ασθενούς συνήθως στην περιοχή κάτω από τη γλώσσα. Πηγαίνουμε άμεσα στον οδοντίατρο/ παιδοδοντίατρο».

Έντονος πόνος

Ο έντονος πόνος εμφανίζεται όταν υπάρχει φλεγμονή (λόγω τερηδόνας ή λόγω τραύματος), απόστημα ή όταν βγαίνει ένα καινούριο δόντι π.χ. φρονιμίτης. Μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο, σε περίπτωση έντονου πόνου συνίσταται η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού (παυσίπονο). «Επίσης βοηθούν οι πλύσεις με χλιαρό νερό. Σε καμία περίπτωση δε λαμβάνουμε αντιβίωση αν δεν συμβουλευτούμε πρώτα τον οδοντίατρό μας. Επιπλέον δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τοπικά στην περιοχή αλκοόλ (ούζο, τσίπουρο) ή ασπιρίνη καθώς μπορεί να δημιουργηθεί έγκαυμα στο βλεννογόνο».

Πηγη iatropedia

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *