Θλίψη έχει σκορπίσει στον επιχειρηματικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Τάκη Δασκαλαντωνάκη, ενός εκ των ιδρυτών της μεγάλης ξενοδοχειακής αλυσίδας Grecotel. Ο γνωστός επιχειρηματίας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών την…
παραμονή των Χριστουγέννων και η κηδεία του θα γίνει αύριο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου συγγενείς και φίλοι θα τον συνοδέψουν στην τελευταία του κατοικία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αθήνας, όπου και κατέληξε μετά από χρόνια ταλαιπωρίας που είχε υποστεί εξαιτίας σοβαρού τροχαίου ατυχήματος το 1993. Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά του δημιούργησαν την εταιρεία Aquila Hotels & Resorts και συνεχίζουν μέχρι σήμερα την επιτυχημένη πορεία του πατέρα τους στον χώρο του τουρισμού.
Μια μικρή επιχείρηση ελαιολάδου αποδείχθηκε η αφετηρία ενός οικονομικού κολοσσού. Ξεκινώντας τη δεκαετία του ’60, τα δύο αδέλφια Νίκος και Τάκης Δασκαλαντωνάκης έγιναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους της Κρήτης. Τα πρώτα βήματα στον κόσμο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τα κάνουν το 1976. Την εποχή εκείνη αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το εμπόριο λαδιού και να χτίσουν ένα ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο. Το «Rithymna Beach» έμελλε να γίνει ο πρώτος κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας που σήμερα αριθμεί είκοσι τρία ξενοδοχεία! Λίγο αργότερα, τα δύο αδέλφια αποφασίζουν να αγοράσουν πακέτο μετοχών της επιχείρησης που διαχειριζόταν το ξενοδοχείο του Ρεθύμνου «El Greco», μονάδας προγενέστερης του «Rithymna Beach». Το Ρέθυμνο όμως αποδεικνύεται «στενός τόπος» για τους δύο αδελφούς, οι οποίοι φλερτάρουν με την ιδέα να απλώσουν τις δουλειές τους στην πρώτη πόλη της Κρήτης. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1986, παίρνουν μια απόφαση που έμελλε να σημαδέψει καθοριστικά τη μελλοντική επιχειρηματική τους πορεία.
Εξαγοράζουν το 50% των μετοχών της επιχείρησης Grecotel. Το πακέτο αυτό των μετοχών ήταν στα χέρια του γνωστού Κύπριου επιχειρηματία Δημήτρη Πιερίδη που είχε ιδρύσει την επιχείρηση αυτή με έναν Γερμανό tour operator ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα επρόκειτο να βρεθεί στην πρωτοπορία του διεθνούς τουρισμού. Ηταν ο ταξιδιωτικός οργανισμός TUI, ο οποίος σε αντίθεση με τους άλλους Ευρωπαίους tour operators είχε αποφασίσει να μπει και στον τομέα της διαχείρισης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Μια τέτοια επιχείρηση ήταν και η Grecotel, η οποία εκείνη την εποχή διαχειριζόταν δύο μη ιδιόκτητα ξενοδοχεία. Η συμφωνία αυτή ήταν αποφασιστικής σημασίας για τους αδελφούς Δασκαλαντωνάκη, όχι τόσο γιατί αποκτούσαν το 50% μιας μικρής εταιρείας όσο διότι εξασφάλιζαν έναν συνεταίρο που κινούταν με απίστευτους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι αδελφοί Δασκαλαντωνάκη, αργά αλλά σταθερά, εξελίχθηκαν σε εξέχοντα μέλη της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας εξαγοράζοντας ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών σε όλη τη χώρα, αλλά και στα Βαλκάνια.