xOrisOria News

Κατατέθηκε η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας για τη ρατσιστική βία. Όλες οι τροποποιήσεις

Τι περιλαμβάνει η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του φυλετικού μίσους. Διαβάστε τα τέσσερα άρθρα της…

Τη δική της πρόταση νομοθετικής αντιμετώπισης του ρατσιστικού φαινομένου, κατέθεσε προ ολίγου η Νέα Δημοκρατία: Πρόκειται για πρόταση νόμου που τροποποιεί επί το αυστηρότερον το ήδη υφιστάμενο από το 1979 νομικό πλαίσιο, καθώς και τον Ποινικό Κώδικα – με σκοπό “να ενώσει την δημοκρατική κοινωνία και όχι να τη διχάσει”.

Στο στόχαστρό της και οι αρνητές του Ολοκαυτώματος καθώς και εκείνοι που αρνούνται την γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων.

Η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας διαρθρώνεται ως εξής στα παρακάτω τέσσερα άρθρα:

• Το άρθρο 1, τροποποιεί το αντίστοιχο πρώτο άρθρο του ν. 927/1979, και προβλέπει φυλάκιση από 3 μήνες και έως 3 χρόνια, καθώς και χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 20.000 ευρώ, για όποιον υποκινεί ή προκαλεί βία και μίσος ενάντια σε άλλα πρόσωπα, για τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές και την εθνική ή εθνολογική τους καταγωγή.

Η νέα διατύπωση διαφέρει από την παλιά, στο ότι βάζει στο στόχαστρό της και την ρατσιστική ή μισαλλόδοξη προπαγάνδα που ασκείται μέσω του Διαδικτύου και στο ότι προβλέπει ελάχιστες ποινές φυλάκισης και χρηματικών προστίμων, που απουσιάζουν απ’ την υφιστάμενη διάταξη.

• Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, τροποποιεί το αντίστοιχο δεύτερο άρθρο του ν.927/1979 και προβλέπει τις πιο πάνω ποινές και για όσους επιδοκιμάζουν, ή υποτιμούν τη σοβαρότητα των ναζιστικών εγκλημάτων, του εβραϊκού ολοκαυτώματος και των υπολοίπων γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή και τα ελληνικά ή διεθνή δικαστήρια με αμετάκλητη απόφαση.

Έτσι, η νομοθετική αυτή ρύθμιση, θέτει εξίσου στο στόχαστρό της τους αρνητές του Ολοκαυτώματος και εκείνους που αρνούνται την γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή. Τέτοιες ρυθμίσεις απουσιάζουν επίσης από το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο.

Στο ίδιο άρθρο, προβλέπονται επίσης και διοικητικά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ, καθώς και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές πάσης φύσεως, για νομικά πρόσωπα (π.χ. πολιτικά κόμματα), των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για παραβάσεις των ως άνω διατάξεων.

• Στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, εισάγεται εξαίρεση για τα προηγούμενα άρθρα, η οποία αφορά το ίδιο το κράτος και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (στα οποία υπάγεται και η Εκκλησία) : “Οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του παρόντος νόμου, δεν εφαρμόζονται ως προς το κράτος και τα όργανά του, τα ΝΠΔΔ και τα όργανά τους, και τους διεθνείς οργανισμούς δημοσίου δικαίου”.

• Τέλος, με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, με αναβαθμισμένη τη σημασία των ρατσιστικών κινήτρων ενός εγκλήματος για τα δικαστήρια που το εκδικάζουν:

Ενώ στην προηγούμενη διατύπωση του άρθρου 79, η τέλεση ενός εγκλήματος με ρατσιστικά ή μισαλλόδοξα κίνητρα συνιστούσε “επιβαρυντική περίσταση”, με τη νέα διάταξη το δικαστήριο επιφορτίζεται να εξετάσει ειδικά εάν η εκτέλεση της πράξης προκλήθηκε από μίσος λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής του παθόντος.

Σημειώνεται επίσης, ότι από τη νέα διατύπωση απουσιάζει η αναφορά στο “μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού”, το οποίο συνιστά μέχρι σήμερα, “επιβαρυντική περίσταση”.

Απάντηση ΝΔ σε επικρίσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στις πρωινές επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη στάση της ΝΔ απέναντι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σημειώνει πως “η αντιμετώπιση των νεοναζί, απαιτεί πρόταση που ενώνει τη δημοκρατική κοινωνία και όχι πρόταση που έχει συνταγματικά προβλήματα, που μπλέκει κι άλλα ζητήματα και αποπροσανατολίζει”.

Είναι σφάλμα να υποτιμάται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, να δίνονται επιπλέον προσχήματα στους νεοναζί αντί να απομονώνονται – σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ. “Είναι σφάλμα να διχάζουμε τον ελληνικό λαό” και να κατατίθενται προτάσεις “που διχάζουν ακόμα κι εκείνους που τις υποστήριξαν”.

“Αυτή η συζήτηση, κακώς πήρε τις διαστάσεις που πήρε. Με την πρότασή μας, μπορεί να τελειώσει ο περιττός θόρυβος και να συμπληρωθεί αυτό που χρειάζεται στο νομικό μας σύστημα επί της ουσίας. Η αντιμετώπιση των νεοναζί, απαιτεί υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Όχι κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού” σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι με επικεφαλής τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, η πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Την πρόταση υπογράφουν συνολικά 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. δεν υπογράφει ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν) και οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Η πρόταση νόμου αποτελείται από εννέα άρθρα και προτείνεται η αντικατάσταση του Ν. 927/1979 με την εισαγωγή ενός επικαιροποιημένου και βελτιωμένου νομοθετήματος προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι σοβαρές μορφές εκδήλωσης ρατσιστικών και ξενόφοβων συμπεριφορών.

Χρήστος Δεμέτης
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post