xOrisOria News

«Το ΙΚΑ μας καταδικάζει σε αργό θάνατο…»

Αποκαλυπτική καταγγελία σε βάρος του ΙΚΑ και του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, έρχεται στο προσκήνιο από το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και…

Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βορείου Ελλάδος. Αφορά εκατοντάδες ασφαλισμένους του ΙΚΑ από ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι έχασαν πριν από μερικά χρόνια τη δουλειά τους, υπάχθηκαν σε ειδικό καθεστώς ανεργίας (ειδική εισοδηματική επιδότηση για έξι χρόνια) από τον ΟΑΕΔ, όπου ο Οργανισμός κάλυπτε τις εργατικές και εργοδοτικές εισφορές έως όπου κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης, αλλά εν μία νυκτί –όπως καταγγέλλουν- το… σκηνικό άλλαξε και δεν μπορούν πλέον να βγουν στη σύνταξη. Ο υπουργός με την πρώτη κατεπείγουσα ετεροχρονισμένη εγκύκλιο στις 26 Νοεμβρίου του 2012, θεωρεί τα χρόνια ανεργίας ως πλασματικά, αναιρεί δηλαδή την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και δεν τους δίνει καν το δικαίωμα να εξαγοράσουν πλασματικό χρόνο (όπως στρατιωτικό χρόνο, σπουδές κ.ά.). Παράλληλα τον Μάρτιο του 2013 με νέα κατεπείγουσα εγκύκλιο και μετά από σειρά κινητοποιήσεων των πρώην εργαζομένων στις βιομηχανίες, το υπουργείο έδινε το περιθώριο σε όσους έκαναν τα χαρτιά τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012 να πάρουν σύνταξη, αλλά από κει και πέρα, όποιος χρειάζονταν έστω και μία ημέρα παραπάνω (!), δεν κατοχύρωσε το δικαίωμα… Δηλαδή, αν κάποιος έκανε τα χαρτιά του την 1η Ιανουαρίου του 2013, αυτομάτως έχανε το δικαίωμα, το οποίο ίσχυε κανονικά για τον οποιονδήποτε το έπραττε ένα 24ωρο νωρίτερα!
Το… παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης, γιατί η εγκύκλιος βγήκε τρεις μήνες μετά…
Έτσι, εκατοντάδες άνεργοι από την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης (ΒΦΛ), τα Κλωστήρια Λαναρά και τα Συνεταιριστικά Λιπάσματα Δραπετσώνας, δεν μπορούν όχι μόνο να βγουν στη σύνταξη, αλλά ούτε καν να βγάλουν τα προς το ζην, καθώς όλοι τους είναι σε ηλικία άνω των 55 ετών και σε μία κοινωνία που μαστίζεται από ανεργία, δεν μπορούν να βρουν δουλειά, για να μπορέσουν να ζήσουν μέχρι τα 67… Και λέμε μέχρι τα 67, γιατί με τα σημερινά δεδομένα, θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη βάση του ορίου ηλικίας. Αν κάτι αλλάξει στο μέλλον και τα όρια ηλικίας αυξηθούν ακόμα περισσότερο, τότε άπαντες (και όχι μόνο οι άνεργοι των βιομηχανιών που αναφέρουμε παραπάνω) καλούμαστε να δουλεύουμε ακόμα και από τον άλλο κόσμο…

Κυριακίδης: «Μας καταδικάζουν σε αργό θάνατο»

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Θεόδωρος Κυριακίδης, μιλώντας στην «Α.Μ-Θ», κάνει λόγο για πλήρη αδιαφορία, όχι μόνο του υπουργείου Εργασίας και του ίδιου του υπουργού, Γ. Βρούτση, αλλά ακόμα και του περιφερειακού διευθυντή του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, κ. Καράμπαλη.
«Κυνηγάμε τον κ. Βρούτση με επιστολές. Δεν βγαίνει καν στο τηλέφωνο σε προκαθορισμένα ραντεβού για να μιλήσουμε. Κατεβάσαμε το κατακαλόκαιρο, την 1η Αυγούστου δύο πούλμαν στην Αθήνα και αρνήθηκε να μας δει. Κρύβεται από εμάς και μετά κάνει λόγο ο ίδιος για δημοσιονομικό πρόβλημα απευθυνόμενος για το πρόβλημά μας στη Βουλή. Μας καταδικάζουν σε αργό θάνατο εδώ και 10 μήνες. Αυτό που κάνουν είναι αυθαίρετο και καταχρηστικό» τονίζει και συνεχίζει: «Όπου και να απευθυνθούμε, βρίσκουμε μπροστά μας έναν τοίχο. Πήγαμε στο ΙΚΑ της Θεσσαλονίκης, ζητήσαμε να γίνει ένα υπηρεσιακό έγγραφο προς τα κεντρικά των Αθηνών όπου να αναφέρουν το πρόβλημα και ο διευθυντής των γραφείων Θεσσαλονίκης, κ. Καράμπαλης μου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. ‘’Είναι δικό σας πρόβλημα’’ μου είπε και δεν έκανε ούτε ένα έγγραφο για να γνωστοποιήσει έστω το πρόβλημά μας. Μας αρνήθηκε οποιαδήποτε ενέργεια. Υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Ο διευθυντής του ΙΚΑ, Κ. Ρ. Σπυρόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας ανέφερε ψευδώς ότι δεν γνωρίζει το θέμα και μας έκλεισε το τηλέφωνο».

«Πλήρωσα προκαταβολή 6.500 ευρώ για εξαγορά ενσήμων και δεν πήρα ούτε ευρώ»

Ο κ. Κυριακίδης καταγγέλλει ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ανέρχονται στους 100, οι 75 από τα λιπάσματα Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιποι από τα κλωστήρια Νάουσας, ενώ το θέμα αφορά συνολικά 300 άτομα.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, ο ίδιος πλήρωσε 6.500 ευρώ στο ΙΚΑ για να εξαγοράσει πλασματικά έτη, καθώς του λείπουν 1.000 ένσημα, το ΙΚΑ του κράτησε τα λεφτά ως προκαταβολή, δεν του κατοχυρώσει το δικαίωμα σύνταξης και φυσικά δεν του επέστρεψε ούτε… σεντ.
«Πηγαίνουμε όσοι έχουμε κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης με τα λεφτά στο χέρι, πληρώνουμε για πλασματικά έτη, παίρνουν τα λεφτά και μετά μας λένε ότι δεν μπορούμε να κατοχυρώσουμε δικαίωμα». Να τονιστεί ότι εδώ και δέκα μήνες, από 1-1-2013 κόπηκε και το επίδομα που έπαιρναν οι πρώην εργαζόμενοι από τον ΟΑΕΔ, το οποίο μπορεί μεν να ήταν της τάξης των 1.500 ευρώ μηνιαίως συν πληρωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά πλέον δεν παίρνουν ούτε σεντ εδώ και δέκα μήνες.

«Μεθοδευμένη απάτη»

Με επίσημη καταγγελία του το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βορείου Ελλάδος κάνει λόγο για «μεθοδευμένη απάτη», καταγγέλλοντας παράλληλα ότι δέχτηκαν «απειλές» μέσα από την εγκύκλιο του Νοεμβρίου του 2012, ότι όσοι απολυμένοι της ίδιας κατηγορίας πρόλαβαν και πήραν σύνταξη πριν τις 26-11-2012, θα έπρεπε να επιστρέψουν στο ακέραιο όλο το ποσό. Το προεδρείο του Συνδικάτου απαιτεί να ακυρωθούν άρον-άρον οι εγκύκλιοι και να δοθεί το δικαίωμα στους πρώην εργαζομένους να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης, πληρώνοντας και εξαγοράζοντας τα ένσημα που χρειάζονται για να βγουν στη σύνταξη.

Η εγκύκλιος Σ40/303/26.11.2012

Όλα ξεκίνησαν όταν οι μεγάλες βιομηχανίες όπου εργάζονταν, έκλεισαν και έγιναν μαζικές απολύσεις. Μετά από αγώνες, οι πρώην εργαζόμενοι πέτυχαν μία ομολογουμένως ευνοϊκή μεταχείριση από τον ΟΑΕΔ, όπου καλύπτονταν για έξι χρόνια ασφαλιστικά με όλες τις εισφορές. Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης, θεωρώντας ότι τα έξι χρόνια από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προσμετρούνταν ως κανονικός χρόνος ασφάλισης. Κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά με βάση την εγκύκλιο του ΙΚΑ Σ40/303/26.11.2012, ο χρόνος δεν λογίζεται ως πραγματικός χρόνος ασφάλισης, αλλά ως πλασματικός και αυτό γιατί η νέα νομοθεσία θέτει ως όριο πλασματικής ασφάλισης τα πέντε και όχι τα έξι χρόνια! Νέα κατεπείγουσα εγκύκλιος τον Μάρτιο του 2013 (ΙΚΑ Σ40/59/11-3-2013) από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας θεωρεί τα έξι χρόνια του προγράμματος ως μη πλασματικά, οπότε αυτομάτως δίνει το δικαίωμα στους πρώην εργαζόμενους να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης. Μόνο που η εγκύκλιος ανέφερε ρητά ότι θα έπρεπε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση μέχρι την τελευταία μέρα του προηγούμενου έτους, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου του 2012. Μία εγκύκλιος που εκδόθηκε τρεις μήνες μετά…

«Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μαζικές αγωγές»

Η επόμενη κίνηση των πρώην εργαζομένων δεν είναι άλλη από τις μαζικές αγωγές σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και συγκεκριμένα του υπουργείου Εργασίας και του ιδίου του υπουργού, αρκεί να απορριφθεί εγγράφως το αίτημά τους και όχι μόνο στα λόγια, προκειμένου να έχουν ένα επίσημο χαρτί στα χέρια τους.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν έχουμε τα λεφτά να κατεβαίνουμε στην Αθήνα συνέχεια, όπως κάναμε τον Αύγουστο. Ζητάμε να πάρουν πίσω την εγκύκλιο για να καταφέρουμε να κάνουμε το αυτονόητο, να πάρουμε σύνταξη. Δεν γίνεται όμως ούτε ένα έγγραφο από το περιφερειακό κατάστημα ΙΚΑ, αφού οι αρμόδιοι των Αθηνών δεν απαντάνε ούτε καν στα τηλέφωνα. Θα προχωρήσουμε σε μαζικές αγωγές, δεν έχουμε άλλον τρόπο να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, το δικαίωμα στη ζωή», καταλήγει με δηλώσεις του στην «Α.Μ-Θ» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοτεχικών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βορείου Ελλάδος, Θεόδωρος Κυριακίδης.

avriani-math.gr

Use Facebook to Comment on this Post