Η θεραπεία μιας συχνής διαταραχής του ύπνου δεν βελτιώνει απλώς την ποιότητά του και κατ’ επέκτασιν την υγεία, αλλά ωφελεί…
Το όφελος δεν αφορά την «εξαφάνιση» των πρησμένων ματιών, που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» του ξενυχτιού, αλλά γενικότερα την νεανικότητα και την εμφάνιση του προσώπου, διευκρινίζουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη.
Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ιατρικής του Ύπνου» (JCSM), για πρώτη φορά κατέγραψαν συγκεκριμένες βελτιώσεις στην εμφάνιση του προσώπου έπειτα από την κατ’ οίκον θεραπεία της υπνικής άπνοιας.
Η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από ροχαλητό και διακοπές της αναπνοής καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και προσβάλλει το 4% των ανδρών και το 2% των γυναικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν.
Η διαταραχή δεν είναι άμοιρη συνεπειών, καθώς προκαλεί υπνηλία την ημέρα και έτσι έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων. Μακροπρόθεσμα, εξάλλου, φαίνεται ότι έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Στην πραγματικότητα, οι πάσχοντες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αρτηριακή υπέρταση, έμφραγμα, εγκεφαλικό, αρρυθμία, αλλά και κατάθλιψη και διαταραχές μνήμης, κρίσης ή/και συγκέντρωσης.
Η υπνική άπνοια έχει επίσης σχετισθεί με σεξουαλικές διαταραχές, κυρίως στους άνδρες.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 20 μεσήλικες πάσχοντες από άπνοια, στους οποίους οι ερευνητές συνέστησαν να χρησιμοποιούν συσκευή συνεχούς χορήγησης αέρα CPAP, στο πλαίσιο της θεραπείας της άπνοιάς τους.
Η συσκευή αυτή χορηγείται για να ωθείται αέρας με θετική πίεση στον ασθενή, ούτως ώστε να μην κλείνει η αεροφόρος οδός και σταματάει η αναπνοή του (αυτή είναι η αιτία της άπνοιας).
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξειδικευμένες εξετάσεις για να αξιολογήσουν την εμφάνιση του προσώπου των εθελοντών πριν και λίγους μήνες έπειτα από την έναρξη της θεραπείας.
Επιπλέον τους φωτογράφησαν πριν και μετά τη θεραπεία, ζητώντας εν συνεχεία από 22 άλλους εθελοντές να βαθμολογήσουν τις φωτογραφίες, με βάση το πόσο ελκυστικά έβρισκαν τα πρόσωπα.
Στα δύο τρίτα των περιπτώσεων, οι βαθμολογητές είπαν πως είχε βελτιωθεί η ελκυστικότητα, η νεανικότητα και η «ζωντάνια» του προσώπου των ασθενών, καθώς και ότι είχαν λιγότερες ρυτίδες.
Επιπλέον, οι εξειδικευμένες εξετάσεις έδειξαν ότι έπειτα από τη θεραπεία το μέτωπο των ασθενών ήταν λιγότερο πρησμένο και το πρόσωπό τους λιγότερο κόκκινο. Ωστόσο, δεν υπήρχε μεγάλη βελτίωση στα χαρακτηριστικά που είθισται να σχετίζονται με την υπνηλία, όπως οι μαύροι κύκλοι και τα πρησμένα μάτια.
«Μας εξέπληξε που δεν καταγράφηκε σημαντική βελτίωση μετά τη θεραπεία σε αυτά τα χαρακτηριστικά», παραδέχθηκε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόναλντ Τσέρβιν, διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου του πανεπιστημίου.
«Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, με περισσότερους ασθενείς και για μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία, ούτως ώστε να αξιολογήσουμε περαιτέρω τις αλλαγές στο πρόσωπο», πρόσθεσε.
Πηγή: www.tanea.gr