xOrisOria News

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προβληματίζει το ΔΝΤ

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε προχθές το βράδυ το…..

Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η έκθεση αξιολόγησης που είχε δοθεί στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ ήδη από τις 15 Μαΐου. Πληροφορίες ανταποκριτών από την Ουάσιγκτον ανέφεραν πως στο επίκεντρο βρέθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πως κάποια μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου (όπως ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας) τόνισαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι αποφάσεων της Ευρωζώνης για το θέμα αυτό.

Η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα τοποθετείται το Ταμείο στο ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015 -2016. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Γενικής Κυβέρνησης θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον στο 0% του ΑΕΠ το 2013, 1,5% του ΑΕΠ το 2014, 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ υποστηρίζει πως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,8% του ΑΕΠ το 2015, τα οποία θα ανέλθουν στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ θα υποστηρίζει πως οι ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα συνεπάγονται ότι η προσαρμογή έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω υφεσιακών καναλιών και εν μέσω άνισης κατανομής του βάρους της προσαρμογής.

Στο σημείο αυτό θα ξεχωρίζει τρεις τομείς:

-Πολύ μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση της περιβόητης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Πολύ απλά οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πληρώνουν το δικό τους μερίδιο, κάτι που οδήγησε το πρόγραμμα να εξαρτάται υπερβολικά από τις περικοπές δαπανών και την αύξηση των φόρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

-Ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν επιφέρει μια αξιοσημείωτη μείωση των ονομαστικών μισθών, αυτό έχει σε πολύ περιορισμένο βαθμό αποτυπωθεί σε χαμηλότερες τιμές, λόγω της αποτυχίας στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και γενικότερα στο άνοιγμα αγορών στον ανταγωνισμό. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πάρα πολύ από το βάρος της προσαρμογής έχει πέσει μέχρι στιγμής σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

– Αν και η εξισορρόπηση της οικονομίας έχει συσχετιστεί με αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στους νέους, ο υπερ-στελεχωμένος δημόσιος τομέα έχει γλιτώσει, εξαιτίας του ταμπού των απολύσεων.

Use Facebook to Comment on this Post