xOrisOria News

Στο τραπέζι η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Επί τάπητος τίθεται το θέμα άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, που άνοιξε επισήμως στη Βουλή με δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των οφειλετών στεγαστικών δανείων…
Αν και μετά την ανησυχία που προκάλεσαν οι σχετικές δηλώσεις, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αναγκάστηκε να επανέλθει, διευκρινίζοντας με νέα δήλωσή του, ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας» έως το τέλος 2013, το θέμα είναι υπαρκτό και απασχολεί ήδη την κυβέρνηση.

Ο προβληματισμός, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, «αφορά την ομαλή μετάβαση, μετά την έξοδο από την κρίση που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι το προστατευτικό καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, ανανεώνεται κάθε χρόνο από το 2009, αποτρέποντας τους πλειστηριασμούς αυτής της κατηγορίας από τις τράπεζες, αλλά όχι από το Δημόσιο, το οποίο διατηρεί αυτή τη δυνατότητα στο ακέραιο.

Ωστόσο, η λύση της απαγόρευσης έχει τεθεί επιτακτικά από την τρόικα στο πρόσφατο παρελθόν, η οποία ενώ συναίνεσε στην επέκταση της απαγόρευσης και για το 2013, εκτιμάται ότι θα επιμείνει στην άρση της από το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τη σταδιακή απελευθέρωση, μειώνοντας το όριο των 200.000 ευρώ, ώστε να καλύπτει μικρότερης αντικειμενικής αξίας ακίνητα, πρόθεση που φαίνεται είναι συμβατή και με την πρόθεση αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.

Εναλλακτική λύση είναι η μείωση της αντικειμενικής αξίας να συνδυαστεί επίσης με συγκεκριμένης επιφάνειας, ακίνητα π.χ. 100 τ.μ., έτσι ώστε να προστατευθούν οι μικρές κατοικίες.

Οπως άλλωστε προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης στη Βουλή, η προτροπή προς τα κόμματα «να καταθέσουν τις προτάσεις τους» αναφερόταν στο άμεσο μέλλον, δηλαδή «ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι», παρά το γεγονός ότι συνδέθηκε με το «τι θα γίνει όταν περάσει η κρίση σε πέντε, δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, όταν με τη μαζική άρση θα μπουκώσει το σύστημα, με κίνδυνο οι τιμές των ακινήτων να πέσουν τόσο που να είναι μηδενικής αξίας».

Ο εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, κάλεσε τον κ. Σκορδά να μην πυροδοτεί σενάρια ανασφάλειας στους πολίτες, την ώρα που η ανεργία συνεχίζει να κινείται ανοδικά». Η κρίση σημειώνει είναι παρούσα και «η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη και δεν αντέχει βιαστικές και επιπόλαιες δηλώσεις».

Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε κατέθεσε τη δική του πρόταση για τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων, αλλά όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του εκλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, ως «ένα μικρό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης λύσης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η οποία πρέπει να δρομολογηθεί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει τις σχετικές διατάξεις.

Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έχει αποτρέψει την εκτίναξη των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία η αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες πάνω από το 25% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν στις 44.000, από 52.000 το 2009 για να περιοριστούν τελικώς στις 26.000 το 2012.

Use Facebook to Comment on this Post