Γράφει η κα Φιλίππου Αμαλία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος:
Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο σώμα μας από το λιπώδη ιστό. O Αμερικάνος…
Με απλά λόγια θα έλεγε κανείς πως η λεπτίνη είναι η εσωτερική φωνούλα που ενημερώνει τον εγκέφαλό μας πότε ο οργανισμός έχει αρκετά αποθέματα λίπους και δε χρειάζεται περαιτέρω πρόσληψη τροφής και αντιστοίχως, πότε ο οργανισμός υποσιτίζεται και απαιτείται να λάβει άμεσα ενέργεια.
Μέχρι εδώ τα πράγματα φαίνονται απλά: όταν τρώμε πολύ και παχαίνουμε αυξάνονται τα επίπεδα λεπτίνης με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα της πείνας άρα και η πρόσληψη τροφής και ταυτόχρονα να αυξάνονται οι καύσεις μας. Αντιθέτως, όταν μένουμε νηστικοί και ο οργανισμός μας στερείται ενέργειας τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται και ο εγκέφαλος παίρνει το σήμα να ρίξει το μεταβολικό του ρυθμό και να μας δημιουργήσει το αίσθημα της πείνας για να αποκαταστήσουμε τις αποθήκες ενέργειας. Με λίγα λόγια, η λεπτίνη κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η ισορροπία και το βάρος μας σχετικά σταθερό σε βάθος χρόνου.
Αφού όμως είναι έτσι τα πράγματα, γιατί παχαίνουμε;
Η εξήγηση είναι απλή και συνάμα απογοητευτική. Ενώ θα περίμενε κανείς στα άτομα με υπερβάλλον βάρος η λεπτίνη να προωθεί εντατικά την επαναφορά του βάρους στα φυσιολογικά για τον οργανισμό επίπεδα, αυτό δε συμβαίνει. Γιατί ενώ τα επίπεδα λεπτίνης είναι αυξημένα ο εγκέφαλος έχει αποκτήσει πλέον ανοχή στη λεπτίνη και δεν ανταποκρίνεται στο ερέθισμα, με αποτέλεσμα να μην μπαίνει σε λειτουργία κανένας από τους μηχανισμούς δράσεις του.
Αυτό εξηγεί και το γεγονός πως παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα που είχε φέρει το 1994 η ανακάλυψη της λεπτίνης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τελικά φάνηκε πως η χορήγησή της δεν έχει θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση του βάρους καθώς ο οργανισμός έχει ήδη αυξημένα επίπεδα λεπτίνης αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε αυτά. Εκτός από μια πολύ μικρή ομάδα του πληθυσμού, η οποία λόγω γονιδιακής μετάλλαξης δεν μπορεί να παράγει λεπτίνη και άρα η χορήγησή της βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, στο γενικό πληθυσμό η ενδοφλέβια χορήγηση λεπτίνης δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και ακόμα περισσότερο κανένα νόημα δεν έχει η λήψη συμπληρώματων λεπτίνης που πωλούνται κατά κόρον στο διαδίκτυο, καθώς η λεπτίνη είναι πρωτεΐνη που λαμβανόμενη από του στόματος απλά μεταβολίζεται και απορροφάται από τον οργανισμό όπως οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη.
Πως μπορούμε λοιπόν να ενισχύσουμε τη δράση της λεπτίνης στον οργανισμό μας;
Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και όχι ακραίες υποθερμιδικές ή υπερθερμιδικές δίαιτες. Συνδυάστε την ισορροπημένη διατροφή με καθημερινή φυσική δραστηριότητα.
Διατηρήστε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας σε φυσιολογικά επίπεδα και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση απλών σακχάρων όπως η φρουκτόζη που έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη ανοχής στη λεπτίνη.
Κοιμηθείτε καλά! Έρευνες συσχετίζουν την έλλειψη ύπνου με μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, για αυτό φροντίστε να ξεκουράζετε επαρκώς τον οργανισμό σας και να κοιμάστε 8 ώρες το βράδυ.
Διαχειριστείτε το στρες! Αυξημένα επίπεδα στρες φαίνεται να επηρεάζουν τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα.
Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η λεπτίνη πέρα από τη δράση της στον έλεγχο του βάρους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή και στη γονιμότητα (πολύ αυξημένα ή πολύ μειωμένα επίπεδα λεπτίνης σχετίζονται με υπογονιμότητα) αλλά και στην υγεία των οστών μας.
Use Facebook to Comment on this Post