Το χάνουμε το νερό πατριώτη…

Τι θα κάνεις για αυτό;

Διαβάζοντας τον τύπο μένει κανείς έκπληκτος για το πώς εννοεί η παρούσα κυβέρνηση τις επενδύσεις. Επενδύσεις είναι να πουλήσουμε, γιατί περί αυτού πρόκειται, το νερό της χώρας; Μας περνάνε για ανεγκέφαλους όταν αναιδέστατα λένε ότι….
θα παραχωρήσουν την «διαχείριση» και όχι τις υποδομές και τις πηγές;

Όταν δε διαβάζεις και την παρομοίωση του εκπροσώπου της SuezEnvironment, για το πώς θέλουν να μας παρουσιάσουν την επικειμένη επιχειρηματική δραστηριότητα τους: «Το στέλεχος της Suez χαρακτήρισε το φαινόμενο, σαν αυτό ενός μισθωτή που χρηματοδοτεί την ανακαίνιση ενός σπιτιού που δεν του ανήκει.» Νιώθεις περίεργα…

Μετά από αυτή την δήλωση κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έχουμε να κάνουμε με φιλάνθρωπους και φιλέλληνες. Ποιον κοροϊδεύουν;

Και συνεχίζουμε με τις παρακάτω δηλώσεις: «Η εταιρεία «θα λάβει σοβαρά υπόψη της το τοπικό όραμα για την πόλη», ενώ δεν έχει αντίρρηση στη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ως ανεξάρτητων μελών, στο νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει» και στην συνέχεια ο ίδιος λέει ότι: «Το δημοψήφισμα είναι μεν σημαντικό, αλλά αποτελεί πράξη πολιτικής. Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε στο νομικό μέρος, στην απόφαση του ΣτΕ», καταλαβαίνεις πόσο υπολογίζουν τους θεσμούς και την θέληση του λαού.

Αλλά αρκετά με την Suez Environment Θα αναφερθούμε μια ακόμα φορά στα αυτονόητα που αυτή η κυβέρνηση θέλει να «ξεχνά»:

– Το νερό είναι μονοπωλιακός φυσικός πόρος, αρά δεν το παραδίδεις σε κανένα ιδιώτη, γιατί ακόμα και με όρους ελεύθερης αγοράς δημιουργείς μονοπώλιο. Αρά δεν έχεις καμία μορφή απελευθέρωση αγοράς , αλλά ακριβώς το αντίθετο.

– Τα νερό και οι υποδομές διαχείρισης δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε καμία τρόικα, σε κανένα δανειστή. Ανήκουν στον λαό που τις έχει χρυσοπληρώσει, και που είναι ο μοναδικός νόμιμος ιδιοκτήτης τους και άρα αυτός είναι ο μόνος υπεύθυνος για το πως θα γίνει η χρήση τους. Γιατί λοιπόν δεν κάνουν ένα δημοψήφισμα να δούμε τι θα γίνει;

– Το μοντέλο των ιδιωτικών εταιριών διαχείρισης έχει αποτύχει διεθνώς. Η Suez Environment έχασε την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών της και εκδιώχτηκε από το Παρίσι. Την διαχείριση των υδάτινων πόρων πήρε πίσω ο δήμος της πόλης. Το ίδιο έγινε και στο Βερολίνο με τις αντίστοιχές εκεί εταιρίες.

– Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, δεν είναι εταιρίες ούτε με χρέη, ούτε με οικονομικά προβλήματα, και στην ουσία τις χαρίζουν στο υποτιθέμενο επενδύτη. Αυτό προκύπτει από τους ισολογισμούς των εταιριών.

– Επίσης η κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορεί επιδεικτικά για τα ακόλουθα:
α) την απόφαση του ΣτΕ η οποία αναμένεται,
β) το γεγονός ότι μαζεύτηκαν υπερδιπλάσιος αριθμός υπογραφών για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ώστε να ανακηρυχτεί η πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση ανθρώπινο δικαίωμα και
γ) την δήλωση του Όλι Ρεν ότι η απόφαση για την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ είναι της ελληνική κυβέρνησης.

Για να καταλήγουμε. Πότε δεν έχουν καθίσει η κυβέρνηση ή η SUEZ να αντιμετωπίσει την επιχειρηματολογία κατά της ιδιωτικοποιήσης των εταιριών ύδρευσης και αποχέτευσης σε δημόσιο διάλογο , γιατί απλά δεν έχουν επιχειρήματα. Το μόνο που έχει η παρούσα κυβέρνηση να παρουσιάσει είναι οι συνεχόμενες επικύψεις και η SUEZ την απληστία της.

Και αν δεν θέλετε το νερό να περάσει στα χέρια τους, αν το νερό μας , πιστεύεται πραγματικά ότι μας ανήκει, έχει φτάσει η ώρα κάτι να κάνουμε.

Δεν χρειάζεται βία. Χρειάζεται όμως συνέχεια και συνέπεια. Μπορούμε άνετα ως πολίτες, να κάνουμε το περιβάλλον, κοινωνικό και οικονομικό εδώ στην Ελλάδα εντελώς εχθρικό, για αυτές τις εταιρίες. Από εδώ και πέρα δουλέψτε στο μυαλό σας, έξυπνες λύσεις… Αφού θέλουν να εισβάλλουν και να παίξουν με το νερό και άρα με τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, έχουμε το νόμιμο συμφέρον εντός των θεσμικών και των κινηματικών διαδικασιών να τους γονατίσουμε.

Και να θυμάστε ότι αν δεν το κάνουμε εμείς σε αυτούς θα το κάνουν αυτοί σε εμάς.

Σταμάτης Στεφανάκος

eleutherosnaskeftesai.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *