Κάποιοι έγιναν πρωτεργάτες για να αλλάξουν τα πάντα, οι περισσότεροι με τη θετική έννοια του όρου, αλλά και κάποιοι φέρνοντας δεινά με το πέρασμά τους από τον κόσμο ετούτο. Όπως και να έχει…
Σύμφωνα με τη σχετική επιλογή από ειδικούς, που βασίστηκαν στα δεδομένα της Wikipedia, καθώς και σε αλγόριθμους που έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο, η πιο σημαντική μορφή που έζησε ποτέ στη Γη είναι ο Ιησούς Χριστός.
Οι καθηγητές Στίβεν Σκιένα και Τσαρλς Γουάρντ χρησιμοποίησαν κβαντική ανάλυση για να φτιάξουν λίστα με περισσότερες από χίλιες προσωπικότητες της ανθρώπινης ιστορίας, από τον Ελβις Πρίσλεϊ και τον Μπετόβεν, μέχρι τον Στάλιν και τη βασίλισσα Βικτόρια.
Ο προφήτης Μωάμεθ
Η πρώτη θέση για τον Υιό του Θεού δεν προκαλεί βεβαίως εντύπωση, το ίδιο συμβαίνει με τον προφήτη Μωάμεθ, που φιγουράρει στην τέταρτη θέση του καταλόγου. Πρόκειται για τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων θρησκειών, οπότε φυσιολογικό είναι να συγκεντρώσουν τις περισσότερες αναζητήσεις στο διαδίκτυο.
Ο Αριστοτέλης
Ηγέτες κρατών και αυτοκράτορες έχουν περίοπτη θέση στη λίστα, με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη να είναι δεύτερος και τον Μέγα Αλέξανδρο στην ένατη θέση. Ο δάσκαλος του Μακεδόνα βασιλιά και ιδρυτής της δυτικής φιλοσοφίας, ο Αριστοτέλης, προηγείται του μαθητή του κατά μία θέση, ενώ δύο Αμερικανοί πρόεδροι, επίσης, φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα.
Τζορτζ Ουάσινγκτον και Τόμας Τζέφερσον βρίσκονται στην έκτη και δέκατη θέση, αντίστοιχα, καθώς θεωρούνται «πατέρες» των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά όμως τη μεγάλη σημασία της παρουσίας τους, δεν ξεπερνούν τον Αβραάμ Λίνκολν που κατακτά την πέμπτη θέση, μάλλον για ευνόητους λόγους.
Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Κι επειδή σημαίνουσες προσωπικότητες χωρίς την τέχνη του λόγου δεν μπορεί να υπάρχουν, στην τρίτη θέση του καταλόγου βρίσκεται ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο άνθρωπος που έγραψε μία από τις πιο ωραίες ερωτικές ιστορίες, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».
Από μια τέτοια λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και μια «μελανή» προσωπικότητα. Δεν είναι άλλη από τον Αδόλφο Χίτλερ που βρίσκεται στην έβδομη θέση των πιο σημαντικών ανθρώπων που πέρασαν από τον πλανήτη. Και ήταν πράγματι σημαντική η συμβολή του στην καταστροφή της Ευρώπης – κι όχι μόνον αυτής.
Να σημειωθεί ότι από τη δεκάδα απουσιάζουν οι γυναίκες. Αυτό οφείλεται, όπως σημειώνουν οι δύο καθηγητές, στο γεγονός ότι επί πολλούς αιώνες οι γυναίκες δεν ήταν ίσες με τους άντρες, οπότε δεν είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν δράση που θα επέφερε αλλαγές στον κόσμο.