Τώρα που είμαστε μία διασημότης, λέμε να επωφεληθούμε. Θα γράφουμε σε συνέχειες το ημερολόγιο ενός σεισμόπληκτου. (Μέχρι να βαρεθούμε αυτό το παιχνίδι)…
Τα κουνήματα έχουν αραιώσει. Ένας μόνο σεισμός με ξύπνησε τη νύχτα. Η χαρά του του ανθρώπου είναι το ξύπνημα από σεισμό. Υπάρχουν σεισμοί, που όταν σε πιάνουν στον ύπνο, δεν ξυπνάς.
Το πρωί με ξύπνησε η τηλεόραση. Η μόνη αξία χρήσης της τηλεόρασης είναι “για να κοιμάσαι το βράδυ και να ξυπνάς το πρωί”. Πάντα, μακριά από ειδήσεις και εκπομπές λόγου. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία και τη νοημοσύνη. Έτσι κι αλλιώς, μόνο δύο κανάλια πιάνεις σε τούτο το ρημάδι.
Είναι, όμως, αποτελεσματικό υπνωτικό. Πάντα σε παίρνει ο ύπνος, με την τηλεόραση ανοιχτή. Και τα χαράματα σε ξυπνάει, αναγκαστικά.
Τούτη τη φορά, είχαμε την τιμή να μας ξυπνήσει η ενημέρωση για τον καιρό και το σεισμό στην Κεφαλονιά. Αυτά πάνε πακέτο. Η “διασημότητα” που λέγαμε. Στην ελληνική μετεωρολογία και στα δελτία της, η Κεφαλονιά δεν υπάρχει. Όταν σου λένε π.χ. ότι “ο καιρός θα αρχίσει να χαλάει από τα δυτικά, μετά το μεσημέρι”, εμείς ξέρουμε: Ο καιρός θα χαλάσει εδώ, λίγες ώρες πριν. Όλος ο κακός μας ο καιρός, από τα δυτικά έρχεται. Τελικά, “δεν ανήκομεν εις την Δύσιν”. Πάντα υπάρχει μία Δύση.
Αλλά και όλοι οι καλοί καιροί. Πάντα λίγες ώρες πριν, από ότι θα πει η τηλεόραση.
Οι βροχές του διήμερου, μας χάλασαν τη χιονόπτωση. Χιόνι, λίγο, μόνο στον Αίνο. Πού θα πάει; Θα δούμε κι άσπρη μέρα. Πάντα βλέπεις άσπρες χιονισμένες μέρες σε τούτο το νησί. Η χαρά των παιδιών. Όλα τα ανάποδα φυσικά φαινόμενα, σε τούτο τον τόπο, δίνουν και μια χαρά. Πάντα, εμείς στο ημιορεινό χωριό μου, ζηλεύουμε το χωριό που βρίσκεται δυο χλμ πιο κεί, και λόγω υψομετρικής διαφοράς, πιάνει κάθε χρόνο χιόνι. Εμείς έχουμε να δούμε 10 χρόνια χιόνι. Ατυχία 2 χιλιομέτρων.
Βεβαίως, μαζί με το χιόνι, έχουμε και την ανθοφορία του Γενάρη. Γράψαμε γι΄αυτή, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Στι ανθισμένες εικόνες της εξοχής, από την Πρωτοχρονιά ως τώρα, που τελειώνει ο μήνας, η ανθοφορία έχει αυξηθεί. Τόσο σε ποσότητα ανθισμένων λιβαδιών, όσο και σε ποικιλία ανθισμένων καταστάσεων. Προσθέστε ανεμώνες και γαϊδουράγκαθα και τον συνήθη ύποπτο, την αμυγδαλιά, σε άσπρες και ροζ αποχρώσεις. Θείος τόπος.
Αυτό είναι από τις πρώτες μέρες του Γενάρη. Τώρα, έσπασε το κινητό από το σεισμό. Δεν μπορούμε να φωτογραφίσουμε, με το αρχαίο εργαλείο, που το αντικατέστησε. Οι φίλοι και οι συγγενείς να γνωρίζουν ότι μαζί με το κινητό έχασα και τα τηλέφωνα τους. Καλό θα είναι να με καλούν, για να αρχίσω να τα ξαναμαζεύω.
Τούτο το βράδυ, άρχισε να τρίζει η στέγη. Αποκτήσαμε ένα καινούργιο θόρυβο. Οπότε, αποφάσισα να κάνω αυτοψία. Οπτικώς, τα κεραμίδια είναι σε καλή κατάσταση. Πρέπει να βρω σκάλα, για να ανέβω να δώ γιατί τρίζει. Μάλλον, είναι η επαφή των δοκαριών με τον πέτρινο – τσιμεντένιο τοίχο. Μόνο οι μηχανικοί θα κάνουν αυτοψία;
Το πιο δύσκολο πρόβλημα σε τούτο το σπίτι της δεκαετίας του 30 είναι η διαρροή της υδραυλικής εγκατάστασης. Κάθε φορά, που πρέπει να γίνει χρήση νερού, η κεντρική βάνα ανοίγει και μπαίνει κουβάς. Για να μαζέψει το νερό που στάζει από το ταβάνι. Σιγά το πρόβλημα, θα πείτε. Συμφωνούμε. Αλλά, όντας κάτω από το όριο της φτώχιας και τρόφιμος φίλων και του Γενικού Φιλόπτωχου της Μητρόπολης, άντε να δούμε πώς θα φτιαχτεί.
Δεν σας λέμε για αριθμούς κόκκινων και κίτρινων σπιτιών. Είναι νωρίς ακόμα. Η εικόνα που δίνουν τα μύδια είναι, ως συνήθως, τρομοκρατική. Εξακολουθούν να λένε ότι ο κόσμος κοιμάται στο ύπαιθρο, σε αυτοκίνητα ή στα πλοία. Αυτό είναι αληθές, αλλά αν κοιμούνται 1.000 σε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν 30.000 που κοιμούνται σπιτάκι τους. Το τελευταίο δεν αναφέρεται. Μόνο ο αντιπεριφερειάρχης, σήμερα το πρωί, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Αν και όλα τα σπίτια έχουν το κάτι τις τους, εμείς προβλέπουμε (ρωτήσαμε το μαντείο των Δελφών): Το κόκκινο, στο τέλος θα είναι κάτω του ένα τοις χιλίοις. Αν κριθούν κατεδαφιστέα πάνω από 5 σπίτια, δεν θα ξαναρωτήσω το Μαντείο των Δελφών.
Έρχεται ή είναι εδώ ο Σαμαράς! Μεγάλη μας τιμή.
Κλείνοντας το κείμενο, θα φύγουμε για να πάμε να τον υποδεχθούμε. Ο επισκέπτης είναι πρόσωπο ιερό κι ας μας έχει κάνει τη ζωή δύσκολη. Θα θέλαμε να δικαστεί για πολλά εγκλήματα “κατά της ανθρωπότητας” και κυρίως, για τις δολοφονίες που προκάλεσε, με τη μέθοδο της αυτοκτονίας (Αυτός και άλλοι).
Έτερον εκάτερον. Αν μας δοθεί η ευκαιρία, θα πούμε δυο λογάκια.
Ο Σαμαράς είναι εξ αγχιστίας Κεφαλονίτης. Η Γεωργία Κρητικού κατάγεται από τα Μαζαρακάτα και με την αείμνηστη θεία της, με το ίδιο ονοματεπώνυμο, είχαμε μία αμοιβαία αγάπη και σεβασμό. Τις περισσότερες ιστορίες για μια μάνα που δεν γνώρισα, τις έμαθα από αυτή τη φίλη της. Δάκρυζε, κάθε φορά που την ανακαλούσε στη μνήμη της. Έχουμε πιεί και με τον κ. Αντώνη μερικές φορές καφέ στην Πολιτεία. Δεν θα καταγράψω τούτη την εμπειρία. Ισχύουν όσα είπα πιο πάνω.
Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις Κεφαλονίτη. Κι όταν οι πρώτοι άνθρωποι θα πάνε στον Άρη, θα τους υποδεχθεί Κεφαλονίτης. Στη Σελήνη, συνέβη το ίδιο, αλλά το γεγονός κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό στα υπόγεια της NASA. Οι Κεφαλονίτες δεν είναι άνθρωποι. Είναι άλλη φυλή. Σύμφωνα, με τελευταίες έρευνες, οι Νεάντερταλ που ζούσαν στα νησιά μπορούσαν να ταξιδεύουν στη θάλασσα και πρέπει να είναι από τους τελευταίους της Ευρώπης που εξαφανίστηκαν (30.000 χρόνια π.Χ.). Τρίχες έρευνες. Εσείς προέρχεστε από τον Homo Sapiens κι εμείς είμαστε μετάλλαξη των Νεάντερταλς. Εξ ού και το ταξιδιωτικό, περιπετειώδες και Οδυσσειακό του χαρακτήρος. Συν την κουρλαμάδα.
Μη το ψάξετε. Ο Μύθος είναι ο δίδυμος αδερφός της Ιστορίας. Πώς βρέθηκε η οικογένεια Κρητικού από τα Μαζαρακάτα να είναι ιδιοκτήτες, στο Ναύπλιο, μιας από τις καλύτερες εταιρείες τοματοειδών στον κόσμο; “Κύκνος” το όνομα αυτής.
Όμως, εμείς οι φευγάτοι, ας μη ξεφύγουμε εντελώς από το θέμα μας, που είναι οι σεισμοί.
Προσπαθούμε, με μυθικό και υποκειμενικό τρόπο, να είμαστε αντικειμενικοί:
Ο μύθος που θέλει αλβανούς να έχουν εγκατασταθεί στο πλοίο και να στερούν ένα κρεβάτι από Κεφαλονίτες, αληθεύει, ως προς το πρώτο σκέλος. Θεωρούμε φυσικό οι φοιτητές, οι μετανάστες που ζουν ανάμεσα μας και άλλοι παραμπαστοί, που δεν ξέρουν τι θα πει σεισμός, να φοβούνται περισσότερο από εμάς. Και, φυσικά, κανείς δεν έχει στερηθεί τη φιλοξενία και την προστασία, που έχει ανάγκη.
Ο άλλος μύθος για την “εξαφανισμένη” βουλευτίνα, επίσης εμπεριέχει μισή αλήθεια. Από επιλογή, η βουλευτίνα (ΣΥΡΙΖΑ) σιωπά, ξοδεύοντας το χρόνο της στις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο. Χαιρόμαστε που επέλεξε να μη γίνει “κύμβαλον αλαλάζον”, σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Και, ως γνωστόν, δεν έχουμε καλές σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο το άρθρο μας “Χρυσή Αυγή ή ΣΥΡΙΖΑ;”, μας στέρησε πολλούς αναγνώστες(και τη βοήθεια τους στην προσπάθεια μας για επιβίωση). Το καλό πρέπει να λέγεται.
Όση ώρα γράφουμε αισθανθήκαμε 6 σεισμικές δονήσεις. Στο Ληξούρι, είναι βέβαιο ότι έχουν νιώσει περισσότερους, στον ίδιο χρόνο.
Το όνειρο κάθε Ληξουριώτη και κάθε Κεφαλονίτη είναι αυτό που βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία: Ένας σεισμός να μας χωρίσει. (Άλλο Ληξουριώτης και άλλο Κεφαλονίτης). Μη το ψάχνετε. Έτσι το βρήκαμε, έτσι θα μείνει στον αιώνα τον άπαντα.
Να βράσω τα μετεωρολογικά τους δελτία: Βγήκε ωραίος ήλιος.
Φεύγω. Πρέπει να πάω να δω τι γίνεται και με τις δηλώσεις ζημιών. Από την ώρα που το γράψαμε, δεν πιάσαμε άλλο σεισμό.
(Να μη ξεχάσω να κλείσω τη βάνα)
Use Facebook to Comment on this Post