Ο Μανώλης Σφακιανάκης Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή αλλιώς Ηρακλής Πουαρό του ελληνικού
διαδικτύου, κλείνει 20 χρόνια υπηρεσίας. Καθημερινές αυτοκτονίες, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, παιδοφιλία. Οι ιστορίες που έχει να σου διηγηθεί μοιάζουν να είναι βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας… μα είναι αληθινές. Συμβαίνουν σε μια παράλληλη διαδικτυακή πραγματικότητα».
Συνέντευξη στην Άννα Δρούζα.
-Πόσοι Έλληνες μπαίνουν στο internet, Κύριε Σφακιανάκη;
Γύρω στα 5.250.000 Έλληνες είναι στο internet και τα 4.000.000 στο facebook.
-Όσο εξαπλώνεται η χρήση του διαδικτύου τόσο αυξάνονται και τα προβλήματα;
Σίγουρα, αλλά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Είναι φως το διαδίκτυο αλλά πρέπει να προσέχει κανείς τις κακοτοπιές. Θα λέγαμε ποτέ για το ηλεκτρικό ρεύμα ότι είναι κακό επειδή κάποιοι έχουν σκοτώθηκαν από αυτό; Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς internet. Εμείς είμαστε εδώ για να δείξουμε στον κόσμο πώς να το χρησιμοποιεί σωστά.
– Η ομάδα σας αποτελείται από 85 άτομα, είστε όλοι αστυνομικοί;
Το Υπουργείο Προστασίας τόλμησε, πήρε ιδιώτες, επιστήμονες και τους κάναμε αξιωματικούς υπαστυνόμους. Οι επιστήμονες αυτοί ήταν από σχολές πληροφορικής, δικτύων πληροφοριών και κάνουν μαζί μας διερεύνηση εγκληματικών πράξεων. Είναι σαΐνια και είμαι ευτυχής που το λέω.
-Μέχρι σήμερα έχετε φτάσει στην αποτροπή 382 αυτοκτονιών!
Καθημερινά έχουμε τουλάχιστον δυο υποθέσεις ενώ παλαιότερα είχαμε μία το μήνα ή και καμία.
-Που οφείλονται αυτά τα περιστατικά;
Είναι και το οικονομικό αλλά όχι μόνο αυτό. Βλέπουμε κάποιες ευαισθησίες που δεν υπήρχαν παλαιότερα. Δηλαδή, παιδιά 12 – 17 ετών δεν αντέχουν την απόρριψη. Είτε αυτή είναι ερωτική απόρριψη, είτε κακή απόδοση στο σχολείο είτε ο χωρισμός των γονιών. Έχουμε αντιμετωπίσει όμως και περιστατικά που σχετίζονται με τον εθισμό στο διαδίκτυο. Έχουμε σώσει τουλάχιστον δώδεκα παιδιά που επειδή τα απέβαλαν για 4 ώρες από κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι επιχείρησαν αυτοκτονία ή προσπάθησαν να πιουν χάπια!
-Και πώς εντοπίζετε αυτά τα περιστατικά;
Θα σας διηγηθώ ένα περιστατικό. Μέσω facebook ένας νεαρός ενημέρωσε ότι θα κόψει τις φλέβες του κανείς από τους φίλους του δεν τον πίστεψε. Εντοπίσαμε το μήνυμα κάναμε έρευνα στο facebook και μέσα σε 12 λεπτά φτάσαμε σπίτι του. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε πολύ γρήγορες επεμβάσεις σε συνεργασία με την Άμεση Δράση. Και στο περιστατικό αυτό φτάσαμε εγκαίρως σπάσαμε την πόρτα, ο νέος είχε κόψει τις φλέβες του και είχε πιει χλωρίνη… Έμεινε κάποιες μέρες στην εντατική, απ’ όσο έμαθα σήμερα είναι πάρα πολύ καλά.
-Αντιμετωπίζετε βέβαια και πολλά περιστατικά βίας στο διαδίκτυο…
Είναι μια άλλη τάση που προς το παρών έχουμε απόλυτη επιτυχία. Σε ‘ένα πρόσφατο περιστατικό ένας χρήστης είπε ότι θα πάρει τα όπλα και θα βγει στο δρόμο και το μοιράστηκε σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης… δεν ξέρω τι θα είχαμε, για να μην αντιμετωπίσουμε περιστατικά όπως αυτό στο Όσλο έχουμε συνεχή 24ωρη επαγρύπνηση. Και πιστέψτε με οι νυχτερινές βάρδιες 12π.μ.- 6π.μ.έχουν βρει τα περισσότερα. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι.
– Έχουμε ακούσει ότι συχνά, παιδιά λαμβάνουν μηνύματα με ερωτήσεις όπως «Πότε έκανες τελευταία φορά σεξ;». Μιλάμε για παιδιά 6 – 12 ετών!
Είναι το φαινόμενο cyber bullied. Θα σας αναφέρω μια εμπειρία μου που αφορά μια 17χρονη κοπέλα. Άριστη μαθήτρια, σε μεγάλο σχολείο της Αθήνας, βρήκε το πρόσωπό της με γυμνό κορμί σε βίντεο με ερωτικές περιπτύξεις. Ήταν μοντάζ αλλά εγκατέλειψε το σχολείο γιατί βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση…Ήρθαν οι γονείς της στην ασφάλεια. Μετά από 24 μέρες πραγματικού αγώνα εντοπίσαμε ότι ήταν ο δράστης ήταν ο δεύτερος καλύτερος μαθητής της τάξης που ήθελε να γίνει πρώτος!
– Πόσο συχνά είναι τα κρούσματα διαστροφής που έχουμε στην Ελλάδα;
Το θέμα της παιδοφιλίας το ελέγχουμε. Έχουμε σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στην υπηρεσία μας ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Έχουμε πιάσει διοικητές, δικηγόρους, γιατρούς δηλαδή ανθρώπους από όλες τις κάστες. Ελέγχουμε με ένα ειδικό πρόγραμμα που έχουμε πάρει, τα δίκτυα σε όλη τη χώρα. «Κύριοι» πληρώνουν κάποιους στο εξωτερικό για να βλέπουν online, σε πραγματικό χρόνο, κακοποιήσεις μικρών παιδιών.
-Μπαίνουν τουλάχιστον κατευθείαν φυλακή;
Δυστυχώς, αυτοί που βλέπουν έχουν μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη όμως δεν προφυλακίζονται. Αλλά αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης. Εμείς κάνουμε την δουλειά μας όπως πρέπει. Και θα επιμείνω. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο διαδίκτυο αλλά επειδή κάποιοι άνθρωποι είναι πονηροί και κάνουν εγκληματικές πράξεις δεν σημαίνει ότι το internet είναι κακό.
Use Facebook to Comment on this Post