Πρωτιά της Σητείας στους εντυπωσιακούς “υγρούς κυκλώνες”!

Οι ντόπιοι ψαράδες τους αποκαλούν “νερορούφουλες” και εμπειρικά και μόνο ξέρουν πως να τους αντιμετωπίσουν. Οι υδροσίφωνες η αλλιώς υδροστρόβιλοι όπως επιστημονικά αποκαλούνται είναι ένα τροπικό φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και…
της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να έχει ενταθεί με επίκεντρο κυρίως της βόρειες ακτές της Κρήτης ενώ ειδικά για φέτος κάνει πιο επίμονα αισθητή την εμφάνιση του στην θαλάσσια περιοχή της Σητείας.

Μιλώντας στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της ΚΡΗΤΗ TV ο κ. Μιχάλης Δρετάκης ορνιθολόγος – βιολόγος του μουσείου φυσικής ιστορίας Κρήτης και “παρατηρητής καιρού”, το συγκεκριμένο τροπικό φαινόμενο παρουσιάζει αυξητική τάση από το 2002 και μετά, ενώ συνήθως εκδηλώνεται στην διάρκεια του φθινόπωρου.

Σε τοπικό επίπεδο πάντως η καταγραφή του έχει αρχίσει να γίνεται πιο μεθοδικά από τους παρατηρητές καιρού, καιρόφιλους ή ερασιτέχνες μετεωρολόγους όπως αποκαλούνται όσοι οργανωμένα πλέον επικεντρώνονται στα καιρικά και κλιματολογικά φαινόμενα της Κρήτης.

Το 2006 ρεκόρ υδροστροβίλων στο Ηράκλειο

Ένα από τα πλέον έντονα φαινόμενα τοποθετείται χρονικά το Σεπτεμβρίο του 2006, τότε που μια “οικογένεια” από 25 υδροστρόβιλους έκανε το πέρασμα της από Ηράκλειο, Ντία και Γούβες.
Πέρσι ειδικά για το Ηράκλειο η χρόνια θεωρείται φτωχή σε υδροστρόβιλους ενώ αντιθέτως αρκετοί έχουν καταγράφει φέτος από το Σεπτέμβριο και μετά.

“Πρωτιά” της Σητείας σε υδροσίφωνες

Την ίδια ώρα πάντως Καναδοί επιστήμονες από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας των Υδροσιφώνων που εδρεύει στο Τορόντο, προειδοποιεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη του… «υγρού Κυκλώνα» και ότι πλέον, πέρα από τους ανεμοστρόβιλους της ξηράς, οι υδροσίφωνες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα

Αποδίδουν την έξαρση του φαινομένου στην κλιματική αλλαγή και επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Η περιοχή στην οποία καταγράφονται οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι είναι ανοιχτά της Σητείας. Μόνο για το 2013 έχουν καταγραφεί εκεί 18 υδροσίφωνες».

Το Διεθνές Κέντρο Ερευνών των Υδροσιφώνων φιλοδοξεί να δημιουργήσει την πρώτη βάση δεδομένων, η οποία, με βάση τα μετεωρολογικά στοιχεία, θα επιτύχει να δίνει ασφαλή προγνωστικά, προειδοποιώντας έγκαιρα τα πλεούμενα.

neakriti.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *