Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που (με την επίνευση και παρότρυνση διαφόρων εκμαυλιστών της πολιτικής και της οικονομικής ολιγαρχίας) πίστεψαν πως ζουν στο…
Λουξεμβούργο και επομένως μπορούν όλοι να συμπεριφέρονται ως νεόπλουτοι, που μπορούν να… αγωνίζονται για το τέταρτο αυτοκίνητο, την έκτη τηλεόραση και το όγδοο κινητό.
Υπάρχουν και χειρότερα και αυτά βρίσκονται στην Κύπρο, όπου και εκεί, με τις τούρκικες λόγχες στα πλευρά τους και το μισό νησί υπό κατοχή, συμπεριφέρονταν επί χρόνια ωσάν να μην συμβαίνει τίποτε, ενδιαφερόμενοι για τον εύκολο πλουτισμό.
Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο κατηγορητήριο της υπόθεσης ΑΤΗΚ και θα συμφωνήσει:
Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση, απάτη, δεκασμός δημόσιου λειτουργού, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας από δημόσιο λειτουργό, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δωροληψία από δημόσιους αξιωματούχους, συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους και εκβίαση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2009 – 2013.
Δηλαδή ενώ είχε ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση και αφού η Κύπρος μπήκε (με τον τρόπο που μπήκε) στο μνημόνιο.
Την περασμένη εβδομάδα, παραπέμφθηκαν σε δίκη οι Χρίστος Αλέκου, μέλος της γραμματείας του ΑΚΕΛ και Βενιζέλος Ζανέτος, τέως μέλος της γραμματείας του κόμματος, καθώς και ο τέως πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), Στάθης Κιττής για την υπόθεση της αγοράς από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ τουρκοκυπριακού ακινήτου στη Δρομολαξιά, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας.
Το ακίνητο πουλήθηκε το 2007 στην εταιρεία Wadnic Trading Ltd για 739 χιλιάδες λίρες Κύπρου. Το 2011 το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ αγόρασε το ακίνητο από την εταιρεία στο ποσό των 19,6 εκ. ευρώ.
Σε δίκη παραπέμφθηκαν επίσης οι Ορέστης Βασιλείου, διευθυντής της CytaVision, Γιάννης Σουρουλλάς, υπάλληλος της Cyta, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και μέτοχος της εταιρείας Wadnic Trading Ltd., Χαράλαμπος Τσουρή, τέως μέλος του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.
Το σκάνδαλο ερεύνησε τριμελής επιτροπή, που εξέδωσε πόρισμα 302 σελίδων στις 2 Ιανουαρίου, από το οποίο προκύπτει ότι οι διαχειριστές του Ταμείου Συντάξεων της CYTA λειτουργούσαν χωρίς έλεγχο, με αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ, όπως επισημαίνεται, υπήρξε από κρατικές υπηρεσίες διευκόλυνση μιας ιδιωτικής εταιρείας αμφιβόλου οικονομικής υπόστασης προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της.
Όπως έγινε γνωστό, ποσό ύψους 234.000 ευρώ σε δύο επιταγές βρέθηκε στα γραφεία της επαρχιακής επιτροπής Λάρνακας του ΑΚΕΛ.
Όπως κατατέθηκε στο Δικαστήριο το ακίνητο αγοράστηκε αρχικά από εταιρεία του επιχειρηματία Νίκου Λίλλη έναντι περίπου δύο εκ. ευρώ και πουλήθηκε στην ΑΤΗΚ περίπου στο δεκαπλάσιο.
Η ΑΤΗΚ άρχισε να ανεγείρει στο ακίνητο μεγάλο συγκρότημα γραφείων και εκθεσιακών χώρων, που υπολογίζεται ότι πρόκειται να στοιχίσει 40 εκ. ευρώ.
Το ποσό των 234.000 ευρώ, που κατατέθηκε στα ταμεία της επαρχιακής επιτροπής του κόμματος ως μίζα, ήταν σύμφωνα με τον ανακριτή «διευθέτηση» που συμφωνήθηκε από στέλεχος του κόμματος για να υποβοηθηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης και το έργο στη Δρομολοξιά.
Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε ότι ο επιχειρηματίας Νίκος Λίλλης, ο οποίος είναι πρόεδρος του ποδοσφαιρικού σωματείου «ΑΛΚΗ» που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ, ισχυρίστηκε σε κατάθεσή του ότι έδωσε χρηματικά ποσά σε βουλευτή του ΑΚΕΛ και στο κόμμα.
Το σκάνδαλο με το ακίνητο αποκάλυψε στις 7 Ιουνίου 2010 η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δημοσιεύοντας επιστολή του τότε μέλους του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ Γιώργου Κωνσταντίνου προς τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, με την οποία κατήγγειλε τον πρόεδρο της Αρχής, Στάθη Κιττή, ότι συμμετείχε σε μυστικές συναντήσεις εν αγνοία του Συμβουλίου, για συγκεκριμένες επενδύσεις του Ταμείου Συντάξεων.
Τα δημοσιεύματα για αποφάσεις της τελευταίας στιγμής (22/02/2013) του υπουργικού συμβουλίου Χριστόφια και σωρεία καταγγελιών τέθηκαν ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και οδήγησαν σε απόφαση της κυβέρνησης για διορισμό ερευνητικής επιτροπής και αστυνομική έρευνα.
Από την πλευρά της, η επαρχιακή επιτροπή ΑΚΕΛ Λάρνακας ανακοίνωσε ότι «ουδέποτε έπραξε τα όσα της αποδίδονται, ούτε επωφελήθηκε οικονομικά από την πώληση τουρκοκυπριακού ακινήτου», υποστηρίζοντας ότι τα 234.000 ευρώ δόθηκαν από την εταιρεία Wadnic Trading Ltd του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας «Αλκή» για εξόφληση παλαιών οφειλών της ομάδας!
Όπως είπαν, λόγω της κρίσης που έπληξε και το ποδόσφαιρο, δημιουργήθηκε από μέλη και φίλους της «Αλκής», επιτροπή εξόφλησης παλαιών χρεών, η οποία οργάνωσε διάφορες εκστρατείες και με εισφορές.
Ένα από τα πρόσωπα που αποφάσισε να βοηθήσει την επιτροπή εξόφλησης ήταν και ο ίδιος ο πρόεδρος της «Αλκής», σημειώνει η επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού παραδέχθηκε πως «με όσα βγαίνουν στην επιφάνεια έχει τρωθεί το ηθικό ανάστημα του ΑΚΕΛ».
Μιλώντας στο MEGA Κύπρου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Στην υπόθεση έχουν δημιουργηθεί πολλές σκιές, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν. Εγώ δεν βιάζομαι ούτε να καταδικάσω κανέναν, ούτε να αθωώσω κανέναν. Πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα και να φανεί η αλήθεια. Θεωρώ ότι με αυτά που γίνονται ζημιώνει η πολιτική ζωή του τόπου. Απογοητεύεται ο κόσμος. Με την τιμωρία των ενόχων δεν τελειώνει η υποχρέωσή μας ως πολιτεία. Πρέπει να πάρουμε θεσμικές αποφάσεις που εξασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν τέτοιες περιπτώσεις.
Ο γραμματέας του ΑΚΕΛ στη Λάρνακα με ενημέρωσε για το ό,τι έχει συμβεί. Ο κ. Λίλλης είχε δεσμευτεί, όταν αναλάβει την προεδρία της ΑΛΚΗΣ ότι θα εξοφλούσε κάποιες υποχρεώσεις του σωματείου. Έγιναν κάποια δάνεια από τα στελέχη του ΑΚΕΛ, τα οποία είχαν δοθεί στην ΑΛΚΗ, 234 χιλιάδες ευρώ, και ο κ. Λίλλης αυτά τα λεφτά τα έδωσε στο ΑΚΕΛ για να εξοφληθούν τα δάνεια των συγκεκριμένων στελεχών.
Το ΑΚΕΛ Λάρνακας έχει ανοίξει τα χαρτιά του και έχει δώσει όλα τα στοιχεία στην αστυνομία γίνεται η διερεύνηση και πολύ σύντομα θα ξέρουμε εάν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο ή όχι».
Και κατέληξε λέγοντας:
«Δεν μπορεί το ΑΚΕΛ να έχει σχέσεις, συνεργασίες που θα ρίχνουν σκιές πάνω του. Για μένα είναι ξεκάθαρο και πρέπει αυτά τα ζητήματα να τα ξεκαθαρίσουμε για ακόμα μια φορά. Όλα όσα λέγονται θα διερευνηθούν από την επιτροπή ελέγχου του ΑΚΕΛ».
Αργότερα, όμως, ο κ. Κυπριανού μίλησε για σκευωρία σε βάρος του ΑΚΕΛ και σε άλλη συνέντευξή του (στη «Καθημερινή Κύπρου»)κατήγγειλε ότι πίσω από το σκάνδαλο της επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων στης Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου «βρίσκονται ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του».
«Είναι αστείοι οι λόγοι για τους οποίους έχουν συλληφθεί και κρατούνται τα δύο στελέχη του ΑΚΕΛ. Θα τους υπερασπιστώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου», δήλωσε στις 5 Οκτωβρίου 2013, αφού επισκέφθηκε στα κρατητήρια τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Χρήστο Αλέκου, τρεις ημέρες μετά τις συλλήψεις που προκάλεσαν σάλο στο νησί.
«Απώτερος στόχος είναι να χτυπηθεί και να απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου το ΑΚΕΛ, αλλά και να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τα πραγματικά προβλήματα», υποστήριξε ο κ. Κυπριανού, μιλώντας για
«πρακτική που συνιστά ντροπή για μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, όταν συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο σε ευυπόληπτους πολίτες της».
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε απορρίψει τις καταγγελίες περί «πολιτικής σκευωρίας», υπενθυμίζοντας πως έχουν συλληφθεί και πρόσωπα προσκείμενα στον ΔΗΣΥ και ξεκαθαρίζοντας ότι θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή στα σκάνδαλα και τη διαφθορά από οπουδήποτε κι αν προέρχονται.
Απάντηση στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ είχε δώσει και η Νομική Υπηρεσία, διά του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν ότι η υπόθεση στην οποία αναφέρεται ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ παραπέμφθηκε να εκδικαστεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο «συντεταγμένα και μέσα στις συνταγματικές και νομοθετικές εξουσίες και την διακριτική ευχέρεια του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας, αφού κρίθηκε με κριτήρια νομικά ως κατάλληλη να εκδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο».
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Απέσυραν καταθέσεις, διέγραψαν δάνεια
Στην Κύπρο αναζητούν και αυτούς που απέσυραν τις καταθέσεις τους μεταξύ 1ης και 15ης Μαρτίου 2013, όταν δηλαδή η χώρα κινδύνευε από την απόλυτη καταστροφή.
Πρόκειται για 6.000 ύποπτες συναλλαγές φυσικών και νομικών προσώπων που προέβησαν σε αποσύρσεις καταθέσεων πριν και κατά την περίοδο των αποφάσεων του Eurorgoup και ο έλεγχός τους ανατέθηκε στην (αποτελούμενη από τους ανώτατους πρώην δικαστικούς Γιώργος Πικής, Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης) τριμελή επιτροπή που ανέλαβε την διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.
Αυτοί οι 6.000 μετέφεραν πάνω από 4 δις ευρώ εκτός Κύπρου λίγες ημέρες, πριν από το πρώτο Εurogroup, στις 14 Μαρτίου.
Και βέβαια, πολλά ακούστηκαν και πολλές αλληλοκατηγορίες εκτοξεύθηκαν σχετικά με την ταυτότητα των προσώπων που φέρθηκαν με αυτόν τον αντιπατριωτικό τρόπο.
Και δεν είναι μόνο αυτό, διότι λίγο μετά την είσοδο της Κύπρου στο μνημόνιο ξέσπασε κι’ άλλο σκάνδαλο:
Τον Μάρτιο του 2013, λοιπόν, αποκαλύφθηκε πως οι κυπριακές τράπεζες είχαν διαγράψει δάνεια που είχαν δοθεί σε μεγάλες εταιρείες και διάφορους επώνυμους.
Όπως έγινε γνωστό, εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο να αγοράσει έως και ένα «παλάτι» εκτός Κύπρου, με δάνεια από τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες. Η αγορά όμως δεν πήγε καλά και η μια τράπεζα βρέθηκε εκτεθειμένη σε μια επισφάλεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Αρκετά από αυτά τα χρήματα εισπράχθηκαν από άλλη εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει την ολοκλήρωση του παλατιού αυτού, ενώ τα υπόλοιπα διαγράφηκαν.
Άλλη εταιρεία που είχε στενές σχέσεις με έναν κομματικό μηχανισμό είχε ζητήσει και πέτυχε διαγραφή χρεών για ξενοδοχεία που είχε κτίσει και τα οποία δεν πήγαν καλά.
Επιχειρηματίας φίλα προσκείμενος σε πολιτικό κόμμα έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης — διαγράφηκαν δηλαδή δάνειά του ύψους αρκετών εκατομμυρίων — εν γνώσει της τράπεζας ότι τα δάνεια,τα οποία του χορηγήθηκαν δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για τους σκοπούς της επιχείρησής του, αλλά και για στήριξη οργάνωσης που έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα.
Ο επιχειρηματίας αυτός είχε συνάψει δάνεια και από δεύτερη τράπεζα, η οποία επίσης διέγραψε αρκετά από αυτά, όταν όμως έφθασε σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις πιέσεις του για περαιτέρω «διευκολύνσεις», επήλθε πλήρης ρήξη, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει και σε παραιτήσεις διοικητικών συμβούλων της συγκεκριμένης τράπεζας.
Άλλος επιχειρηματίας ζήτησε επίσης διαγραφή δανείου αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τρόπο που η τράπεζα η οποία τον διευκόλυνε να «εξασφαλίσει» τη στήριξη και τη σιωπή του σε θέματα, τα οποία δεν ήθελε να γίνουν γνωστά.
Τραπεζικό στέλεχος πήρε το 2011 υπέρογκο ποσό ως δάνειο από την τράπεζά του χωρίς καμιά εξασφάλιση και χωρίς να καταβάλει ούτε μία δόση.
Το στέλεχος αυτό αποχώρησε παίρνοντας υψηλή αποζημίωση, δεν του ζητήθηκε όμως ποτέ να αποπληρώσει τις οφειλές του, ούτε του αφαιρέθηκε από την αποζημίωση κάποιο ποσόν έναντι του δανείου του.
Διοικητικός σύμβουλος τράπεζας μεσολάβησε για να διαγραφεί δάνειο πολιτικού το οποίο είχε συναφθεί για χρηματοδότηση της εταιρίας του, η οποία όμως είχε χρεοκοπήσει. Το δάνειο διαγράφηκε χωρίς άλλη συζήτηση.
Το ύψος των «δώρων» στα ηγετικά στελέχη τράπεζας καθοριζόταν από στενό συγγενικό πρόσωπο άλλου στελέχους της και εγκρινόταν από το διοικητικό συμβούλιο, αφού ήταν περισσότερο από φανερό ότι τα «δώρα» αυτά είχαν αποφασισθεί με άνωθεν εντολές.
Τραπεζίτες ευνοούσαν συγκεκριμένα άτομα και επιχειρηματίες, καθώς και πολιτικούς ακριβώς για να εξαγοράζουν τη σιωπή, τη στήριξη ή και την προώθηση δικών τους συμφερόντων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην τραπεζικού στελέχους, που λόγω της θέσης του αναλάμβανε την προώθηση δανείων σε εταιρείες για την εκτέλεση μεγάλων έργων. Το στέλεχος αυτό εξασφάλιζε όχι μόνο και δώρα από την τράπεζα για την προώθηση των δανείων, αλλά και δώρα από τους δανειζόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνολικά ποσά που διαγράφηκαν ανέρχονται σε 6,2 εκ. ευρώ και 5,8 εκ. δολάρια.
Την ίδια ώρα, ονόματα και στοιχεία που αποδεικνύουν την καταλήστευση, που στήθηκε σε βάρος της Λαϊκής Τράπεζας, από ανθρώπους που βρίσκονταν εκ των έσω, δήλωσαν στη Βουλή ότι κατέχουν, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Αντρέας Φιλίππου και τα μέλη του Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον Ιούνιο του 2012, όταν πλέον αυτή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Λαϊκής κατάγγειλαν ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, «διαπιστώνεται η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της τράπεζας». Όταν κλήθηκαν από τους βουλευτές να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους και είπαν ότι το ρίσκο, που καλούνται να αναλάβουν είναι πολύ μεγάλο.
Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση κλήθηκε εσπευσμένα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος είπε στα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής ότι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή, με τη δέσμευση ότι αυτά θα χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και θα φυλάγονται σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Οπότε, έχουμε και άλλα φαινόμενα.
Ξεπουλούν τις περιουσίες τους
Πριν από λίγες ημέρες, στις 10 Ιανουαρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση διακομματικής επιτροπής σχετικά με τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» στα Κατεχόμενα.
Και προέκυψε ότι περίπου 5.200 Ελληνοκύπριοι εκτοπισμένοι από τα κατεχόμενα αποτάθηκαν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που συνέστησε η Τουρκία, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Η αποζημίωση, που έλαβαν οι εκτοπισμένοι, ανέρχεται μόνο στο 9% της πραγματικής αξίας των περιουσιών τους.
Στην έκθεση, η οποία υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, επισημαίνεται ότι «στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης τουρκοποίηση των Κατεχομένων» και σημειώνεται ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής της ισχύουσας ιδιοκτησιακής ισορροπίας».
Επιπλέον, σε περίπτωση λύσης, οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα ενδέχεται να υπολογιστούν στη βάση του 9%, ενώ οι τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές θα εκτιμηθούν στη βάση των πολλαπλάσια υψηλότερων τιμών που ισχύουν.
Με λίγα λόγια, βρέθηκαν Ελληνοκύπριοι που δέχθηκαν να δώσουν όσο-όσο τις περιουσίες τους στο παράνομο καθεστώς, αναγνωρίζοντας μια επιτροπή που έστησε η Τουρκία, ακριβώς για να τους πάρει τις περιουσίες!
Σύμφωνα με την έκθεση, η συγκεκριμένη «επιτροπή» έχει μεν θεωρητικά δικαιοδοσία αποζημίωσης, ανταλλαγής και αποκατάστασης ακίνητης ιδιοκτησίας των προσφευγόντων Ελληνοκυπρίων, αλλά «ενεργεί στην πραγματικότητα, ως πρακτορείο ξεπουλήματος σε εξευτελιστικές τιμές της ακίνητης περιουσίας των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα».
Φαίνεται έκδηλα, σύμφωνα με τη διακομματική επιτροπή, ότι στόχος της Τουρκίας είναι «η περιουσιακή εθνοκάθαρση και πλήρης περιουσιακή τουρκοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, ώστε σταδιακά η de facto διχοτόμηση να τείνει να καταστεί de jure με επίκληση της νέας ιδιοκτησιακής κατάστασης».
Τονίζεται ότι η εκποίηση ελληνοκυπριακών περιουσιών δύναται να επιφέρει σταδιακά στα προσεχή δύο με τρία χρόνια ανατροπή της ισχύουσας ιδιοκτησιακής ισορροπίας.
Την ίδια ώρα, όμως, η διακομματική επιτροπή διερευνά και τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς:
– Οι συσσωρευμένες οικονομικές ανάγκες.
– Η μη εφαρμογή από την κυπριακή πολιτεία επαρκούς και αποτελεσματικής προσφυγικής πολιτικής ίσης κατανομής βαρών προς πραγματική ανακούφιση και ουσιαστική στήριξη των προσφύγων.
– Η συνεχιζόμενη στασιμότητα του κυπριακού και η αποδυνάμωση της προσδοκίας των Ελληνοκυπρίων που έχουν περιουσίες στα κατεχόμενα, για αποκατάσταση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων.
Και προτείνει:
– Νομικό πλαίσιο που να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά οικογενειών προσφύγων (αναδιάρθρωση και παράταση αποπληρωμής δανείων, αναστολή διώξεων).
– Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης. Παραχώρηση κατ΄ εξαίρεση επιπλέον συντελεστή δόμησης σε πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη καλύψει τον Συντελεστή Δόμησης που δικαιούνται.
– Ανταλλαγή ελληνοκυπριακών περιουσιών με κρατική γη, σε περίπτωση ανάπτυξης στις ελεύθερες περιοχές.
Τον Οκτώβριο του 2013, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που πωλούν περιουσίες στα Κατεχόμενα.
Μιλώντας στην αντικατοχική πορεία των εκτοπισμένων από την Μόρφου ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε όσους προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των Κατεχομένων να συνειδητοποιήσουν ότι αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή και ιδιαίτερα για εδαφικές αναπροσαρμογές.
Όλα αυτά, συμβαίνουν στην Κύπρο που, παρά την κρίση, παραμένει, όπως έγινε γνωστό στις 31 Δεκεμβρίου 2013, στις δέκα πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες του πλανήτη, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και έχοντας υψηλότερο δείκτη στρατιωτικοποίησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία.
Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού οίκου BICC (Bonn International Center for Conversion), ο οποίος ασχολείται με τη στρατιωτική κατάσταση παγκοσμίως, η Κύπρος είναι σήμερα ένατη στο σχετικό κατάλογο.
Νομίζω ότι τα σχόλια περιττεύουν…
elzoni.gr