Ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη
Πολύ φοβάμαι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου της Ελλάδας, δεν έχει ακόμη εμπεδώσει το πως λειτουργεί μια οικονομία που δεν κόβει δικό της….
χρήμα.
Η περίπτωση του γάλακτος είναι άλλη μια απόδειξη για αυτήν μου την άποψη.
Η οικονομία είναι εισερχόμενα, εξερχόμενα και από την στιγμή που τα εξερχόμενα από την Ελλάδα ευρώ είναι περισσότερα από τα εισερχόμενα η οικονομία θα συρρικνώνεται και η κοινωνία θα φτωχαίνει, ανεξαρτήτως οικονομικών δεικτών.
Η πίεση των τιμών και των αξιών γενικότερα προς τα κάτω οδηγεί και την οικονομία και κοινωνία ως σύνολο προς τα κάτω.
Δεν είναι λύση ούτε τα φτηνά μεροκάματα, ούτε τα φτηνά προϊόντα, ούτε ο φτηνός τουρισμός, αντιθέτως πρέπει να επιδιώκονται ακριβά μεροκάματα, ακριβά προϊόντα, ακριβώς τουρισμός.
Οι τριτοκοσμικοί φτηνοί εργάτες μας παρασύρουν σε μια τριτοκοσμική φτηνή οικονομία και κοινωνία, αντιθέτως τα ακριβά εργατικά, οι ακριβοί εξειδικευμένοι επιστήμονες είναι η βάση για μια σύγχρονη αναπτυσσόμενη οικονομία και κοινωνία.
Είναι προτιμότερο για την οικονομία να αγοράζει ο καταναλωτής το γάλα 100 ευρώ από τον έλληνα παραγωγό, από το να το αγοράζει 50 ευρώ από τον Ολλανδό παραγωγό, γιατί στην πρώτη περίπτωση τα 100 ευρώ θα αλλάξουν δύο τρεις φορές χέρια εντός της Ελλάδας, αντιθέτως στην δεύτερη περίπτωση θα φύγουν εκτός Ελλάδας 50 ευρώ, για πάντα.
Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τρία βήματα ταχύτατα α) να περιορίσει όσο αυτό είναι δυνατόν την εξαγωγή ρευστού πριν στεγνώσει εντελώς η αγορά γιατί τότε θα έχει πεθαίνει και η οικονομία μαζί με την κοινωνία, β) προσπάθεια κάλυψης όσο αυτό είναι δυνατόν της εσωτερικής κατανάλωσης με ελληνική παραγωγή, αυτό θα σταθεροποίηση την οικονομία και θα δώσει θέσεις εργασίας και γ) παραγωγή – εξαγωγές, παραγωγή -εξαγωγές, παραγωγή -εξαγωγές, γιατί μόνο με την εισροή νέου φρέσκου ρευστού θα σηκωθεί η οικονομία και η κοινωνία.
Όσο συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με την μείωση των αξιών, τόσο θα αυξάνεται η απαξίωση και της οικονομίας και της Ελλάδας κατά συνέπεια.
Δεν είναι λύση οι ξένες επενδύσεις όσο αυτές γίνονται σε τομείς όπως τα σούπερ μάρκετ, δυόδια, αεροδρόμια κατανάλωση γενικότερα, αφού και αυτές επιταχύνουν την εκροή του ρευστού.
Δεν προσθέτει τίποτα στην Εθνική οικονομία ο μετανάστης που δουλεύει ντιλίβερη ή στην οικοδομή, από την στιγμή που στέλνει και αυτός το ρευστό εκτός.
Και πέτρες να ήταν τα ευρώ, κάποια στιγμή θα τελειώσουν, από την στιγμή που τα εξερχόμενα εξακολουθούν να είναι περισσότερα από τα εισερχόμενα.
Η λύση είναι ο οικονομικός πατριωτισμός, γιατί δεν έχει τόση σημασία σήμερα που παράγεται ένας τζίρος, σημασία έχει που καταλήγει αυτός ο τζίρος.
Οικονομία είναι ο όγκος του ρευστού που υπάρχει μέσα σε μια οικονομία.
Μια σωστά οργανωμένη επιχείρηση θα πεθαίνει αν δεν έχει ρευστό, αντιθέτως μια νεκρή επιχείρηση θα αναστηθεί αν υπάρχει ρευστό.
Όταν για οποιαδήποτε λόγο λιγοστεύει το προς κυκλοφορία ρευστό, συρρικνώνεται και η οικονομία, ανεξαρτήτως οικονομικών δεικτών.
Αν έφερνε την ανάπτυξη η μείωση των τιμών, οι ποιο πλούσιοι θα ήταν αυτοί που οργανώνουν την ανταλλακτική οικονομία, αφού σε αυτούς οι αξίες είναι στο μηδέν.
Αφιερωμένο στον Χρήστο Κώνστα στον Στραβελάκη στον Ευαγγελάτο και σε όσους άλλους ονειρεύονται φτηνά εργατικά χέρια, φτηνά προϊόντα και επενδύσεις στην κατανάλωση για να ανακάμψει η οικονομία.