Λίγες σκέψεις με αφορμή το βιβλίο του Ιωάννου Κορνιλάκη: Ιωάννης Καποδίστριας, ο Άγιος της Πολιτικής.

Γράφει ο Δημήτριος Γ. Μεταλληνός
Δρ. Ιστορίας
Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Ιονίου Πανεπιστημίου

Με βαθιά ικανοποίηση υποδέχθηκε πρόσφατα ο κερκυραϊκός λαός, σε καιρούς χαλεπούς, ένα θεόσταλτο δώρο, που τον ξύπνησε κυριολεκτικά από τον λήθαργο και την κοινωνική αφασία. Σε μια εποχή όπου τα πάντα (μονο)πωλούνται, ήρθε ένα υπέροχο εκδοτικό έργο να πλημμυρίσει ελπίδα και προσδοκία τον υπέροχο μα πάντοτε προδομένο λαό μας.
Και το δώρο αυτό είναι το έργο του καταξιωμένου οικονομολόγου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΜΚΕ «Ελαία» κ. Ιωάννη Κορνιλάκη «Ιωάννης Καποδίστριας: Ο Άγιος της Πολιτικής», μια έκδοση της «Ελαίας», της οποίας Πρόεδρος και Πνευματικός είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Καυσοκαλυβίτης (Αλευράς).
Εκατόν τριάντα πέντε ανέκδοτα αποσπάσματα, ως επί το πλείστον, ιδιωτικών επιστολών του μεγίστου των πολιτικών κερκυραίου Ιωάννη Καποδίστρια παρουσιάζονται με έναν πρωτότυπο τρόπο, αφού ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα, ανεξάρτητα από το μορφωτικό του επίπεδο, να μελετήσει τις πρωτογενείς πηγές, δηλαδή επιστολές του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, να συμπληρώσει τις γνώσεις του με σημαντικά ιστορικά και πραγματολογικά στοιχεία που καταθέτει μετά από κάθε επιστολή ο συγγραφέας και να απολαύσει τις μοναδικές θεολογικές (άρα κοινωνικές) προεκτάσεις του τελευταίου. Η παρουσίαση αυτή συνθέτει μια προσεκτική προσέγγιση του «ιστορικού περιβάλλοντος», μέσα στο οποίο συγγράφεται η κάθε επιστολή, ενταγμένη στη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την οποία δυστυχώς συχνά λησμονούμε ή το χειρότερο αγνοούμε οι (αυτόκλητοι συνήθως) ιστορικοί ερευνητές του 21ου αιώνα.

Ο κ. Ιωάννης Κορνιλάκης εκπλήσσει τον χώρο των ειδικών της Ιστορικής Επιστήμης, αφού με το έργο του αυτό κατάφερε να προσφέρει στο απαιτητικό αναγνωστικό κοινό κάτι που όλο και περισσότερο σπανίζει στην ιστοριογραφία, δηλαδή την έκδοση πρωτογενών πηγών. Πολλοί ομιλούμε ή γράφουμε περί Καποδίστρια, στην πράξη όμως τον αγνοούμε, αφού η μόνη σχέση μας μαζί του είναι μέσω της σχετικής βιβλιογραφίας, ενώ ο αληθινός Καποδίστριας αποκαλύπτεται ουσιαστικά μέσα από την ιδιωτική του αλληλογραφία. Πόσο σημαντικό θα ήταν τα σημερινά ελληνόπουλα αντί άλλου εγχειριδίου στα μαθήματα της Αγωγής του Πολίτη, της (νεώτερης) Ιστορίας ή των Θρησκευτικών να μελετούσαν αυτό το πολύπλευρο έργο, το οποίο δεν αναφέρεται απλά σ’ ένα πρότυπο ζωής, αλλά ζωντανεύει το κατεξοχήν Πρότυπο Έλληνα Πολιτικού (και Εκκλησιαστικού) Ηγέτη. Γι’ αυτό και ο τίτλος του εν λόγω έργου, αν και προκλητικός για τους αμύητους, αποδίδει με ακρίβεια αυτό που ήταν ο Καποδίστριας «Άγιος της Πολιτικής», δηλαδή (Αγιο)Πνευματικός Πατέρας και Διδάσκαλος του Γένους.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα, ο οποίος κατάφερε κάτι το ακατόρθωτο, χωρίς να είναι ex officio υποχρεωμένος να το κάνει. Τον ευχαριστούμε μάλιστα, αφού συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην ιστορική έρευνα του συγκεκριμένου προσώπου και της περιόδου του.
Ένα λογικό ερώτημα που προκύπτει είναι: ποιός εξέδωσε το συγκεκριμένο έργο; Κάποιο Ανώτατο Ακαδημαϊκό, Πανεπιστημιακό ή Ερευνητικό Ίδρυμα; Όχι! Την έκδοση την πραγματοποίησε, με την (άκτιστη) Χάρη του Τριαδικού Θεού, ένας Αγιορείτης Πνευματικός και μερικά πνευματικοπαίδια του, μεταξύ των οποίων και ο ευλογημένος συγγραφέας του. Διότι, τελικά αυτό είναι η «Ελαία». Ευχαριστούμε, λοιπόν, ολόκληρη την οικογένεια της «Ελαίας» για τη δυνατότητα που μας έδωσε να καθρεπτιστούμε στο έργο αυτό και να διαπιστώσει ο καθένας μας ξεχωριστά, για το τι ψυχή διαθέτει.
Κάποιοι παραπονέθηκαν για την τιμή του, ιδιαίτερα σε περίοδο (οικονομικής) κρίσεως. Σωστό, αφού έχουμε μάθει τόσα χρόνια «να τρώμε κουτόχορτο» με ελάχιστα χρήματα και τσιγκουνευόμαστε να θυσιάσουμε … μερικά πακέτα τσιγάρα ή … λίγους καφέδες, προκειμένου να απολαύσουμε αθάνατη πνευματική τροφή.
Κάποιοι δικαιολογημένα αναρωτήθηκαν γιατί να συνυπάρχουν σ’ ένα ομολογουμένως επικό έργο για τον «Άγιο της Πολιτικής» κάποιες αναφορές ή και φωτογραφίες αμφιλεγόμενων σύγχρονων πολιτικών ή θρησκευτικών «ηγετών»; Μα απλούστατα, γιατί το βιβλίο έχουν πρωτίστως ανάγκη να το διαβάσουν και να το μελετήσουν οι σημερινοί (κυρίως Έλληνες και Ευρωπαίοι) πολιτικοί, αφού προκάτοχός τους υπήρξε ένας «Άγιος της Πολιτικής» ο Ιωάννης Καποδίστριας. Το έργο αυτό απευθύνεται πρωτίστως στους Πολιτικούς, τους Πολιτικούς Επιστήμονες και Διπλωμάτες, κατόπιν στους Ιστορικούς και Θεολόγους και τέλος στο υπόλοιπο αναγνωστικό κοινό. Θεωρώ, ότι μέσα από αυτήν την προοπτική οφείλουμε να το προσεγγίσουμε, αφού αυτή θα είναι και η μόνη ασφαλής οδός για να το αγαπήσουμε.
Ιωάννου Καποδιστρίου αιωνία η μνήμη.
Ιωάννου Κορνιλάκη αιωνία η ευγνωμοσύνη.

www.agioritikovima.gr
http://ioannis-kapodistrias.blogspot.com/2013/03/blog-post_3114.html#ixzz2Me3lPXQQ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *