xOrisOria News

Θα καταθέσουμε στο ΔΝΤ την εναλλακτική μας οπτική

«Το φάρμακο για την κρίση είναι χειρότερο από την ασθένεια»
«Είναι σημαντικό να έχουμε τη δυνατότητα να…
λέμε τη γνώμη μας και τις προτάσεις μας χωρίς διαμεσολαβητές», δήλωσε μετά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας ως βασικό στόχο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, την «απόκτηση εμπειριών» σε μια χώρα που διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα.

Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα «να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τις θέσεις μας και την εναλλακτική μας πρόταση για την έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ερώτηση τι θα πρέπει να προσδοκά η Ελλάδα και γενικότερα η Ευρώπη από τις ΗΠΑ, με αφορμή την χθεσινή ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της χώρας και πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε συγκεκριμένα:

«Πρώτα απ’ όλα, θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Και προσπάθησε να την αντιμετωπίσει με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και όχι με την καταστροφική πολιτική της λιτότητας».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και η χθεσινή ομιλία του Αμερικανού προέδρου, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, ήταν μια ομιλία που είχε στο βασικό της περιεχόμενο την στήριξη της μεσαίας και κατώτερης τάξης, τον όρο “κοινωνική δικαιοσύνη”, ένα συνολικά προοδευτικό προσανατολισμό, την ίδια στιγμή, που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κυριαρχούν συντηρητικές τοποθετήσεις που αντί να αντιμετωπίσουν την κρίση, τη μεγεθύνουν ακόμη περισσότερο. Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το φάρμακο για την κρίση, τελικά, είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. Και ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, έχει γίνει ένα πειραματόζωο νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Επιδεινώθηκε, όμως, η κατάστασή της όλα αυτά τα χρόνια, όπου εφαρμόζεται ένα αδιέξοδο πρόγραμμα. Νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να καταθέσουμε αυτές τις διαπιστώσεις, κυρίως όμως και την εναλλακτική μας οπτική απέναντι στην κρίση».

Όσον αφορά το βασικό στόχο των επαφών του στην Ουάσιγκτον και την Νέα Υόρκη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι η απόκτηση εμπειριών σε μια χώρα που διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα, αλλά ταυτόχρονα και η δυνατότητα να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τις θέσεις μας, την εναλλακτική μας πρόταση για την έξοδο από την κρίση που αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη. Πιστεύω ότι υπάρχουν κοινοί προβληματισμοί και κοινά ενδιαφέροντα, διότι αυτή την στιγμή η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα, η πολιτική της ύφεσης -συνολικά στην Ευρώπη-, δημιουργεί κινδύνους αστάθειας της παγκόσμιας οικονομίας. Και πιστεύω ότι η εναλλακτική μας πρόταση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθ’ ότι η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή, αφορά συνολικά την Ευρώπη και κατά μία έννοια αφορά όλους όσοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Για τις επαφές του με Αμερικανούς αξιωματούχους, μέλη του Κογκρέσου και στελέχη δεξαμενών σκέψης, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να έχουμε τη δυνατότητα να λέμε τη γνώμη μας και τις προτάσεις μας χωρίς διαμεσολαβητές. Και αυτή η δυνατότητα, μας δίνεται από την τετραήμερη αυτή επίσκεψη. Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω σ’ ένα κοινό που παίζει σημαντικό ρόλο, στο Brookings Institution, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ταυτόχρονα, έχω τη δυνατότητα να απευθυνθώ στην Ελληνική Ομογένεια, αλλά και σε σημαίνοντες παράγοντες της πολιτικής ζωής. Θα συναντηθώ επίσης με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Νομίζω ότι αυτή η δυνατότητα, για μας είναι σημαντική και αξιολογώ ως πολύ σημαντικό επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον να ακούσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με ένα εκπρόσωπο της Αριστεράς στην Ελλάδα, βλέποντας, ίσως, και αναγνωρίζοντας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν βρέθηκε τυχαία σε τόσο ψηλά ποσοστά. Αναγνωρίζοντας, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η δύναμη εκείνη που θα αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση».

Στο μεταξύ, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στο Σαν Φρανσίσκο, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με στελέχη της εκεί ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα των επαφών του και των ομιλιών του στην αμερικανική πρωτεύουσα με συνάντηση που θα έχει με στελέχη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Ινστιτούτο «Μπρούκινγκς», με θέμα: «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος».

Μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί στα ζητήματα των οικονομικών και κοινωνικών προοπτικών της Ελλάδας, στη σχέση ανάμεσα σε Αθήνα και υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, θα μιλήσει για το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν τα σημερινά προβλήματά τους.

Το βράδυ, θα παρακαθίσει σε δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI).

Ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται τις ΗΠΑ επικεφαλής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τους Γ. Σταθάκη, Γ. Μηλιό, Ρ. Δούρου, Γ. Αϋφαντή και Ν. Παππά.

Μετά την αμερικανική πρωτεύουσα, θα έχει συναντήσεις και θα μιλήσει σε πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης.

Use Facebook to Comment on this Post