Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα συμπεράσματα που αποτυπώνονται στην παγκρήτια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων
Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του… Πολυτεχνείου Κρήτης, υπό την εποπτεία του καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη και του διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργου I. Ματαλλιωτάκη για τις επιπτώσεις της κρίσης στην επιχειρηματικότητα και γενικότερα στην κοινωνία του νησιού μας.
Η δημοσκόπηση ξεκινά με το ερώτημα «Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο νομός σας», με τις απαντήσεις του κόσμου να αντικατοπτρίζουν την ανασφάλεια που νιώθει η πλειοψηφία των πολιτών. Κυρίαρχη θέση στους φόβους των πολιτών κατέχει η ανεργία, την οποία θεωρεί ως το πιο μεγάλο πρόβλημα της εποχής η πλειονότητα των πολιτών και μάλιστα σε ποσοστό 43,8%.
Ακολουθεί η ακρίβεια, την οποία θέτει ως σοβαρό θέμα το 16,1% των πολιτών και ο τομέας της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης σε ποσοστό 13,6%. Εξίσου όμως σημαντικά προβλήματα τα οποία, όπως διακρίνουν οι πολίτες, παρουσιάζει σήμερα η μεγαλόνησος είναι η εγκληματικότητα, το οποίο αναγνώρισε το 8,2 % των Κρητικών, οι δυσλειτουργίες στο χώρο της παιδείας το 4,7%, οι ελλείψεις στα έργα υποδομής το 3,1% και η μάστιγα των ναρκωτικών, το οποίο ανάφεραν πολίτες σε ποσοστό 2,7%. Δεν έλειψαν και εκείνοι που ανέφεραν με αρκετά αυξημένα ποσοστά την κρίση των αγροτικών προϊόντων, τις ελλείψεις σε κοινωνικές και τουριστικές υποδομές και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Αγωνία
Γενική εκτίμηση αποτελεί ότι οι υπάρχουσες συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου κατάλληλες για την ανάπτυξη και δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό της τάσης που επικρατεί είναι ότι οι ερωτηθέντες στην έρευνα σε ποσοστό 62,7% απαντούν ξεκάθαρα ότι δε θα συμβούλευαν κοντινά τους πρόσωπα να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση αυτή την εποχή λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν, σε αντίθεση με το μόλις 8,4% του δείγματος, που βλέπει θετικά τη δημιουργία επιχειρήσεων.
Απαισιόδοξοι όμως εμφανίζονται οι πολίτες και σε ό,τι αφορά την πορεία των περισσότερων επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 65,3% υποστηρίζει ότι θα είναι μάλλον καθοδική, σε αντίθεση με το 5,5%, που τονίζει ότι οι επιχειρήσεις στην Κρήτη θα διαγράψουν μάλλον ανοδική πορεία, ενώ το 24,7% ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις στην Κρήτη δε θα υποστούν καμία μεταβολή. Αναφορικά τώρα με το πόσο αισιόδοξοι εμφανίζονται γενικότερα για το μέλλον των επιχειρήσεων της περιοχής τους, λίγο αισιόδοξοι δήλωσαν οι Κρητικοί σε ποσοστό της τάξεως του 50,8%, ενώ καθόλου αισιόδοξο εμφανίστηκε το 38,9% των ερωτηθέντων. Παράλληλα, το 5,8% και το 1,8% του δείγματος αντίστοιχα δηλώνει αρκετά και πολύ αισιόδοξο.
Τα προβλήματα
Αναφορικά με την άποψη των πολιτών για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, το 52,2% των ερωτηθέντων υπέδειξε ως το σοβαρότερο πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας, το 13% το παραεμπόριο, το 11,3% τις δυσκολίες δανεισμού και το 10% τη γραφειοκρατία. Δεν έλειψαν και εκείνοι που χαρακτήρισαν ως σημαντικότερο πρόβλημα μιας επιχείρησης τον ανταγωνισμό (5,6%) και τις ασφαλιστικές εισφορές (5,9%).
ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προτάσεις για το μέλλον της Κρήτης
Η έρευνα επεκτάθηκε και στις απόψεις-προτάσεις των πολιτών στον προσδιορισμό ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης
που πρέπει να ακολουθήσει η Κρήτη τα επόμενα χρόνια, με το 40,6% να υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, το 40,3% στον πρωτογενή τομέα, το 8% στην έρευνα και την τεχνολογία, το 5,2% στη μεταποίηση και το 2,4% στο εμπόριο. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι απαντήσεις των Κρητικών σχετικά με το ποιο επάγγελμα θα θεωρούσαν ότι πρέπει να ακολουθήσουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, όπου σε ποσοστό 22,3% δήλωσε πως θα προτιμούσαν τα παιδιά τους να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, μόλις το 8,6% να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, το 16,1% παραγωγοί, το 13,8% ακαδημαϊκοί, το 8,6% επιχειρηματίες, και το 4,9% καλλιτέχνες. Στην ερώτηση πόσα χρόνια πιστεύουν ότι χρειάζονται για να βγει η χώρα από την κρίση, το 46,9% απάντησε ότι θα χρειαστούν πάνω από 10, το 30,6% 5 έως 10 χρόνια, το 11,3% έως 5 χρόνια και το 5,8% 2 έως 3.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα στοιχεία της δημοσκόπησης για το γενικότερο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο, σύμφωνα με τους πολίτες, πρέπει να ακολουθηθεί και το οποίο σε γενικές γραμμές θα πρέπει να περιλαμβάνει κατά το 56,3% των ερωτηθέντων περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και κατά το 23,6% περισσότερες κρατικοποιήσεις. Η παγκρήτια δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 17-21 Δεκεμβρίου του 2012.
Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη
Πηγή : Nέα Κρήτη
Use Facebook to Comment on this Post