Για νέα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, κάνει λόγο μεγάλο κομμάτι του εγχώριου και ξένου τύπου, παρά τις διαβεβαιώσεις Σαμαρά πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.
Οι επικεφαλής της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα στις 22 Σεπτεμβρίου για να διαπραγματευθούν, από την επομένη των γερμανικών εκλογών…
Στο επίκεντρο των τεχνικών κλιμακίων, θα βρεθεί η διετία 2015 – 2016, αλλά και η εξέταση του προϋπολογισμού του 2013. Στην τελευταία έκθεσή της αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις αυτές (για χρηματοδοτικό κενό 4 δισ. ευρώ) βασίζονται στην υπόθεση της «σημαντικής προόδου όσον αφορά την είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και πως θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί». Αφήνει έτσι σαφώς να εννοηθεί πως το κενό μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερο σε περίπτωση αστοχιών και συνεπώς να απαιτηθούν περισσότερα μέτρα.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τα ασφαλιστικά ταμεία πάντως δεν δίνουν περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς το κενό των 3,5 δισ. ευρώ είναι σχεδόν δεδομένο.Εκτός λοιπόν από τη συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό, “παρεμβάσεις” θα υπάρξουν σε όλα τα επίπεδα της δημοσιονομικής ατζέντας.
Το νέο μνημόνιο, σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” προαναγγέλλει και άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών. Συγκεκριμένα από τα κείμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προβλέπεται:
Η περαιτέρω κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου, που έχουν απομείνει για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το μέτρο θα αφορά την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου (-30% σε σύγκριση με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα) και την κατάργηση της έκπτωσης των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και νοσήλια. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα του 2014, που θα φορολογηθούν το 2015 και εφεξής.
Η αύξηση των εσόδων μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, φράση που προκαλεί ανησυχίες, δεδομένου ότι μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. Π.χ., η φορολογία των αγροτεμαχίων, που αποτελεί νέο μέτρο, θεωρείται από το ΥΠΟΙΚ διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Η χρονική επέκταση μέτρων που λήγουν. Περιλαμβάνει την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά ενδεχομένως και άλλες ρυθμίσεις.
Οι «στοχευμένες» περικοπές τρεχουσών κρατικών δαπανών, χωρίς καμία διευκρίνιση ποιες δαπάνες θα αφορά.
Η αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με προφανή στόχο την περικοπή του ύψους του, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη επενδύσεις προκειμένου να ξεφύγει από την ύφεση.
Use Facebook to Comment on this Post