Μια πρώτη γεύση για τα οφέλη, αλλά και τις επιπτώσεις από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πήραν οι αγρότες της…
Ιεράπετρας στην εσπερίδα που διοργάνωσε με επιτυχία η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της πόλης το Σάββατο.
Η νέα ΚΑΠ ψηφίστηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφορά τη χρονική περίοδο 2014-2020, περιλαμβάνει 8.000 τροπολογίες και δεν αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται, με τις τελικές μετατροπές που θα γίνουν, πριν το 2015.
Στην ημερίδα τον κύριο λόγο είχαν τέσσερις ευρωβουλευτές, ο κ. Γιώργος Παπαστάμκος, ο κ. Γιώργος Σταυρακάκης, ο κ. Σπύρος Δαννέλης και ο κ. Νίκος Χουντής, οι οποίοι έδωσαν το στίγμα της νέας ΚΑΠ, καθώς μετείχαν στις σχετικές συνεδριάσεις της Ευρωβουλής και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις αλλαγές που αφορούν τη Γεωργική Παραγωγή στη χώρα μας.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι αλλαγές και τροποποιήσεις όπως προέκυψαν σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των τεσσάρων ευρωβουλευτών:
– Διατηρείται η πολιτική επιδοτήσεων.
– 12 δισ 306 εκ. ευρώ θα εισρεύσουν στη χώρα από τον πρώτο πυλώνα.
– 5,95 εκ. ευρώ ετησίως για την επόμενη επταετία για ανάπτυξη από το δεύτερο πυλώνα.
– Για τους νέους αγρότες θα χορηγείται επιπλέον υποχρεωτικά τουλάχιστον το 2% του εθνικού δημοσιονομικού μοντέλου.
– Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για κτηνοτροφία πλέον τα κράτη δύνανται να διαθέσουν το 15% έναντι του 5% που πρότεινε η κομισιόν.
– Προστίθενται στις επιδοτήσεις οι επιτραπέζιες ελιές και εντάσσεται πρόγραμμα για κατανάλωση ελιών και ελαιολάδου στα σχολεία φέτος, όπως πέρσι το γάλα και τα κηπευτικά.
– Ελάχιστη χρηματοδότηση για την Κρήτη τα 2/3.
– Οροφή επιδοτήσεων για ενεργούς αγρότες οι 300.000 ευρώ.
– Επιπρόσθετη ενίσχυση για τους νέους αγρότες στο ύψος του 25% του εθνικού επιπέδου.
– Στις ενισχύσεις για το ελαιόλαδο, προστίθεται και η διάδοση πληροφοριών και παρακολούθησης ενεργειών σχετικά με το λάδι.
– Μελισσοκομία. Αύξηση μέτρων, ενίσχυση για καταπολέμηση εισβολέων, παρακολούθηση μελισσών ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ 60% ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
– ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΊΤΑΙ ΤΟΜΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΙΜΩΝ (ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ)
– Λαμβάνεται ειδικό μέτρο ενισχύσεων για το γάλα, σε περίπτωση που κοπούν οι επιδοτήσεις.
– Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα.
– Το «πρασίνισμα» ισχύει μόνο σε όσους καλλιεργούν πάνω από 10 εκτάρια γης.
– Καλύπτεται πλέον η τραπεζική εγγύηση για πρόσβαση νέων αγροτών στη γη.
– Ενισχύεται η αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
– Αυξάνεται η συμμετοχή των ενισχύσεων για αγροπεριβαλλοντικά μέτρα.
– Προωθείται η ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας και η υγειονομική εκτροφή ζώων
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
«Αντιμετωπίσαμε με μικροδιαχέιριση τα προβλήματα της αγροτικής πολιτικής στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστάμκος και πρόσθεσε «πρέπει ν αποφασίσουμε τι είδους γεωργία θέλουμε; Πρέπει να απαντηθεί πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο αυτό το ερώτημα».
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαστάμκος σημείωσε: «Το πρόταγμα σήμερα για την ΚΑΠ είναι: Καλλιεργήστε, καλλιεργήστε, καλλιεργήστε. Διατηρείται η πολιτική των επιδοτήσεων, αλλά καλείται η Ελλάδα να πεί ποιο είναι το περιφερειακό της μοντέλο».
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή στην Ελλάδα έχουμε το υψηλότερο κόστος παραγωγής σ’ όλη την ευρωπαϊκή ένωση και πρέπει να δούμε που οφείλεται αυτή η παθογένεια, ενώ παράλληλα θα πρέπει ως έλληνες να αναπτύξουμε έναν καλώς εννοούμενο ελληνοκεντρικό καταναλωτισμό.
«Πρέπει να ξανακερδίσουμε τις αγορές», πρόσθεσε, «το 89,9% των καταναλωτών είναι εκτός Ελλάδος. Δεν υπάρχει πιο ασφαλές εργαλείο από την πρωτογενή παραγωγή για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά δεν μπορούμε να δίνουμε πόρους σε θνησιγενείς τομείς».
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Σταυρακάκης ήταν πιο σκληρός: «Αν δεν έχεις πόρους να υλοποιήσεις πολιτικές κοροϊδεύεις τον κόσμο» είπε. «Μιλάμε για έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, δεν μιλάμε για τρισεκατομμύρια. Υπάρχουν μόνο 137 δισ. ευρώ το χρόνο. Επομένως για ποια ευρωπαϊκή πολιτική μιλάμε;».
«Βρισκόμαστε μέσα σε μια κατάσταση περικοπών, περικοπών, περικοπών» ανέφερε χαρακτηριστικά. και πρόσθεσε ότι η πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης θα είναι το μεγαλύτερο θύμα των περικοπών.
– Ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλης με τη σειρά του, ανέφερε ότι, σύμφωνα με Γιούροστατ, μπορεί να αυξήθηκε κατά 1% το εισόδημα των απασχολούμενων με τη γεωργία, ωστόσο υπάρχουν ανισότητες πχ. συγκρίνοντας την Ελλάδα και το Βέλγιο. Η χώρα μας παράγει τα 2/3 της αντίστοιχης παραγωγής του Βελγίου, αλλά παίρνει μεγαλύτερες επιδοτήσεις.
«Μόνο το ελαιόλαδο εμφάνισε αύξηση παραγωγής και τιμών» σημείωσε ο κ. Δανέλης για να καταγγείλει ότι στη χώρα μας δεν γίνεται σωστή πολιτική εξωστρέφειας των γεωργικών προϊόντος αναφέροντας ότι έπαθε σοκ όταν συνειδητοποίησε πως δίπλα στις ντομάτες της τοπικής παραγωγής μας στην Κρήτη πωλούνταν και ντομάτες Βελγίου. «Πως γίνεται αυτό, ενώ εμείς δεν μπορούμε να ανοιχτούμε στις αγορές,» απόρησε.
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν οι καταγγελίες του για… πολυόροφα χωράφια, στη Βόρειο Ελλάδα, δηλαδή τα γνωστά πανωγραψίματα. «Οφείλουμε ένα δις ευρώ στην Ε.Ε. και πρέπει να τα επιστρέψουμε για αμαρτίες του παρελθόντος» πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι στη χώρα μας δεν μπορεί να γίνει σαφής διάκριση των ενεργών αγροτών από τους λεγόμενους αγρότες του ….καναπέ, οι οποίοι λαμβάνουν τις ίδιες επιδοτήσεις.
Τελευταίος πήρε το λόγο ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χουντής ο οποίος κατήγγειλε τη μνημονιακή πολιτική.
«Η περεταίρω μνημονιακή πολιτική δεν προμηνύει καλό για τους αγρότες της χώρας» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Δεν πρέπει να μείνουμε μετέωροι. Δε θα μας προκύψουν καλά πράγματα. Μειώνεται το ποσοστό που δίνεται στην ΚΑΠ, η πίττα θα είναι μικρότερη λόγω νέων χωρών. Στα μείον η έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου».
«Ξεπερνάμε το ιστορικό μοντέλο και πάμε αναγκαστικά στο περιφερειακό μοντέλο και είναι στο χέρι της κυβέρνησης πως θα το χειριστεί» κατέληξε ο κ. Χουντής.
ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Ειδικό ηλεκτρονικό δημοπρατήριο τιμών στο ελαιόλαδο πρόκειται να συστήσει σύντομα και να λειτουργήσει μέσα στην ηλεκτρονική του σελίδα ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος ωστόσο κατήγγειλε και βιομηχανία πλαστών τιμολογίων στην πώληση ελαιολάδου.
«Οι τόνοι των πλαστών τιμολογίων για να πάρουμε περισσότερο ΦΠΑ, δεν μας τιμά. Ασχολούμαστε περισσότερο με τα ποινικά δικαστήρια παρά με το χωράφι», κατήγγειλε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, για να αναφέρει ωστόσο ότι η τιμή του ελαιολάδου διαμορφώνεται συμπτωματικά και όχι χάριν στην προσπάθεια κάποιου φορέα ή της πολιτείας. «Η τιμή του ελαιολάδου φέτος αυξήθηκε κι έφτασε τις τελευταίες ημέρες κοντά στα 3 ευρώ, επειδή η Ισπανία δεν παρήγαγε φέτος μεγάλες ποσότητες» είπε για να προσθέσει: «Αν δεν ξεκινούσαμε εκστρατεία ενημέρωσης θα είχαμε μείνει στο 1,50 ευρώ».
Στην ημερίδα μετείχαν ο Περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, δήμαρχοι της περιοχής, Βουλευτές του νομού, αγροτικοί σύλλογοι και φορείς και πλήθος αγροτών, οι οποίοι πολλές φορές με ένταση, κατήγγειλαν το αθηνοκεντρικό κράτος, ενώ λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, ανήρτησαν πανό και διάβασαν ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικό με την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του νοσοκομείου και τη μεταφορά των υπηρεσιών του σε άλλη πόλη.
Use Facebook to Comment on this Post