Μετά το «μαστίγιο» των επιστρατεύσεων στους εργαζομένους στις μεταφορές (Μετρό και ακτοπλοΐα), η κυβέρνηση επέλεξε το «καρότο» απέναντι στους αγρότες. Έτσι, κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη των….
πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε να γίνουν κινήσεις κατευνασμού των αγροτών, ώστε να αποκλιμακωθούν τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε πολλές περιοχές, και, στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκαν μέτρα που ικανοποιούν τα βασικότερα αιτήματα που προέβαλαν με τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης «άναψαν το πράσινο φως» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής κ. Μάξιμος, ανακοίνωσαν ένα αρκετά γενναιόδωρο «πακέτο» με μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται , μεταξύ άλλων, η καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τον Ιούλιο, η αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ της επιστροφής φόρου πετρελαίου που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, η επιστροφή 300 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ, καθώς και ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια με διευθέτηση του θέματος των υποθηκών αγροτικής γης στη νέα Αγροτική Τράπεζα.
(Αναλυτικά οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου και στη διεύθυνση εδώ.
Ο κ. Τσαυτάρης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι αγρότες θα πειστούν από τα μέτρα και θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Και έδωσε «ραντεβού» στους εκπροσώπους τους στην έκθεση Zootechnia που αρχίζει στη Θεσσαλονίκη. Σε ανάλογο πνεύμα, ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι «οι αγρότες κατανοούν τη δύσκολη περίσταση που περνάει η πατρίδα μας», καθώς «το 2013 είναι μια χρονιά δοκιμασίας και υπομονής για όλους τους Έλληνες» και εκτίμησε ότι «θα επιστρέψουν στις αγροτικές τους εργασίες».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. Όπως είπε το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε «δίνει προοπτική και στους υπάρχοντες σήμερα αγρότες, αλλά κυρίως στα νέα παιδιά που πρέπει να πεισθούν να πάνε από τις πόλεις στην ύπαιθρο».
Επισημαίνοντας την ανάγκη να οικοδομηθεί στην ελληνική γεωργία το νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής της χώρας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν «δίνουν μία υπεύθυνη ρεαλιστική απάντηση σε πολλά αιτήματα και ανοίγουν την προοπτική για να λύσουμε ακόμη περισσότερα».
«Αντιμετωπίσαμε και συζητήσαμε τα αιτήματα και τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν για τους αγρότες», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης. «Και αναδείξαμε εκείνη την πολιτική, η οποία πράγματι δίνει απάντηση σε πάρα πολλά που σήμερα απασχολούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικότερα τον αγροτικό κόσμο».