Γράφει ο Δημήτρης Μπακαούκας
Δεν είσαι άνδρας επειδή έχεις ανδρικά γεννητικά όργανα, έχεις βαθιά φωνή και τρίχες στο πρόσωπο. Ακόμα και όταν έχεις δουλειά, δικά σου λεφτά ή οικογένεια (αν και οι ευθύνες του τελευταίου έχουν
κάνει πολλά αγόρια άνδρες) τίποτα από τα παραπάνω δεν σου δίνει το δικαίωμα να πεις ότι είσαι άνδρας.
Το να είσαι άνδρας δεν έχει να κάνει με την ηλικία, το κύρος ή τους μυς.
Τα πάντα έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα!
Κατά τον Freud είμαστε προϊόντα των επιθυμιών μας και μάλιστα αυτές οι επιθυμίες είναι έμφυτες. Τα όνειρα μας, οι στόχοι και το ποιοι είμαστε είναι αποτέλεσμα της φύσης μας και εκτός ελέγχου μας!
Ο μεγάλος επίσης Victor Frankl έχει άλλη άποψη. Βάζει το φταίξιμο την δύναμη και το βάρος στον καθένα να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Να δημιουργήσει τις επιθυμίες του, να καθορίσει το ποιες είναι, και να επιλέξει το ποιος θέλει να γίνει.
Συμφωνώ μαζί του. Μπορούμε να διαλέξουμε τι αφήνουμε να μας επηρεάσει.
Το να είσαι άνδρας είναι κάτι που το επιλέγεις εσύ και το να παίρνεις τον έλεγχο της ζωής σου και να αποδέχεσαι τις ευθύνες της ανδρικής σου φύσης είναι η καρδιά του τι σημαίνει να είσαι άνδρας! Ένα αγόρι εκφράζει δικαιολογίες. Ένας άνδρας παίρνει το φταίξιμο.
Χαρακτήρας:
“Πασχίζω να κάνω τον εαυτό μου άνδρα! Όταν πετύχω σε αυτό μπορώ να καταφέρω τα πάντα”.
James A. Garfield
Από την Wikipedia και το Ελληνικό λεξικό της εγκυκλοπαίδειας “Υδρία-Cambridge-Ήλιος”:
Χαρακτήρας: Το σύνολο των βασικών ιδιοτήτων (πνευματικών και ιδιοσυγκρασιακών) ενός ανθρώπου που τον χαρακτηρίζουν και τον ξεχωρίζουν από τους άλλους. Ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς κάποιου. Η ιδιοσυγκρασία.
Ο χαρακτήρας ενός άνδρα είναι το ποιος είναι καθημερινά. Το πώς αντιδρά στις χειρότερες αλλά και καλύτερες στιγμές και ανάμεσα σε αυτές. Είναι το ποιος είσαι όταν δεν είναι κανείς εκεί. Κανείς να ξεγελάσεις. Κανείς να εντυπωσιάσεις.
Αναπτύσσοντας χαρακτήρα:
Στο βιβλίο του «αναζητώντας νόημα ζωής» o Frankl περιγράφει πως βρήκε νόημα στην ύπαρξη όταν από καθηγητής ψυχολογίας και οικογενειάρχης βρέθηκε να υποφέρει ως έγκλειστος σε γερμανικό στρατόπεδο εργασίας.
Σίγουρα δεν θα τόσο δυσάρεστη εμπειρία στην ζωή μας αλλά πάντα θα υπάρχουν κακές στιγμές: η απώλεια αγαπημένων, οι αποτυχίες και οι προσωπικές απογοητεύσεις είναι που μέσα στις οποίες ένας άνδρας βελτιώνει τον χαρακτήρα του.
Με τις επιλογές αντίδρασης σου στις καταστάσεις εκτός ελέγχου κάνεις κάτι πιο σημαντικό από ότι ίσως νομίζεις. Δεν καθορίζεις μόνο το αποτέλεσμα τους αλλά επιλέγεις και το τι άνδρας θα γίνεις.
πχ διαμορφώνεις τον χαρακτήρα σου με :
–το να κάνεις αυτό που είπες ότι θα κάνεις.
–το να θέτεις δεσμεύσεις στον εαυτό σου και να μένεις πιστός σε αυτές.
–το να δρας με συνέπεια στις αρχές σου (είναι καλό να σκέφτεσαι κάτι καλό αλλά ανώφελο αν δεν το κάνεις)
– το να βάζεις τον εαυτό σου σε δυσκολίες και να μαθαίνεις από αυτές.
– το να έχεις καλή συμπεριφορά ακόμα και απέναντι σε αυτούς που δεν έχουν να σου προσφέρουν κάτι.
Αυτό που θέλω να καταλάβεις με όλα τα παραπάνω είναι ότι άνδρας δεν γίνεσαι δικαιωματικά. Δεν γεννήθηκα ξέροντας πώς να είσαι άνδρας ή από τι αποτελείται η ανδροπρέπεια. Ούτε εσύ! Το να είσαι άνδρας ήταν και θα είναι μια σειρά «μαθημάτων» που θα παίρνεις σε όλη σου την ζωή. Μαθημάτων αποτυχίας και πόνου αλλά επίσης θριάμβων και επιτυχιών, που θα σε διδάξουν πώς να στέκεσαι και να φέρεσαι ως προσωπικότητα αλλά και ως ύπαρξη στην πορεία που εσύ διαλέγεις να έχεις.
“Γιατί δεν μπορείς να διδάξεις έναν Άνδρα. Μπορείς μόνο να τον βοηθήσεις
να θυμηθεί ποιος αξίζει να είναι!”.
Μετά τιμής
Δημήτρης Μπακαούκας.