Μια νέα “πλατφόρμα” συνεργασίας μεταξύ κρατών, εμπλεκομένων φορέων και τρίτων χωρών κατά της εμπορίας…
Αυτή η πανευρωπαϊκή πλατφόρμα, που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα φέρει σε επαφή περίπου 100 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα του παιδιού και της γυναίκας, την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των μεταναστών. Οι οργανώσεις θα μπορούν μ’ αυτόν τον τρόπο να ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες για καλύτερη παροχή βοήθειας στα θύματα μορφών δουλείας, να επεκτείνουν τα δίκτυα συνεργασίας τους και να προλαμβάνουν τέτοιου είδους εγκλήματα.
Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Κομισιόν η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρεμ δήλωσε:
“Η κοινωνία των πολιτών παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων. Τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι εθελοντές του τομέα που επικοινωνούν απευθείας με τα θύματα μπορούν να αποκομίσουν πολλά από τη μεταξύ τους συνεργασία και να βοηθήσουν την Ένωση να χαράξει συγκεκριμένες πολιτικές κατά αυτής της απεχθούς εγκληματικής δραστηριότητας. Μέσα από αυτή την πλατφόρμα συνεργασίας, θα λαμβάνουν την αναγκαία στήριξη, τόσο από την ΕΕ όσο και από τις άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις, ώστε να διαδώσουν τις γνώσεις τους σε όλη την Ευρώπη. Στόχος μας είναι οι γνώσεις αυτές να αξιοποιηθούν για τη χάραξη νέων ευρωπαϊκών πολιτικών”.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει τη νέα πλατφόρμα συνεργασίας, διοργανώνοντας τακτικά συναντήσεις μεταξύ των οργανώσεων που συμμετέχουν, έτσι ώστε να συγκεντρώνονται καίρια και επικαιροποιημένα στοιχεία και απόψεις για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πράξη οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ήδη σχεδιάζεται η δεύτερη συνεδρίαση της πλατφόρμας για το φθινόπωρο.
Η επίτροπος Μάλμστρεμ πρόκειται να εγκαινιάσει τη νέα πλατφόρμα συνεργασίας την Παρασκευή. Στην εκδήλωση, της οποίας θα προεδρεύει η Μύρια Βασιλειάδου, συντονίστρια της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων, θα συμμετάσχει πάνελ ομιλητών από διάφορα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση, οι συμμετέχοντες θα επικεντρωθούν στις προτεραιότητες και μελλοντικές δραστηριότητες της πλατφόρμας, π.χ. σε δράσεις ευαισθητοποίησης και τρόπους συμμετοχής των οργανώσεων που έχουν την έδρα τους εκτός ΕΕ. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν και θα συζητήσουν ορθές πρακτικές για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν η «στρατολόγηση» πιθανών θυμάτων και η ζήτηση στο διαδίκτυο.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει θεσπιστεί η ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία εστιάζει στην πρόληψη της εγκληματικής δράσης, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των εμπόρων. Προβλέπει μέτρα σε τομείς, όπως οι διατάξεις του ποινικού δικαίου, η δίωξη των δραστών, η στήριξη των θυμάτων, τα δικαιώματα των θυμάτων κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, η πρόληψη του εγκλήματος, η παρακολούθηση της εφαρμογής της οδηγίας και η ανάπτυξη συνεργασιών, ιδίως με την κοινωνία των πολιτών.
Η ευρωπαϊκή αυτή οδηγία στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση του φύλου, και εστιάζει στα θύματα και τα δικαιώματα του παιδιού. Μέχρι σήμερα, μόνον 9 χώρες έχουν ενσωματώσει πλήρως την ευρωπαϊκή οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία), ενώ 4 χώρες την έχουν ενσωματώσει μόνον εν μέρει (Βέλγιο, Βουλγαρία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Πηγή: ΑΜΠΕ