Την αντίθεσή τους στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την κατασκευή 33 αιολικών σταθμών (πάρκων) ισχύος 1.077 M.W. στην Κρήτη εκφράζουν κάτοικοι, Δήμοι αλλά και τοπικοί φορείς του νησιού με προσφυγές τους οι οποίες συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με στόχο την ακύρωση της…
απόφασης αυτής οι δικηγόροι τους, τόνισαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης πως είναι πολλαπλώς παράνομη και αντίθετη στο ειδικό πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η προσφυγή που υπογράφεται από 3.265 κατοίκους της Κρήτης, Δήμους, Σωματεία, Συνεταιρισμούς κλπ του νησιού στρέφεται κατά των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου αιολικών σταθμών σε τέσσερις νομούς της Κρήτης και την διασύνδεσής τους με το εθνικό σύστημα ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου (επενδυτικός νόμος 3894/2010 – fast track). Υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη της ποιότητας ζωής τους, ενώ τονίζουν πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αν και τα αιολικά αυτά πάρκα θα έχουν κοινή διασύνδεση με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρύχιου καλωδίου, οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται πως το 55% των αιολικών πάρκων (198 ανεμογεννήτριες) θα εγκατασταθούν μέσα σε περιοχές του προστατευόμενου Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, όπως και σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
Αναφέρουν ακόμη πώς ο Ψηλορείτης από το 2001 έχει ενταχθεί στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και στο Δίκτυο των Παγκοσμίων Γεωπάρκων της UNESCO, και παρά αυτό το γεγονός προγραμματίζεται να εγκατασταθεί σε αυτόν το 20% της δυναμικότητας των αιολικών πάρκων, δηλαδή 70 ανεμογεννήτριες. Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.
Πηγή: zougla.gr
Use Facebook to Comment on this Post