Σημαντικό προβάδισμα, σύμφωνα με την ως τώρα καταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές στην Κένυα, έχει ο…
Με καταμετρημένο πάνω από το 40% των ψήφων, ο Κενιάτα συγκεντρώνει το 53% και ο Οντίνγκα 42%. Άλλοι έξι υποψήφιοι ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση.
Υψηλός είναι ο αριθμός των άκυρων, πιθανόν λόγω της σύγχυσης των ψηφοφόρων που έπρεπε να συμπληρώσουν έξι διαφορετικά ψηφοδέλτια.
Ο νικητής για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο χρειάζεται το 50% των ψήφων και τουλάχιστον το 25% των ψήφων στις μισές από τις 47 κομητείες της χώρας. Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος θα γίνει πιθανόν στις 11 Απριλίου.
Αναλυτές επισήμαναν ότι τα εκλογικά τμήματα από όπου προέρχονται τα αποτελέσματα είναι προπύργια του 51χρονου Κενιάτα, ενώ αντιθέτως στις περιοχές όπου πλειοψηφούν οι υποστηρικτές του 68χρονου Οντίνγκα οι ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.
Και τα δύο βασικά στρατόπεδα έχουν διαμαρτυρηθεί για τον αργό ρυθμό της καταμέτρησης καθώς τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένονταν εντός 48 ωρών μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας και τα τελικά αποτελέσματα ως την 11η Μαρτίου
Πάντως ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και υπομονή ως την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.
Παρελθόν εκλογικής βίας
Οι βουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές της Δευτέρας ήταν η πρώτη αναμέτρηση μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου του 2007, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 άτομα και χιλιάδες άλλα εκτοπίστηκαν.
Σε πολλές περιοχές της Κένυας ξέσπασαν επεισόδια, όταν ο Ράιλα Οντίνγκα —που διεκδικεί για τρίτη φορά την προεδρία— υποστήριξε ότι η νίκη του προέδρου Μουάι Κιμπάκι, ο οποίος αποχωρεί από την εξουσία έπειτα από δύο θητείες, οφειλόταν σε νοθεία.
Ο Κενιάτα (ο οποίος είναι γιος του πρώτου προέδρου της χώρας, Γιόμο Κενιάτα) και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Ουίλιαμ Ρούτο είναι ανάμεσα στους τέσσερις σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το ρόλο τους στην υποκίνηση της εθνοτικής βίας μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2007. Δυτικές κυβερνήσεις είχαν καλέσει τους Κενυάτες ψηφοφόρους να μην αναδείξουν στην εξουσία διωκόμενους από το ΔΠΔ.
Αν και αυτή η εκλογική διαδικασία δεν σημαδεύτηκε από σοβαρά, αιματηρά επεισόδια, περίπου 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας στην Μομπάσα, σε επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες οι Αρχές επέρριψαν σε αυτονομιστές.
Αναφέρθηκαν πάντως πολυάριθμα τεχνικά προβλήματα στην εκλογική διαδικασία που επιβράδυναν την καταμέτρηση. Ορισμένα οφείλονταν στα νέα συστήματα πληροφορικής που χρησιμοποίησε η εκλογική επιτροπή.
Περίπου 14,3 εκατ. άνθρωποι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία. Η συμμετοχή εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 70% του 2007.
Use Facebook to Comment on this Post