Πιθανώς να έχετε ακουστά για τον εθισμό στο σεξ αλλά ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι αυτός ο…
«Πρόκειται για μια κοινή παρεξήγηση» λέει ο Rory Reid ερευνητής ψυχολόγος στο UCLA Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior «το σεξ είναι ότι είναι το φαγητό στη διατροφική διαταραχή ή το χρήμα για το παθολογικό τζόγο»
Οι σεξομανείς με άλλα λόγια δεν είναι απλώς άνθρωποι που απλά τυχαίνει να θέλουν συνέχεια σεξ. Αντίθετα έχουν υποβόσκοντα προβλήματα όπως το στρες, άγχος, κατάθλιψη και τα οποία τους οδηγούν σε μια τέτοια συμπεριφορά.
Τι είναι ο σεξουαλικός εθισμός
Αν και ο σεξουαλικός εθισμός δεν θα συμπεριληφθεί στην επόμενη έκδοση του DMS-5 αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αληθινός.
«Οι άνθρωποι έρχονται να ζητήσουν βοήθεια για το πρόβλημα τους, δεν χρειάζεται να είναι μια επισήμως διαγνωσμένη ασθένεια προκειμένου να βοηθηθούν. Εφόσον υποφέρουν εμείς θα τους βοηθήσουμε» παραδέχεται ο Reid.
O Reid όπως και πολλοί επιστήμονες προτιμούν τον όρο «Υπερσεξουαλική διαταραχή» παρά «Σεξομανία»
Ασχέτως ονόματος πάντως, η διαταραχή αφορά άτομα τα οποία βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο και κατ’επέκταση και τις οικογένειές τους.
Κάποια παραδείγματα για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει με αυτά τα άτομα είναι : η κατανάλωση του μισού τους εισοδήματος σε εκδιδόμενες γυναίκες και εργαζόμενοι οι οποίοι επανειλημμένα έχουν δεχθεί παρατηρήσεις ώστε να μη σερφάρουν σε ροζ ιστοσελίδες εν ώρα δουλειάς.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα κρύβει και ένα μεγαλύτερο κίνδυνο όσο αφορά την υγεία του ανθρώπου καθώς πολλοί επιδίδονται σε σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις θέτοντας έτσι την υγεία τους σε άμεσο κίνδυνο από κονδυλώματα μέχρι ακόμα και AIDS.
Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να σταματήσουν αυτές τις συνήθειες και πολλές φορές προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια πρέπει να συμβεί κάτι δραστικό όπως πχ να τους συλλάβει η αστυνομία για προσβολή της δημοσίας αιδούς ή ακόμα και να απολυθούν από τη δουλειά τους για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Ένα τέτοιο συμβάν συνήθως είναι αυτό που τους «ταρακουνάει» ώστε να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο ειδικό. Για κάποια άτομα αυτό το συμβάν είναι που τους φέρνει και ένα είδος ψυχικής γαλήνης έπειτα από το στρες που τους προκάλεσε ο συνεχές φόβος του να αποκαλυφθούν «Είναι σαν να λένε «χαίρομαι που με έπιασαν στα πράσα» λέει ο Reid.
Είναι όντως εθισμός;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες που να δείχνουν πόσα άτομα πάσχουν από αυτή τη διαταραχή. Κάποιες έρευνες βρίσκουν ότι συναντάτε πιο συχνά στους άντρες και συγκεκριμένα στους ομοφυλόφιλους άντρες, παρά στις γυναίκες.
Τα αίτια αυτής της κατάστασης παραμένουν άγνωστα γι αυτό το λόγο ή κατά πόσο μοιάζει και με άλλου είδους εθισμών. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι επιστήμονες προτιμούν να αναφέρονται σε αυτό σαν υπερσεξουαλική διαταραχή.
«Δεν γνωρίζουμε αν ο εγκέφαλος συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο όπως γίνεται σε άλλες εξαρτήσεις όπως ο παθολογικός τζόγος» αναφέρει ο Reid.
O Reid πιστεύει ότι τα συμπτώματα της υπερσεξουαλικής διαταραχής μοιάζουν με αυτά του ψυχαναγκασμού. Θα μπορούσε επίσης να συνδέετε με τα επίπεδα ντοπαμίνης και σερετονίνης στον εγκέφαλο.
Θεραπεία
Δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα ώστε να γνωρίζουμε ποια θεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα. Ο Reid ενθαρρύνει τους ασθενείς τους να παλέψουν με αυτήν τους την επιθυμία που τους οδηγεί σε αυτή την επικίνδυνη συμπεριφορά.
«Αν ο ασθενής δεν μπορεί να ελέγξει αυτήν του την επιθυμία, προσπαθώ να αντιμετωπίσω αυτήν την κατάσταση με το να ρωτήσω «τι θα συμβεί αν δεν ικανοποιήσεις αυτήν την επιθυμία; Θα καταστραφείς;» προσπαθώ να τους κάνω να δουν το πρόβλημα τους από μια ρεαλιστική γωνία.
Η ομαδική θεραπεία μπορεί επίσης να αποδεχτεί χρήσιμη. «Είναι σημαντικό να έρχεσαι σε επαφή και να βλέπεις άτομα που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εσένα» λέει ο O’Neil. «Μπορούμε να δούμε θεαματική αλλαγή της συμπεριφοράς των ασθενών»
Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως τους χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή ώστε να ελεγχθεί καλύτερα ο ψυχαναγκασμός ή η ανεξέλεγκτη επιθυμία για σεξ.
Use Facebook to Comment on this Post