Σε πυρετό διαπραγματεύσεων βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για το…
ακανθώδες ζήτημα της άρσης απαγόρευσης στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει δίχτυ προστασίας στην κύρια κατοικία για όσους αντικειμενικά αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης, στο στόχαστρο θα τεθούν 15.000 «μπαταχτσήδες» οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Η κυβέρνηση, έχει εντοπίσει περίπου 50.000 δανειολήπτες για τα ακίνητα των οποίων έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες, ωστόσο η ακίνητη τους περιουσία προστατεύεται τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω των διατάξεων που απαγορεύουν τη διενέργεια πλειστηριασμών.
Τα επικρατέστερα σενάρια για τη μερική άρση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 είναι τα εξής:
Φρένο στην προστασία δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας
Το πρώτο σκέλος αφορά στην κατάργηση της διάταξης με την οποία προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2013 κάθε ακίνητο για οφειλές έως 200.000 ευρώ.
Με λίγα λόγια παύει να ισχύει το πλαίσιο προστασίας δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων. Πίσω από αυτή την διάταξη κρύβονται όσοι χρωστούν στις τράπεζες ποσά μέχρι το προαναφερόμενο όριο, αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο ούτε η κύρια κατοικία τους, ούτε ενδεχομένως το εξοχικό ή και το κατάστημα τους.
Αυτοί εκτιμώνται σε 15.000 δανειολήπτες οι οποίοι αν και έχουν την δυνατότητα της αποπληρωμής των δανείων τους δεν το πράττουν καθώς προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.
Μείωση των ορίων στις αντικειμενικές αξίες
Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τα οποία απαγορεύονταν οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές.
Σήμερα δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας 200.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50%. Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Το σενάριο θέλει να μειώνονται τα όρια αυτά ίσως και κλιμακωτά ανά χρόνο.
Εισοδηματικά κριτήρια
Το επιτελείο της κυβέρνησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων για την προστασία της κύριας κατοικίας. Σύμφωνα με διαρροές φέρεται έχει πέσει στο τραπέζι τα εισοδήματα να μην ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ και τα 14.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες. Σαφώς, στο δίχτυ προστασίας μπαίνουν οι άνεργοι και εκείνοι που αντικειμενικά δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Το τέταρτο σενάριο αφορά στον συνδυασμό των προαναφερθέντων κριτηρίων. Δηλαδή να μειωθούν τα όρια των αντικειμενικών αξιών και να μπουν εισοδηματικά κριτήρια.
Ο συνεργάσιμος δανειολήπτης και οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης
Το πέμπτο σενάριο αφορά στην δημιουργία των θεσμών του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης». Πρόκειται για δύο διαδικασίες τις οποίες θα ακολουθούν με συναίνεση τράπεζες και δανειολήπτες για την ρύθμιση των δανείων.
“Μάχη” Χατζηδάκη με Τρόικα
Το “αγκάθι” της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης με την τροίκα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και είπαν πως θα προχωρήσουν σε επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος των πλειστηριασμών, σε πολιτικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται πως στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος προστασίας της πρώτης κατοικίας, από τους πλειστηριασμούς.
Ο κ. Χατζηδάκης έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι δεν θα αλλάξει ο «νόμος Κατσέλη» ούτε ο μεταγενέστερος «νόμος 4161» για τους ενήμερους δανειολήπτες μέσω των οποίων προστατεύονται οι δανειολήπτες που έχουν χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούν και σε αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, και παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το κράτος να παρέχει προστασία σε κακοπληρωτές που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.
Οπότε η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, όπως εκτιμά το υπουργείο, θα πρέπει να αφορά εκείνους που έχουν και δεν πληρώνουν.
Στο μεταξύ, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει λάβει η τρόικα και το σχέδιο του υπουργείου για τους δανειολήπτες, μέσω του οποίου επιδιώκεται να μην υπάρξει ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων.
Πρόκειται για ένα κείμενο αρχών με το οποίο καθορίζονται δύο βασικοί όροι στην καταναλωτική πίστη, οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», αλλά και ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης».
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το πλέγμα αυτών των δράσεων, οι οποίες δεν θα είναι υποχρεωτικές για κανένα από τα μέρη (τράπεζες, δανειολήπτες), θα αποτελέσουν ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας για μια νέα συμφωνία αναχρηματοδότησης. Εκτός από τους πλειστηριασμούς και την καταναλωτική πίστη, οι επαγγελματικές μισθώσεις είναι ένα ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης.
ΕΚΠΟΙΖΩ: «Όχι» στην άρση αναστολής των πλειστηριασμών
Tην κάθετη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος αναστολής πλειστηριασμών εκφράζει η ΕΚΠΟΙΖΩ.
Όπως υποστηρίζει, «δεν έχουν εκλείψει οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που υπαγόρευσαν την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά αντίθετα έχουν επιδεινωθεί». Στο πλαίσιο του αγώνα της κατά της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών, η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει ξεκινήσει καμπάνια με συλλογή υπογραφών και καλεί τους πολίτες να υπογράψουν το σχετικό ψήφισμα στο www.ekpizo.gr
sofokleousin.gr
Use Facebook to Comment on this Post