Το κράτος έχασε 145 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ
Στο ποσό των 91.080.415,55 ευρώ ανέρχεται ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε λόγω της έκδοσης πλαστών/…
εικονικών φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 έως 31.10.2012, σε επιχειρήσεις που εξέδωσαν ή έλαβαν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία.
Από τους ελέγχους προέκυψε, επίσης, ότι το ποσό ΦΠΑ που εξέπεσε και άρα δεν εισπράχθηκε, λόγω της λήψης πλαστών/εικονικών φορολογικών στοιχείων, ανέρχεται σε 54.111.644,18 ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες από ΦΠΑ σε 145,19 εκατ. ευρώ.
Τα ανωτέρω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών τιμολογίων ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάρις Μουτσινάς και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη.
Όπως ενημερώνει ο κ. Μαυραγάνης, στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκονται ήδη οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων των φορολογικών στοιχείων και των αποδείξεων που εκδίδονται με τη χρήση ταμειακών μηχανών, σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ο υφυπουργός ενημερώνει, επίσης, ότι έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα σχέδια των εγκυκλίων για τις νέες τεχνικές προδιαγραφές των φορολογικών ταμειακών μηχανών και της αναβάθμισης λογισμικού ΕΑΦΔΣΣ (Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων), ώστε να παράγουν αξιοποιήσιμες πληροφορίες για φορολογικό έλεγχο.
Εντός 6 μηνών από την υπογραφή τους, αναφέρει ο υφυπουργός, αναμένεται να έχει ξεκινήσει η εισροή αναλυτικών και έγκυρων στοιχείων για τις συναλλαγές από τους εν λόγω φορολογικούς μηχανισμούς στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. «Η αξιοποίησή τους θεωρείται ότι θα συμβάλλει τόσο σε άμεσο εντοπισμό παραβάσεων, όσο και στην καλύτερη στοχοποίηση και βελτιστοποίηση των τακτικών ελέγχων» τονίζει ο κ. Μαυραγάνης.
Οι δύο βουλευτές που είχαν καταθέσει την ερώτηση, είχαν επισημάνει ότι η χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων συνιστά μια διαδεδομένη πρακτική σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, καλώντας το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει άμεσα την ηλεκτρονική σήμανση στα φορολογικά παραστατικά.
Use Facebook to Comment on this Post