Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η κτηματαγορά, με τις σπασμωδικές κινήσεις του οικονομικού επιτελείου να «νεκρώνουν» ακόμη και τις…
λιγοστές αγοραπωλησίες από τις οποίες έχει ανάγκη η αγορά για να παραμείνει -έστω και οριακά- βιώσιμη. Ως εκ τούτου, η επιβολή του φόρου υπεραξίας έχει «παγώσει» κάθε συναλλαγή, αφού συμβολαιογράφοι και μεσίτες δεν γνωρίζουν πώς να υπολογίζουν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη την απαραίτητη διευκρινιστική εγκύκλιο.
Για αυτόν τον λόγο, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε να απέχει από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας που υπάγονται στον φόρο υπεραξίας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του.
Οι συμβολαιογράφοι, παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν τον φόρο υπεραξίας, κυρίως στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου με επαχθή αιτία (γονικές παροχές, δωρεές κ.λπ.).
«Δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε τον φόρο υπεραξίας και ως αποτέλεσμα δεν μπορούμε να πούμε στους ελάχιστους ενδιαφερόμενους αγοραστές πόσο κοστίζουν τα ακίνητα που πωλούμε» αναφέρει στο zougla.gr κτηματομεσίτης.
Ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου και επιβαρύνει τον πωλητή, ανεξαρτήτως του χρόνου και του τρόπου απόκτησης του σπιτιού.
Εάν ο ιδιοκτήτης έχει διακρατήσει το ακίνητο για περισσότερο από πέντε έτη και η υπεραξία είναι έως 25.000 ευρώ, τότε δεν επιβάλλεται φόρος. Επίσης, ως τιμή κτήσης ενός ακινήτου θεωρείται είτε αυτή που αναγράφεται στο συμβόλαιο είτε το πραγματικό τίμημα που κατέβαλε ο φορολογούμενος. Εάν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να υπολογιστεί, τότε αυτή θεωρείται ότι είναι μηδενική.
Ωστόσο, επειδή δεν έχει εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος, όσοι εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με αναπάντητα ερωτήματα, όπως πώς θα προσδιορίζεται η αξία κτήσης:
– εάν το ακίνητο έχει «αλλάξει χέρια» μέσω ανταλλαγής
– εάν το ακίνητο έχει πωληθεί με τη μέθοδο της αντιπαροχής
– εάν έχει μεταβιβαστεί η επικαρπία ή η ψιλή κυριότητα
Ένα στους τρεις φοβάται ότι θα χάσει το ακίνητό του
Την ώρα που το φοροτσουνάμι έχει διαλύσει το real estate, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες φοβούνται ότι θα χάσουν το ακίνητό τους, μην μπορώντας να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΒΕΕ, ένα στα τρία νοικοκυριά βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το Δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες, δάνεια κ.λπ. λόγω αδυναμίας. Το 34,8% των νοικοκυριών καθυστερεί την αποπληρωμή των οφειλών του, ενώ το 41,7% δεν διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεών του.
Επίσης, ένα στα τρία νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων). Η ανασφάλεια αυτή δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αποεπένδυσης και κατάρρευσης των αξιών των ακινήτων.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 86,7% του πληθυσμού κατέχει κάποιο ακίνητο, ενώ το 28,1% των νοικοκυριών (1 εκατομμύριο) που διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο.
Use Facebook to Comment on this Post