Σε συγκινησιακό κλίμα παρουσιάστηκε το Ντοκιμαντέρ για τα θρυλικά Μάταλα εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα. Ήταν μια υπέροχη βραδιά όπου…
το παρατεταμένο χειροκρότημα σηματοδοτούσε τη σημασία της συγκεκριμένης προβολής και φυσικά το ότι ταξίδεψε τους θεατές στο χωροχρόνο μέσα από μία σειρά αυθεντικών flashback του χθες και του σήμερα. Αρκετοί από τους ήρωες ήταν παρόντες όμως κάποιοι από αυτούς δε βρίσκονται πλέον κοντά μας. Το ντοκιμαντέρ προλόγισαν η Μαρία Κουφοπούλου και ο Γιώργος Βαρελάς, σεναριογράφος και σκηνοθέτης αντίστοιχα τους οποίους και φιλοξένησε η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη αγκαλιάζοντας όλη αυτή την προσπάθεια και δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό να μοιραστεί το «Hippie-Hippie Matala! Matala!».
Σε μια υπαίθρια προβολή ο κόσμος γέμισε την όμορφη πλατεία των Ματάλων, Έλληνες και τουρίστες, παλιοί και νέοι γνώριμοι εκτός από το να διασκεδάσουν είχαν την δυνατότητα, να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να διδαχθούν από το παρελθόν. Μετά την προβολή για κάποιους τα Μάταλα δεν θα φαίνονται ποτέ ξανά ίδια…
Η ταινία αναφέρεται στον μύθο των Ματάλων και την παραλία, γνωστή ως «άντρο» των «παιδιών των λουλουδιών» στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70. Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αλλά και σε μία πληθώρα διακεκριμένων Φεστιβάλ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Το «Hippie-Hippie Matala! Matala!» ήταν μια παραγωγή του τμήματος Νεανικών και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της ΕΡΤ και ήταν προγραμματισμένη να προβληθεί μία μέρα πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ιστορικά αποτελεί την τελευταία εσωτερική παραγωγή της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Δεκάδες χίπις, κάτοικοι της Κρήτης, 70 και πλέον χρόνων σήμερα, καταθέτουν στο ντοκιμαντέρ τις μνήμες από μια εποχή που έζησαν ανέμελα. Στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70, οι σπηλιές φιλοξένησαν τα παιδιά απ’ όλο τον κόσμο που δεν ήθελαν εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ, που δεν ήθελαν εμπλοκή στη χούντα της Ελλάδας, που προτιμούσαν τα χρώματα και τα λουλούδια.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο Δημήτρης Πουλικάκος (έζησε στα Μάταλα από τον Απρίλιο του 1967 που ξέσπασε το πραξικόπημα στην Ελλάδα ως το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς), οι Γερμανοί Αρν και Έλμαρ, οι Αγγλίδες αδελφές Σίρλεϊ και Παμ, η Αμερικανίδα Μπέτσι και η Βρετανίδα Λιζ, η γιαγιά Αλεξάνδρα, η ιδιοκτήτρια του περιπτέρου των Ματάλων Κατερίνα, ο ιδιοκτήτης του θρυλικού «Mermaid cafe» Στέλιος, που τώρα ζει στην Καλιφόρνια, ο Βαγγέλης από το «ΔΕΛΦΙΝΙ» και ο Γιώργης, ο φτωχός Ματαλιώτης ψαράς και φίλος της Τζόνι Μίτσελ. Η Δήμαρχος τίμησε το δημοσιογράφο Arn Strohmeyer για την αμέριστη προσφορά του στην προβολή του τόπου μας στο εξωτερικό. Ενώ η Μουσική του DOC μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές, ένα υπέροχο βίντεοκλιπ, ένα παζλ χρωμάτων και αναμνήσεων.
Ο Δήμος Φαιστού σε συνεργασία με τη Μάταλα Αναπτυξιακή και τον Πολιτιστικό σύλλογο Πιτσιδίων Ματάλων κάλεσαν το κοινό και τους φίλους των Ματάλων σε νέο ραντεβού για το 2014 στις 20-21-22 Ιουνίου, με την προβολή εκτός του Ντοκιμαντέρ και των promo clip του Matala Beach Festival 2014.
prismanews.gr