Πληθαίνουν στην Ευρώπη οι φωνές που ζητούν χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας στις χώρες της κρίσης προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία τους και να
περιοριστεί η ανεργία.
Εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες της κρίσης που πλήττονται από την λιτότητα ζητούν αλλαγή πολιτικής. Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις περικοπές και τη συρρίκνωση της ανάπτυξης.
Όμως, τώρα έρχονται και τα οικονομικά στοιχεία να καταδείξουν ότι επιβάλλεται αλλαγή στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ανεργία καλπάζει στην ευρωζώνη. Η ανάπτυξη έχει για πέμπτη συνεχή φορά αρνητικό πρόσημο και οι προγνώσεις του ΔΝΤ δεν είναι καθόλου αισιόδοξες για το 2013.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πριν από μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες. Ο προέδρος της Κομισιόν, χωρίς να αμφισβητήσει την ανάγκη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπογράμμισε ότι η πολιτική λιτότητας έχει αγγίξει τα όριά της και τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Είναι σημαντικό να κινηθούν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις
Οι δηλώσεις Μπαρόζο βρήκαν υποστήριξη τόσο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όσο και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Αλλά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της παγκόσμιας οικονομίας «συγκλίνουν όλο και περισσότερο στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την ηπιότερη μείωση των ελλειμμάτων». «Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πιο άμεσα μέτρα για την απευθείας στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να κινηθούν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις εκείνες με το μεγαλύτερο άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη», σχολίασε ο Χέρμαν φαν Ρομπάι.
Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο επί των Οικονομικών υπουργός της Σόιμπλε επέκριναν τις δηλώσεις Μπαρόζο και παρέπεμψαν στις ολέθριες συνέπειες που θα είχε η χαλάρωση της λιτότητας και η εγκατάλειψη της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μεγάλο μέρος των οικονομολόγων συμμερίζεται τις απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης.
Δεν υπάρχει, όμως, καμία αμφιβολία ότι οι πιέσεις για αλλαγή πολιτικής στις χώρες της κρίσης θα ενταθούν. Η σχετική συζήτηση προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Βερολίνο. Το μόνο που δεν χρειάζεται η καγκελάριος Μέρκελ και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση στην φάση αυτή και ενώ μας χωρίζουν τεσσερισήμισι μήνες από τις εκλογές είναι να ενταθούν οι πιέσεις υπέρ μιας γενικευμένης χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας ή υπέρ της διάθεσης κρατικών κεφαλαίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Κι αυτό γιατί ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων γνωρίζει πολύ καλά πόσο αντιδημοφιλή είναι στη Γερμανία τα προγράμματα διάσωσης των χωρών της κρίσης.
Πολλοί διακρίνουν, ωστόσο, τον κίνδυνο απομόνωσης της Γερμανίας στην ευρωζώνη. Με την ανάγνωση αυτή διαφωνεί ο Χέριμπερτ Ντίτεραπό, από το «Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική»:
«Δεν πιστεύω ότι η Μέρκελ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση, καθώς υπάρχουν και άλλες χώρες, κυρίως οι βόρειες της ευρωζώνης, που υποστηρίζουν ότι είναι αναντικατάστατη η πολιτική της εξυγίανσης των δημοσιονομικών. Στην αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί στην ευρωζώνη αυτό που έπαθε η Ιαπωνία, που στο μεταξύ έχει εξελιχθεί σε δημοσιονομική βόμβα. Υπό την έννoια αυτή, η πορεία που ακολουθεί η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες είναι η ορθή».
Πηγή: Deutsche Welle
Use Facebook to Comment on this Post