τυπώθηκαν, δεν λένε να γυρίσουν προς τα πάνω. Η λύση ήταν ένας νομισματικός πόλεμος, αλλά κατάλαβαν πως δεν τους παίρνει αμφοτέρους. Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε τις προάλλες κατά την διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος ότι ξεκινούν συζητήσεις για έναν «ευρύ Διατλαντικό Συνεταιρισμό Εμπορίου και Επενδύσεων» με την Ευρωπαϊκή Ένωση»!
Λίγες μέρες μετά ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να δημιουργήσουν πάνω από 13 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Μια τέτοια συμφωνία θα επιτρέψει επίσης στα αμερικάνικα προϊόντα και υπηρεσίες να εισέλθουν χωρίς δασμούς στην ευρωπαϊκή αγορά, που ούτως ή άλλως είναι ο μεγαλύτερος πελάτης τους.
Η Γερμανία, δια στόματος του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, λέει «ναι σε όλα», αλλά η Γαλλία και οι χώρες του Νότου προτιμούν μια συμφωνία μόνο για ορισμένους τομείς, καθώς επιδιώκουν να προστατεύσουν την αγροτική τους βιομηχανία και να μπλοκάρουν τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.
Το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IFO υποστηρίζει ότι αν καταργηθούν εξ ολοκλήρου οι εμπορικοί φραγμοί μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού τα οφέλη από μια ευρω-αμερικανική ζώνη ελευθέρου εμπορίου θα προκληθεί αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0.1% και κατά 0.2% των ΗΠΑ. Δεν ξέρουμε πόσο θα αυξηθεί το γερμανικό ΑΕΠ, αλλά παρατηρητές εκτιμούν ότι θα είναι διπλάσιο όφελος από αυτό των ΗΠΑ.
Η πολιτική όμως σημασία μιας τέτοιας συμφωνίας θα έχει τεράστια επίπτωση στις αγορές, καθώς όχι μόνο «ενοποιεί» την ΕΕ των 17 της ευρωζώνης με τους 10 εκτός, μαζί με τις ΗΠΑ, αλλά δημιουργεί μία νέα δυναμική που μπορεί να υπερκαλύψει τα προβλήματα. Σε ένα τέτοιο σκηνικό, οι αγορές θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τη νέα φούσκα, η οποία αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο τμήμα από τα χρέη του παρελθόντος και να ισορροπήσει το σύστημα…
http://rizopoulospost.com/