Τσουχτερά πρόστιμα και για όσους δεν κατέχουν δίπλωμα οδήγησης
Σφίγγει ο κλοιός από σήμερα για τους
κατόχους και τους οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς τους παραβάτες περιμένουν αυστηρότερες κυρώσεις.
Με την ψήφιση σχετικού νόμου γίνεται πλέον δυνατή η αξιοποίηση της διασταύρωσης των στοιχείων που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών και του αρχείου ασφαλισμένων οχημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις», κάθε αυτοκίνητο που έχει άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας πρέπει να είναι ασφαλισμένο ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιείται ή παραμένει ακίνητο.
Οι ιδιοκτήτες επιβατηγών Ι.Χ. που θα εντοπιστούν από την διασταύρωση να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστο όχημα θα λαμβάνουν ειδοποιητήριο από την ΓΓΠΣ με το οποίο θα καλούνται εντός οκτώ ημερών να προχωρήσουν στην ασφάλισή του, καταβάλλοντας και παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.
Σφίγγει ο κλοιός και στον έλεγχο των διπλωμάτων οδήγησης
Εφόσον εντοπιστούν από έλεγχο των αστυνομικών αρχών να κυκλοφορούν ανασφάλιστοι θα αφαιρείται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας για δέκα ημέρες και θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, εάν το ανασφάλιστο όχημα είναι επιβατικό Ι.Χ., και πρόστιμο 250 ευρώ, εάν αφορά δίκυκλα.
Εάν τα ανασφάλιστα οχήματα εμπλακούν σε ατύχημα θα αφαιρείται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας για δυο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία έτη.
Τσουχτερά πρόστιμα στους οδηγούς που “συλλαμβάνονται” να μην έχουν την άδεια οδήγησης ή να διαθέτουν διπλώματα που έχουν λήξει, αλλά και αλλαγές στον τρόπο έκδοσης αδειών οδήγησης, που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής από τη χώρα μας της αντίστοιχης κοινοτικής οδηγίας, προβλέπονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται με την διάταξη που έφερε στη Βουλή, το Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι:
– Πρόστιμο 200 ευρώ για οδηγό μοτοσικλέτας, αυτοκινήτου όταν εντοπίζεται να οδηγεί χωρίς την κατάλληλη άδεια οδήγησης. Επίσης, επανέρχεται η παλαιά διάταξη του ΚΟΚ, με την οποία προβλέπεται ότι αυτός που συλλαμβάνεται να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν έως δώδεκα μήνες. Αφαιρείται ακόμη η κατεχόμενη άδεια για 30 ημέρες.
– Διπλασιάζεται, από 200 ευρώ σε 400 ευρώ, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε επαγγελματία οδηγό (φορτηγό ή λεωφορείο) εφόσον οδηγεί χωρίς να κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας και αφαιρείται η άδεια οδήγησής του, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.
– Πρόστιμο ύψους 20 ευρώ για κάθε ένα έγγραφο που ο οδηγός δεν έχει μαζί του, αντί του ισχύοντος προστίμου των 20 ευρώ για το σύνολό τους.
Οι υποχρεώσεις του οδηγού και οι απαιτήσεις από αυτόν
Ο οδηγός υποχρεούται να φέρει ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει: τη νόμιμη άδεια οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας, το αποδεικτικό ασφάλισης, την απόδειξη τελών κυκλοφορίας και κατά περίπτωση την ειδική άδεια οδήγησης οδηγού Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας, το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΑDR) και τα λοιπά έγγραφα που απαιτεί η Συμφωνία ADR του ν. 1741/1987, το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων, τη βελτίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου, τη βεβαίωση περιοριστή ταχύτητας και το σχετικό αυτοκόλλητο σήμα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, βεβαίωση ή πιστοποιητικό απαιτείται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος -Το κόστος εξέτασης των υποψηφίων οδηγών ορίζεται ότι θα ανέρχεται στα 90 ευρώ. Ωστόσο, όμως το συνολικό κόστος είναι αυξημένο λόγω της υποχρέωσης παρακολούθησης περισσότερων ωρών μαθημάτων (από 20 ώρες σε 25 ώρες) .
Παράλληλα, προβλέπεται χρέωση 30 ευρώ για την εκτύπωση οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης. Σε κάθε περίπτωση έκδοσης αντιγράφου οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής, καταβάλλεται , πέραν του αναγκαίου ποσού για την εκτύπωση της άδειας, και το ποσό των 30 ευρώ. θεσπίζεται παράβολο 10 ευρώ, το οποίο θα πληρώνουν οι υποψήφιοι κάθε φορά που θα επανεξετάζονται σε περίπτωση αποτυχίας.
Επίσης, μειώνονται τα ποσά για την αρχική χορήγηση (από 110 ευρώ σε 90 ευρώ), ανανέωση (από 90 ευρώ σε 70 ευρώ) και έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, καθώς και για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (από 70 ευρώ σε 40 ευρώ). Επίσης, με σκοπό τη μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, ορίζεται ότι η αμοιβή για την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση καταβάλλεται από τους πολίτες απευθείας στους γιατρούς και όχι μέσω των υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, όπως ισχύει σήμερα.
Επίσης, ορίζεται ότι τα νέα διπλώματα οδήγησης (μοτοσυκλέτες, κατηγορία οδήγησης β’) θα ανανεώνονται πλέον κάθε δεκαπέντε χρόνια (15 χρόνια) και οι κάτοχοί τους θα περνούν από ιατρικές εξετάσεις (παθολόγος- οφθαλμίατρος). Η διοικητική ισχύς των αδειών οδήγησης που ανανεώνονται πριν από τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, για όλες τις κατηγορίες αδειών οδήγησης, δεν επιτρέπεται να έχουν ημερομηνία λήξης μεγαλύτερης του 68ου έτους της ηλικίας του κατόχου της άδειας.
Νέες κατηγορίες αδειών οδήγησης
Παράλληλα εισάγονται οι νέες κατηγορίες αδειών οδήγησης, οι οποίες δεν υπήρχαν, κατηγορία των μοτοποδηλάτων (ΑΜ), των φορτηγών έως 7,5 τόνων Γ1 (C1) και των λεωφορείων έως 16 θέσεων Δ1 (D1). Τέλος, το δίπλωμα ΑΜ θα δίδεται και αυτό από τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών.
Να υπενθυμίζουμε τέλος, πως τα νέα διπλώματα οδήγησης έχουν σχήμα πλαστικής πιστωτικής κάρτας με τυποποιημένη ευρωπαϊκή μορφή και αυστηρότερη προστασία της ασφάλειας. Tα παλιά δεν σταματούν να ισχύουν αλλά θα πρέπει να αντικατασταθούν το αργότερο έως το 2033.
Use Facebook to Comment on this Post