H εφηβική και μετα – εφηβική ηλικία αποτελεί ένα σημαντικότατο στάδιο ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού μας.
Παράλληλα, αυτήν την περίοδο σταθεροποιούνται και…
διατροφικές συνήθειες, οι οποίες φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη μετέπειτα ζωή μας.
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Umea στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition, έφηβοι που δεν έτρωγαν καλό πρωινό είχαν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου 27 χρόνια αργότερα, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πιο καλό πρωινό.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα νόσημα που εμπεριέχει ένα συνδυασμό προβλημάτων, όπως κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα της προστατευτικής HDL χοληστερόλης (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου.
Οι ερευνητές λοιπόν ζήτησαν το 1981 από φοιτητές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σε σχέση με την ποιότητα και την ποσότητα του πρωινού τους. 27 χρόνια αργότερα, οι ερωτηθέντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, όπου διερευνήθηκε η παρουσία του μεταβολικού συνδρόμου και διάφορα δευτερεύοντα στοιχεία του. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι νέοι που αμέλησαν να φάνε πρωινό ή έτρωγαν ένα φτωχό πρωινό, είχαν 68 % υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου ως ενήλικες, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν καλύτερο πρωινό.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Use Facebook to Comment on this Post