xOrisOria News

Στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος, στη Μόσχα ο υπ. Οικονομικών

Επαφές της κυπριακής κυβέρνησης για το μνημόνιο
Το απόγευμα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για να παραστεί, για πρώτη φορά στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.

Στη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και με όσο το δυνατόν περισσότερους ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος των επαφών είναι να διαμορφωθεί θετικό κλίμα για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα του μνημονίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί «κούρεμα» καταθέσεων, ούτε μείωση μισθών και συντάξεων, «όποιοι όροι και εάν τεθούν από οιονδήποτε». Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία.

Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής πιθανό να μεταβεί στη Μόσχα για διαβουλεύσεις την Κυριακή ή τη Δευτέρα και θα έχει συνάντηση με το ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκεται το αίτημα της Κύπρου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και οι τρόποι συμμετοχής της Μόσχας στο πρόγραμμα για στήριξη της κυπριακής οικονομίας. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο ο κ. Σαρρής να μεταφέρει και μήνυμα του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στο ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να καθορισθεί και η ημερομηνία επίσκεψής του στη Μόσχα.

Αποτίμηση οργανισμών

Στο μεταξύ, σε τεχνοκρατικό επίπεδο προχωρεί η αποτίμηση επτά ημικρατικών οργανισμών από τον οίκο KPMG, που ορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών με όρο εντολής να ετοιμάσει προκαταρκτικές εκτιμήσεις μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Ο οίκος θα εξετάσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των επτά οργανισμών και, εκεί που υπάρχει, την κερδοφορία τους. Στόχος θα είναι να καταρτιστεί ένα μοντέλο αποτίμησης σε κάθε περίπτωση που να συνδυάζει, εκεί που χρειάζεται, την καθαρή αξία του ενεργητικού και την κερδοφορία, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πάντως, στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο φαίνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει σε ακραίες λύσεις για περιορισμό του χρέους στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, νομπελίστας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, δήλωσε ότι το κυπριακό πρόγραμμα αναμένεται να είναι πιο κάτω από τα 17,5 δισ. ευρώ και ενδεχομένως πιο κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Use Facebook to Comment on this Post