Νέα «καμπάνα» για τους ΧΥΤΑ

Την επιβολή δύο ξεχωριστών ημερήσιων προστίμων στην Ελλάδα ζητά η Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για…

τη συνεχιζόμενη πολυετή παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τους παράνομους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο, καθώς η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου όσον αφορά τους παράνομους ΧΥΤΑ (ΧΑΔΑ). Το 2005 το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, που ήταν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα.

Οκτώ χρόνια αργότερα, διαπιστώνοντας ότι δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος μετά την έκδοση της απόφασης, η Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο, κλιμακώνοντας τις πιέσεις.

Αναλυτικότερα, ζητά την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπή προστίμου υπολογιζόμενου βάσει ποσού 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου. Δηλαδή το πρόστιμο που «τρέχει» για την Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει τα 20,1 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι από την έκδοση της πρώτης απόφασης Δικαστηρίου το 2005, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών παράνομων ΧΥΤΑ και τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Μάλιστα, τονίζει ότι η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά.

Δικαιολογώντας την απόφασή της η Κομισιόν υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλοι οι παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής. Τον Απρίλιο του 2009 εστάλη στην Ελλάδα επίσημη προειδοποιητική επιστολή με βάση το άρθρο 260 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, η οποία υπενθύμιζε στη χώρα τις υποχρεώσεις της.

Τα στοιχεία
Ωστόσο, όπως υποστήριξε η Επιτροπή, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΥΤΑ κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων, ενώ 318 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης. Η παύση λειτουργίας των παράνομων χωματερών καθυστερεί λόγω της έλλειψης εναλλακτικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων, ανέφερε η Κομισιόν, η οποία διεμήνυσε πως η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, λόγω του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο καταλήγει το 90% των αποβλήτων της Αθήνας και του οποίου η χωρητικότητα θα έχει εξαντληθεί στο τέλος του 2014.

Πάντως, σε ένδειξη κατανόησης προς τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, η Επιτροπή διευκρίνισε ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα μειώνονται με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση κάθε χώρου υγειονομικής ταφής, υπό τον όρο ότι δεν δημιουργούνται νέοι.

Σε κάθε περίπτωση, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών του Λουξεμβούργου πόσο επιεικείς θα εμφανιστούν στο ελληνικό ζήτημα και ειδικά στο ύψος του τελικού προστίμου που θα επιβληθεί.

ΥΠΕΚΑ
Στόχος η δημιουργία σύγχρονων υποδομών

«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης και να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία εκδόθηκε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της ΕΕ. Το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει πως στους 78 ενεργούς ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) απορρίπτεται λιγότερο από το 6% της ετήσιας ποσότητας αποβλήτων, οι μισοί δε εξ αυτών βρίσκονται σε μικρά νησιά. Επιπλέον από τους 78 ενεργούς και τους 318 ανενεργούς ΧΑΔΑ έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ οι 349 και προετοιμάζεται η ένταξη άλλων 29. Το υπουργείο καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει την πρώτη αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αποβλήτων να συνεργαστεί ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των παράνομων χωματερών.

Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ
Πρόβλημα και τα απορρίμματα

«Πρόστιμα δεν απειλούμαστε να πληρώσουμε μόνο για τις ανεξέλεγκτες χωματερές αλλά και για τα απορρίμματα που θάβουμε χωρίς να έχουν υποστεί κάποιας μορφής επεξεργασία», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός με αφορμή τη νέα παραπομπή της χώρας μας. Οπως επισήμανε, από 1.1.2014 θα επιβάλλεται, με βάση την κοινοτική οδηγία 98/08, πρόσθετο τέλος ταφής που μόνο για την Αττική μπορεί να ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο έτος και να ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *