xOrisOria News

Οι αθλητές δεν πρέπει να κάνουν σεξ πριν τον αγώνα. Μύθος ή αλήθεια;

Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι οι αθλητές πρέπει να απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα πριν τους αγώνες…

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, αλλά μέχρι και σήμερα, αθλητές και προπονητές θεωρούν πως η αποχή από το σεξ είναι από σημαντική έως απαραίτητη για μια καλή αθλητική επίδοση.

Τα σύγχρονα ερευνητικά ευρήματα όμως, έρχονται να καταρρίψουν το μύθο δείχνοντας πως η σεξουαλική δραστηριότητα πριν από έναν αθλητικό αγώνα δε μειώνει την επίδοση ούτε στο ελάχιστο.

Ο βασικός μηχανισμός πίσω από την πεποίθηση ότι το σεξ βλάπτει την αθλητική επίδοση σχετιζόταν με την υποτιθέμενη μείωση των επίπεδων της τεστοστερόνης που προκαλείται από τη σεξουαλική πράξη, η οποία όμως σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα δεν υφίσταται. Ήδη από το 1995, μια ερευνητική ομάδα δε βρήκε στατιστικά σημαντικές διαφορές στην αερόβια ισχύ, την αρτηριακή πίεση και τη επίδοση ανάμεσα σε δυο ομάδες ανδρών. Στην πρώτη, οι άνδρες δεν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα 12 ώρες πριν τον αγώνα, ενώ στη δεύτερη είχαν.

Σε μια μελέτη που διεξάχθηκε σε ποδηλάτες το 2000, βρέθηκε ότι η σεξουαλική πράξη όταν έλαβε χώρα το βράδυ πριν από την αθλητική δραστηριότητα δεν επηρέασε την επίδοση των αθλητών, βρέθηκε όμως να τη μειώνει όταν έλαβε χώρα δύο ώρες πριν.

Σε μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό οι ειδικοί αναφέρουν ρητά πως η σεξουαλική δραστηριότητα δεν επηρεάζει κανένα φυσιολογικό κριτήριο που να σχετίζεται με την επίδοση του αθλητή και ότι είναι προσωπική του επιλογή ο τρόπος που θα περάσει το προηγούμενο βράδυ από τον αγώνα. Πολλές φορές όταν υπάρχει άγχος επίδοσης η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τη χαλάρωση του ατόμου. Από την άλλη, εάν ένας αθλητής είναι χαλαρός και δεν ενδιαφέρεται στην παρούσα φάση για τη σεξουαλική πράξη, μπορεί να επωφεληθεί από έναν καλό ύπνο.

Οι αθλίατροι μάλιστα σήμερα, αναφέρουν όλο και πιο συχνά τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας για τους αθλητές. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, φαίνεται ότι η σεξουαλική διέγερση μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που μπλοκάρουν τον πόνο, μειώνουν τη συνολική μυϊκή ένταση που νιώθει η αθλήτρια και επιτρέπουν ένα πιο έντονο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Φυσικά διευκρινίζεται ότι μπορεί η σεξουαλική δραστηριότητα ως τέτοια να είναι ωφέλιμη για τους αθλητές, πολλές άλλες δραστηριότητες που τη συνοδεύουν όμως, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η στέρηση ύπνου , δεν είναι. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, έλλειψη συγκέντρωσης και μειωμένη χωρητικότητα στους πνεύμονες με καταστροφική επίπτωση στην αθλητική επίδοση.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Use Facebook to Comment on this Post