xOrisOria News

Ξένοι επενδυτές στα χιονοδρομικά κέντρα

Σε αναζήτηση επενδυτικών funds που θα μεταμορφώσουν τα χιονοδρομικά κέντρα σε υπερσύγχρονες ….
μονάδες για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ βρίσκονται οι διοικήσεις των χιονοδρομικών κέντρων «3-5 Πηγάδια» στη Νάουσα και «Καϊμακτσαλάν» στην Πέλλα. Το δεύτερο μάλιστα φαίνεται να βρίσκεται σχεδόν μια ανάσα από την πώλησή του, αφού οι πρώτες ουσιαστικές συναντήσεις έχουν ήδη γίνει και οι εκ Ρωσίας επενδυτές αποδεικνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να επενδύσουν οπωσδήποτε στην Ελλάδα, τόσο σε χειμερινούς όσο και σε καλοκαιρινούς προορισμούς.

Παρά την οικονομική κρίση, τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τη συρρίκνωση του εισοδήματος, η φετινή κίνηση στα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Στο «Καϊμακτσαλάν», που πέρυσι αντιμετώπισε αρκετά λειτουργικά προβλήματα, είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 100% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ στα «3-5 Πηγάδια» κατά περίπου 10%.

Η σημαντική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τις γειτονικές χώρες, αλλά και η γενικότερη μείωση των τιμών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως είναι η σίτιση και η διαμονή στις ευρύτερες περιοχές, δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τους ξένους- και όχι μόνο- επιχειρηματικούς κύκλους. Πλέον δείχνουν πρόθυμοι να επενδύσουν στα δύο μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα αξιοποιώντας και εκσυγχρονίζοντας τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αλλά και δημιουργώντας ακόμη περισσότερες, ώστε να τα καταστήσουν διεθνείς πόλους έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Μέχρι τα μέσα του μήνα οι επενδυτές από τη Ρωσία θα ξαναβρεθούν στη χώρα μας για πρόσθετες συζητήσεις με τους υπευθύνους του «Καϊμακτσαλάν», η έκταση του οποίου ανήκει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. «Συναντηθήκαμε την περίοδο των Χριστουγέννων με [Μέχρι τα μέσα του μήνα οι επενδυτές από τη Ρωσία θα ξαναβρεθούν στη χώρα μας για πρόσθετες συζητήσεις με τους υπευθύνους του χιονοδρομικού κέντρου «Καϊμακτσαλάν».] τους Ρώσους επενδυτές που επισκέφτηκαν την περιοχή μας και θα ξαναέρθουν στη χώρα μας για να συζητήσουμε μέσα στον μήνα. Πρόκειται για επενδυτικό fund από την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα» λέει στην «Espresso» o αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης και συνεχίζει: «Μάλιστα, εκτός από το χιονοδρομικό κέντρο, έχουν δείξει ενδιαφέρον και για επενδύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως στην Πελοπόννησο αλλά και τη Χαλκιδική, όπου σκοπεύω να τους ξεναγήσω. Ουσιαστικά θέλουν να επενδύσουν στον χώρο του τουρισμού. Τους προτείναμε την παραχώρηση του χιονοδρομικού κέντρου για πενήντα ή ενενήντα εννέα χρόνια και ήταν πολύ θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

ελληνική πλευρά εξήγησε στους υποψήφιους επενδυτές -μεταξύ αυτών είναι και Ελληνες επιχειρηματίες- τις προϋποθέσεις και τις δεσμεύσεις. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας αποτελούν οι επενδύσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν και αφορούν -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας 60.000 τ.μ. και ενός συνεδριακού κέντρου. Οπως τονίζει ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης: «Προσωπικά τους μίλησα για την ανάγκη κατασκευής τελεφερίκ που θα συνδέει το χιονοδρομικό με την πλευρά του Αγίου Αθανασίου αλλά και της Αλμωπίας. Το ενδιαφέρον των Ρώσων είναι υπαρκτό και οι ίδιοι θα συνεχίσουν να επισκέπτονται την περιοχή προκειμένου να διαμορφώσουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Παράλληλα ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από δύο ελληνικά σχήματα με τα οποία έχουμε ήδη συζητήσει.

»Πλέον, μετά τις συζητήσεις και την εκδήλωση επίσημου ενδιαφέροντος από τους δυνητικούς επενδυτές, ακολουθεί η κατάθεση δεσμευτικών προτάσεων, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Πάντως από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και την Εθνική Τράπεζα, που αποτελεί οικονομικό σύμβουλο του Ελληνικού [Ο δρόμος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές του χιονοδρομικού στα «3-5 Πηγάδια» είναι πλέον ανοχκτός, αφού έχουν επιλυθεί και ξεπεραστεί όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και προβλήματα.] Κράτους στο ευρύ πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, μου έχουν υποσχεθεί πως μετά τις 31 Ιανουαρίου θα προχωρήσει η δημοπράτηση για την παραχώρηση του χιονοδρομικού. Είμαι βέβαιος πως αν η επένδυση ολοκληρωθεί, θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, καθώς προσδοκούμε αύξηση των τουριστών από το εξωτερικό».

Μια ανάσα πριν από τον διεθνή διαγωνισμό τα «3-5 Πηγάδια»

Ενα βήμα πριν από την προώθηση του διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου «3-5 Πηγάδια» και της περιοχής «Ντορντόπολη» βρίσκεται ο δήμος Νάουσας. Το χιονοδρομικό κέντρο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.430-2.005 μέτρων, είναι το μόνο της χώρας μας που διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Espresso» ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Αδαμίδης, οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής για τη βελτίωση και την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου αλλά και της περιοχής «Ντορντόπολη» ξεκίνησαν το 2003. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ο δρόμος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι ανοιχτός, αφού έχουν επιλυθεί και ξεπεραστεί όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και προβλήματα.

Η τελική φάση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με σκοπό την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για το έργο με τίτλο «Αναβάθμιση, επέκταση και εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια, και ανάπτυξη και εκμετάλλευση τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Ντορτνόπολη» θα δημοσιευτεί σύντομα στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ανοιχτή προθεσμία υποβολής των προτάσεων από ενδιαφερόμενους επενδυτές θα διαρκέσει δύο μήνες.

«Ενα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του χιονοδρομικού κέντρου ε [Ο γενικός γραμματέας του δήμου Νάουσας Γιώργος Αδαμίδης.] ίναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς ανήκει εξ ολοκλήρου στον δήμο Νάουσας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμίδης και τόνισε: «Από το 2003 που είμαστε στη θέση της δημοτικής αρχής ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ετοιμάσουμε ένα ολοκληρωμένο project για τη βελτίωση και ανάπτυξη του χιονοδρομικού, την ανάπτυξή του αλλά και την αξιοποίηση και ανάπτυξη της χορτολιβαδικής έκτασης “Ντορντόπολη”, που έχει έκταση 371 στρεμμάτων και βρίσκεται περίπου ενάμισι χιλιόμετρο μακριά από τη βάση του χιονοδρομικού κέντρου. Συγκεκριμένα, εκεί θα δημιουργηθεί το κέντρο προπονητικού και αθλητικού τουρισμού που θα περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως κλειστά γυμναστήρια και γήπεδα ποδοσφαίρου, καθώς και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που θα αυξήσουν κατά πολύ τις κλίνες στην περιοχή».

Αναφορικά με τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η δημοτική αρχή, ώστε να προσελκύσει και να διευκολύνει τα funds που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προκειμένου να στρώσουμε τον δρόμο στους ενδιαφερόμενους επενδυτές προσλάβαμε το 2005 ειδικούς συμβούλους για να μας τεκμηριώσουν επιστημονικά πώς ακριβώς πρέπει να γίνει. Προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό από όπου αναδείχθηκε μια σύμπραξη εταιρειών, η οποία δημιούργησε το project για τη βελτίωση και ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου. Αυτό προβλέπει -μεταξύ άλλων- αντικατάσταση αναβατήρων, δημιουργία νέων κτιρίων αλλά και κατασκευή του νέου προπονητικού και αθλητικού κέντρου στην περιοχή “Ντορντόπολη”. Αμέσως μετά ξεκινήσαμε μια διαδικασία ωρίμανσης αυτής της δράσης και το επόμενο διάστημα θα έχουμε στα χέρια μας την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στον επενδυτή. Αυτό σημαίνει πως μετά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού θα δώσουμε στον ιδιώτη επενδυτή μια μεγάλη επένδυση με το κλειδί στο χέρι, αφού θα μπορεί να χτίσει άμεσα, χωρίς να χάσει χρόνο».

Ο κ. Αδαμίδης αποκαλύπτει πως ήδη έχει εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ενώ σε ό,τι αφορά τον διεθνή διαγωνισμό ανέφερε: «Από τον Απρίλιο του 2011 και έπειτα, αφού δηλαδή πήραμε την έγκριση προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το έργο εντάχθηκε στον νόμο 3389/2005 περί συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τις επόμενες μέρες πρόκειται να δημοσιεύσουμε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης την τελική διακήρυξη του διαγωνισμού. Η προθεσμία για την ανοιχτή προθεσμία υποβολής των προτάσεων από ενδιαφερόμενους επενδυτές θα διαρκέσει δύο μήνες, ενώ αμέσως μετά η επιτροπή διαγωνισμού θα τις εξετάσει και θα καλέσει τη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα υποβοηθούν δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερομένους».

Use Facebook to Comment on this Post